Pihakauden parhaat tarjoukset jo nyt auki!
Ilmalämpöpumpun ostajan opas

Ilmalämpöpumpun ostajan opas

Ilmalämpöpumppu on edullinen ja energiatehokas ratkaisu kodin lämmityskulujen karsimisessa. Se on erinomainen tukilämmitysmuoto ja parhaimman säästön siitä saa öljy- tai suorasähkölämmitteisissä asunnoissa. Tutustu kattavaan tietopakettiimme ennen oman ilmalämpöpumpun hankkimista.

Miksi ilmalämpöpumppu?

  • Se laskee kodin lämmityskuluja -30-50%
  • Ekologinen valinta
  • Viilentää kesällä
  • Poistaa kosteutta ja puhdistaa sisäilmaa
  • Sopii kaikkiin koteihin ja rakennuksiin; omakotitalot, rivitalot, kerrostalot, mökit, autotallit ja varastot
  • Maksaa itsensä takaisin 3-6 vuodessa

Miksi ilmalämpöpumppu Netraudasta?

  • Meillä on laaja valikoima ja edulliset hinnat.
  • Meiltä saat myös asennuksen – yli 5000 ilmalämpöpumpun kokemuksella!
  • Palvelemme ja neuvomme oikean laitteen hankinnassa ja sopivan asennuspaikan valinnassa.
  • Tilauksen jälkeen olet Asennusportaalissamme suoraan yhteydessä asentajan kanssa.
  • Tarjoamme asennukselle jopa 6 vuoden takuun!

Miten valitsen parhaan ilmalämpöpumpun?

Omaan kotiin sopivan ilmalämpöpumpun ostaminen voi tuntua hankalalta, sillä valintaan vaikuttaa monet asiat, kuten asunnon neliöt, pohja, sijainti sekä päälämmönlähde. Pumppua ei kannata tilata, jos et ole täysin varma laitteen sopivuudesta. Jos ilmalämpöpumppu ei ole tarpeeksi tehokas tai se onkin liian tehokas käyttöösi, joudut maksamaan turhasta.

Oikean ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa

  • Asunnon koko:
    Mitä isommat neliöt, sitä tehokkaampi ilmalämpöpumppu tarvitaan. Teholuokka ei kuitenkaan ole yksiselitteinen asia, vaan eri laitteissa voi olla isoja eroja esimerkiksi kylmänkestävyydessä ja ilmanohjaimissa.
  • Asunnon pohja ja huoneiden avaruus:
    Laadukkaiden ilmalämpöpumppujen ilmanohjaimet levittävät ilmalämpöpumpun tuottamaan viileää tai lämmintä ilmaa tehokkaasti myös sokkeloisessa kodissa. Avarassa asunnossa ilma pääsee kuitenkin aina liikkumaan vapaammin. Kaksi- tai kolmikerroksisessa asunnossa yleensä paras vaihtoehto on asentaa erilliset ilmalämpöpumput jokaiseen kerrokseen. Saatavilla on myös multisplit-pummpuja, joissa on yksi ulkoyksikkö ja useampi sisäyksikkö.
  • Asunnon energialuokka sekä ikä:
    Iäkkäiden ja alhaisen energialuokan rakennusten lämmittäminen vie enemmän energiaa ja tämä kannattaa huomioida myös ilmalämpöpumpun tehoa valitessa.
  • Lämmittämisen ja jäähdyttämisen tarve:
    Erilaisissa kohteissa on erilainen lämmittämisen ja jäähdyttämisen tarve. Ilmalämpöpumppu harvoin riittää Suomen kovilla pakkasilla ainoaksi lämmönlähteeksi, mutta se tehostaa esim. puu- ja öljylämmitteisissä kohteissa. Leudommilla keleillä se toimii myös yksinään ylläpitämään lämpöä. Lämmitykseen tarkoitetut ilmalämpöpumput toimivat loistavasti myös viilentiminä. Jos kohteessa ei tarvita lämmittävää ilmalämpöpumppua, kannattaa sen sijaan harkita ilmanjäähdytintä.

