Netrauta.fi - Suunnittelijan ratkaisupalsta

Oleskeluterassi kaupunkiasuntoon

Uudessa kodissamme on takapiha jota ei varsinaisesti ikinä ole otettu käyttöön. Takaovesta on käynti nurmikolle ja puuliiteriin, muttei mitään oleskelumahdollisuutta. Piha on suojaisa ja sinne ei ole näköyhteyttä tieltä eikä viereisiltä taloilta. Haaveissamme on terassi, johon voisi sijoitella kesäkeittiön, ruokailutilan, oleskelutilan ja ehkä jopa paljun. Haluaisin, että palju tulisi suoraan terassille ettei aina tulisi jalat likaiseksi kun sinne kipaisee. Haluaisin mahdollisesti terassin jostain muusta materiaalista kuin siitä aina käytetystä vihertävästä puusta. Teimme siitä kesämökillä terassin ja tuntuu, että se haalistuu ja tikkuuntuu auringossa jo parissa vuodessa. Emme jaksaisi kuitenkaan muutaman vuoden välein tätä olla uusimassa - kaupungissa on tarkoitus olla mahdollisimman rennosti koska mökillä riittää remontoimista.

Kukkapuutarhaa en jaksaisi kaupungissa hoitaa, joten lähinnä helppohoitoisia kasveja ja mahdollisimman vähän. Mieheni on haaveillut kunnon kaasugrillistä, osaatko niissä neuvoa? Olisi hyvä jos grillissä voisi keittää perunoita - eli mahdollisesti sivulevyllinen malli olisi tarpeen. Teemme paljon ruokaa ulkona kesäisin, joten mahdollisesti tarvitsemme samanlaisen grillin myös kesämökille. Valmistamme paljon kalaa, mutta ei sellaista mallia taida olla jossa olisi savustuspönttökin mukana?

Tanja Vantaalta

Terassin materiaaliksi suosittelen komposiittilankkua. Nykyään on saatavilla erilaisia värivaihtoehtojakin, ruskean ja harmaan eri sävyjä. Komposiittilankkujen raaka-aineena käytetään turvallista HDPE -muovia ja puukuituseosta, nämä ovat ympäristöystävällisiä kierrätysmateriaaleja, joten asennuksessa ylijäävät palat voidaan polttaa muun puun seassa. Materiaali ei tikkuunnu ja se kestää UV-säteilyä eikä sitä tarvitse öljytä. Voisin muuten suositelle kesämökillenne terassille puunsuoja-ainetta, joka antaa pitkäkestoisen, luonnollisen värisävyn ja antaa suojaa tuleville vuosille. Komposiittilankun tasaisen värin ja ns. "piiloasennuksen" ansiosta lopputulos on siisti ja näyttää tummalta lankkulattialta. Komposiittilankun asennukseen lisäsin teille vähän haastetta: tein terassin halki polun valkoisista jokikivistä. Rakennatte siis polulle urat terassia tehdessänne.

Paljun asennus terassille ei ikävä kyllä onnistu - mutta upottaminen onnistuu. Tämä edellyttää sitä, että teette paljulle esimerkiksi betonilaatoista tai kivimurskeesta tasaisen pohjan joka kestää vedellä ja ihmisillä täytetyn paljun painon. Tämän jälkeen palju asetetaan betonilaatalle, mutta pitää muistaa hengitystila paljun alle. Eli muutama lankku tai lautaa lisäkorotukseksi tynnyrin pohjaan kiinnitetyille lankuille. Kun tynnyrin pohja jää ilmaan se tuulettuu hyvin ja kuivaa itsensä. Paljun sijoittelussa tulee muistaa myös paloturvallisuus. Savupiipun tulee olla sivu ja korkeussuunnassa riittävän kaukana syttyvistä materiaaleista. Sivusuunnassa kolme metriä on minimietäisyys. Sijoitin paljun nyt terassin reunaan siten, että kamiinaan voi kätevästi lisätä puita puuliiterin polulta.

Grilliksi suosittelen Weberin Summit -kaasugrilliä. Tästä mallista löytyy sivupoltin, savustuslaatikko, infrapunapoltin, grillausvarras ja kaiken lisäksi neljä poltinta. Näissä malleissa on kehuttu erityisesti sen epäsuoraa kypsennystä, jota voidaan verrata uunissa paistamiseen - lisänä vain grillattu maku ja ulkonäkö jota ei saa uunista. Epäsuorassa grillauksessa palavat polttimet ruuan molemmin puolin, mutta eivät suoraan sen alla. Kiertävä lämpö paistaa ruuan tasaisesti eikä sitä tarvitse kääntää - mielestäni tämä on hyvä ominaisuus, kun mietitään illanistujaisia, joissa voi joskus jäädä suustaan kiinni ja ajantaju kadota...

Terveisin Maiju


Klikkaa kuva isommaksi

Terassin materiaalivalinnat

Kylpytynnyrin asennus terassille upottamalla

Weber Summit -kaasugrilliHaluatko heittää haasteen suunnittelijallemme?

Lähetä pieni kuvaus sisustusongelmastasi marjut.mesiaislehto(a)netrauta.fi.
Valitsemme suunnittelijan ratkaisupalstalle parhaimmat ehdotukset.

Terassilla käytetyt tuotteet:

 

M2 Terratek terassilauta

M2Terratek
Terassilauta M2, 15x250x2400mm, harmaa: 44,90€/m²
Viheraarni koristekivi Jokikivi

Viheraarni
Koristekivi Jokikivi, helmen valkoinen, 20-30mm: 299€/500kg suursäkki
Kirami kylpytynnyri TW1900

Kirami Kylpytynnyri
TW1900Side Lite, lämpö- käsitelty, kylkikamiinalla:
1890€
Weber kaasugrilli Summit

Weber Kaasugrilli
Summit® S-470
Sear Station, rst:
2699€
 
Euromac terassilämmitin Golden 2500 professional

Euromac
Terassilämmitin Golden
2500 Professional, 2500W:
295€
Puunsuoja Ronseal Perfect Finish

Puunsuoja Ronseal
Perfect Finish, 2,5 litraa,
wenge (15-20m²):
59€
   

 

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.

Soita ja tilaa!

Soita ja tilaa!

Myyntinumeromme palvelee

029 1800 220

Ark 8.30-19.30 | La 10-18 | Su 12-18