Tehdään yhdessä kartoitus sopivasta ilmalämpöpumpusta

Olemme apunasi parhaan ilmalämpöpumpun valinnassa! Jätä tietosi oheisella lomakkeella ja otamme sinuun yhteyttä 2-5 arkipäivän sisään. Kartoitussoiton aikana ammattilaisemme ehdottaa sinulle kotiisi sopivia laitteita. Saat halutessasi myös lisätietoa sekä tarjouksen laitteesta ja asennuksesta. Yhteydenotto ei sido sinua tilaamaan.

Olemme myyneet ja asentaneet yli 5000 ilmalämpöpumppua!

5 tähteä

Erittäin ammattitaitoista, ystävällistä ja nopeaa palvelua alusta loppuun. Asiointi/viestittely asennusportaalin välityksellä helppoa ja tehokasta. Työn jälki siistiä. Ehdoton suositus.
- Bosse2016

5 tähteä

Erinomainen palvelu ja asennustyö. Olisi pitänyt miettiä asennettavien laitteiden tilavaatimuksia ja itse asennusta etukäteen koska asennustilat jäivät hieman pieneksi tilatuille laitteille. Asentaja ratkaisi kuitenkin hienosti ongelmat hetken suunnittelun jälkeen. Työ eteni ripeästi ja lopputulos erinomainen ja työnjälki erittäin siistiä. Ostajalle helppoa, kun kaikki asennus ja sähkötyöt tulee samalta toimittajalta.
- Martti30

5 tähteä

Sain huippu hyvät tyypit asentamaan jäähdytinlaitteen. Super mukavia ja ammattitaitoisia, tekivät ripeää työtä. Yhteydenpito suju näppärästi.
- Rosanna91

5 tähteä

Asennus kävi sujuvasti ja luvatusti. Työ oli laadukasta ja asentajat ystävällisiä ja asiallisia. Asennuspalvelun kanssa viestiminen etukäteen oli helppoa ja nopeaa.
- Jeee

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon tai rivitaloon

Viilentävä ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti kerrostalo- ja rivitaloasuntoon: sillä saa edullisesti asumismukavuutta kesäkeleillä, kun asuntojen lämpötila nousee ja se lisää myös asunnon arvoa. Rivitaloasuntoon voi valita viilentävän tai vaihtoehtoisesti viilentävän ja lämmittävän ilmalämpöpumpun – valintaan vaikuttaa rivitalon lämmitysjärjestelmä. Sähkölämmitteisissä rivitaloasunnoissa ilmalämpöpumpusta saatava hyöty voidaan maksimoida niin lämmityskaudella kuin kesälläkin. Ilmalämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita ja suoraan sähkölämmitykseen verrattuna ne pienentävät sähkölaskua 30-50% vuodessa.

Kerrostaloon asennettavat ilmalämpöpumput ovat melkein poikkeuksetta aina jäähdyttäviä ilmalämpöpumppuja, sillä kerrostaloissa asuntojen lämmitys hoidetaan talon yhteisellä lämmönjakelulla. Viilentävät ilmalämpöpumput ovat hieman edullisempia kuin tavalliset ilmalämpöpumput.

Taloyhtiöissä on usein tiettyjä ehtoja ilmalämpöpumpun asennukselle, mutta niiden täyttämisen lisäksi tarvitset vain muutostyöluvan. Tavallisesti lupa myönnetään aina, jos asunnossa on parveke. Taloyhtiön ehdot koskevat yleensä kondenssiveden ohjausta, ulkoyksikön sijoittamista ja suojausta sekä ilmalämpöpumpun äänitasoa.

Ilmalämpöpumppu rivitalo
Ilmalämpöpumppu kerrostalo

Kerros- ja rivitalossa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota ilmalämpöpumpun äänitasoon. Yleensä taloyhtiö määrää ulkoyksikön äänenpainetason olevan enintään 45 dB, jotta se ei häiritse naapureita. Panosta siis laadukkaaseen laitteeseen, joka on hiljainen. Näin myös omalla parvekkeella tai terassilla oleskelu on mieluisaa.

Kerrostaloasuntoon hankittavan ilmalämpöpumpun koko määräytyy asuntoneliöiden lisäksi ilmavirran liikkumisen mukaan. Varmimmin sopivan ilmalämpöpumpun valinta onnistuu, kun hyödynnät Netraudan asiantuntijoita. Katsotaan yhdessä, millainen laite on juuri sinun asuntoosi sopiva.

Ilmalämpöpumpun hankinnan vaiheet

  1. Ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja selvitä ilmalämpöpumpun asennukseen liittyvät vaatimukset ja reunaehdot. Tiedustele samalla, onko hallitukselle tullut muilta tiedusteluja pumpun asennukseen liittyen. Yhdessä muiden kanssa tilattuna, ilmalämpöpumpun hankinta voi olla edullisempi.
  2. Valitse asuntoosi sopiva ilmalämpöpumppu. Autamme sinua tarvittaessa oikean mallin valinnassa.
  3. Tee muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Meiltä saat myös ilmalämpöpumpun asennuksen, autamme tarvittaessa asennukseen liittyvissä kysymyksissä ja toimitamme ilmoitusta varten tarvittavat tiedot.
  4. Ilmalämpöpumpun asennus. Kun tilaat asennuksen Netraudasta, työn suorittaa turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymät ammattilaiset. Saat asennuksesta kirjallisen asennuspöytäkirjan sekä käyttöopastuksen.
Ilmalämpöpumppu olohuoneessa

Ilmalämpöpumppu omakotitaloon

Omakotitalon ilmalämpöpumpuksi kannattaa yleensä valita korkean energialuokituksen (A++ tai A+++) ilmalämpöpumppu, joka lämmittää ja viilentää. Laadukas pumppu takaa hyvän lämmitystehon myös kovilla pakkasilla ja toimii ekologisena lämmönlähteellä päälämmitysmuodon lisäksi. Lisäksi ilmalämpöpumpulla voidaan kierrättää esim. takan tuottamaa lämmintä ilmaa tehokkaasti isolle alueelle. Parhaiten tämä onnistuu pumpuilla, joissa on ns. takkatoiminto. Tämä säästää niin ikään lämmityskuluissa ja takasta saadaan enemmän hyötyä irti.

Kesällä ilmalämpöpumpun viilennystoiminto tekee sisätiloista sopivan lämpöiset tukalallakin helteellä. Kodin viilentäminen ilmalämpöpumpulla on lämmittämistä edullisempaa, koska keskimäärin lämpötilaa lasketaan sisätiloissa vain pari astetta viileämmäksi (esim. +28°C lämpötilasta +24°C), kun lämmittäessä lämpötilaa nostetaan usein ulkolämpötilaan verrattuna selkeästi enemmän (esim. -10°C lämpötilasta +21°C).

Ilmalämpöpumpulla viilentämisen kustannukset ovat n. 0,30-0,50 € / päivä ja parhaimman tehon saa, kun pumppu on kesähelteillä päällä koko ajan sopivassa lämpötilassa (esim. +24°C). Kesällä myös ilmalämpöpumpun pelkkä kosteudenpoistotoiminto tekee sisäilmasta raikkaampaa ja viileämmän tuntuista.

Ilmalämpöpumpun asennus
Ilmalämpöpumpun säätö

Ilmalämpöpumppu mökille

Ilmalämpöpumpulla saadaan myös mökillä säästöä sähkölaskuun. Samalla mökillä oleskelu on entistä mukavampaa niin talvella kuin kesälläkin. Vapaa-ajan asunnoille kannattaa ehdottomasti valita ilmalämpöpumppu, jossa on etäohjaus sekä ylläpitotoiminto. Etäohjauksella voi mökin lämpötilaa nostaa jo ennen mökille saapumista ja muutenkin hallinnoida mökin lämpötilaa etänä. Ylläpitotoiminta pitää huolta mökin peruslämmöstä, jolloin rakenteet, huonekalut ja mökillä olevat laitteet pysyvät kuivana ympäri vuoden.

Aktiivisessa talvikäytössä olevalle mökille on hyvä valita energiateholtaan laadukas yksikkö – samaan tapaan kuin omakotitaloon. Jos mökillä ei oleskella kylmimpään aikaan keskitalvella vaan käyttö rajoittuu keväästä syksyyn, voidaan valita energialuokaltaan pienempi ilmalämpöpumppu.

Ilmalämpöpumppu mökille
Ilmalämpöpumppu mökille

Ilmalämpöpumpun asennuspaikan valinta

Ilmalämpöpumppuun kuuluu aina sisä- ja ulkoyksikkö. Kummakin yksikön sijoittamista pitää miettiä ja suunnitella etukäteen. Oikean paikan valinnalla on iso merkitys laitteiden toiminnan kannalta. Oikeat paikat kannattaa aina varmistaa etukäteen asentajan kanssa - ota yhteyttä ja suunnitellaan sopiva asennuspaikka yhdessä. Ulkoyksikön läheisyydessä pitää olla maadoitettu sähköliitäntä, jossa on huomioitu ilmalämpöpumpun tuoma lisäkuormitus.

Sisäyksikön sijoittaminen

Sisäyksikön paikka valitaan tavallisesti ensimmäisenä. Se tulisi sijoittaa avaraan tilaan, lähelle katon rajaa valmistajan etäisyysvaatimukset huomioiden. Sisäyksikön edessä ei saa olla muutaman metrin etäisyydellä esteitä, kuten huonekaluja tai seinärakenteita, joihin ilma törmää. Jos huoneistossa on takka, sijoita sisäyksikkö niin, että se levittäisi takan lämmön mahdollisimman tehokkaasti. Huomioi myös, että ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tulisi puhdistaa noin kuukauden välein ja pääsy pumpulle pitäisi olla yksinkertaista.

Ruoanlaitosta lähtevä käry ja rasva likaavat ilmalämpöpumpun suodattimet nopeasti, joten vältä sisäyksikön asentamista keittiöön tai pidä huolta riittävän tiheästä puhdistuksesta. Saunan ja kylpyhuoneen läheisyydessä ilmalämpöpumpulla saadaan poistettua tehokkaasti ylimääräistä kosteutta. Sisäyksikkö voidaan asentaa ikkunan tai oven yläpuolelle, jos tila on tarpeeksi (tarkistettava valmistajan käyttöohjeesta).

Ulkoyksikön sijoittaminen

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan ulos seinustalle joko maatelineelle tai seinään kiinnitettävälle telineelle. Yksiköt yhdistetään toisiinsa eristetyllä putkistolla. Ulkoseinään jää näkyviin ulkoyksikön lisäksi koteloitu putkisto. Seinäkiinnitystä käytetään tavallisesti vain tukeviin betonirakenteisiin ja puurakenteisissa rakennuksissa suositaan maatelinettä. Seinätelineeseen asennettu ulkoyksikkö voi välittää runkoääniä rakenteisiin, joten maateline on siinä mielessä hiljaisempi vaihtoehto.

Ulkoyksikön sijoituksessa pitää ottaa huomioon kondenssivesi ja sen ohjaaminen. Vettä voi muodostua jopa 10-20 litraa päivässä ja se on hyvä ohjata sopivaan paikkaa pois sokkelista. Ilmansuunnalla ei ole isoa merkitystä lämmityskäytössä, sillä ulkolämpötila on talvella sama joka puolella rakennusta. Viilennyskäytössä paras sijoituspaikka on rakennuksen varjoisa puoli, jotta saavutetaan paras viilennysteho.

Ulkoyksikkö suositellaan asennettavan Etelä-Suomessa vähintään 50 cm korkeuteen, jotta se ei jää talvella lumen alle. Pohjois-Suomessa lumimäärä on suurempi, joten yksikkö on hyvä sijoittaa vähintään 100 cm korkeuteen.

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen
Ilmalämpöpumpun asennus

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu olemassa olevan lämpöenergian hyödyntämiseen. Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen on kustannustehokasta ja ekologista, sillä sen sähkönkulutus on vain n. viidesosa verrattuna siihen, minkä laite tuottaa takaisin lämpöenergiana. Lisäksi ilmalämpöpumppu suodattaa ilmaa, jolloin epäpuhtaudet jäävät pumpun suodattimiin raikastaen ilmaa.

Ilmalämpöpumpun toiminta lämmitettäessä

Lämmitysprosessissa ulkoyksikkö hyödyntää ulkoilmassa olevan lämmön ja höyrystää sillä ilmalämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen. Nestemäisen kylmäaineen höyrystyessä muodostuu sisäyksikölle johdettavaa lämpöenergiaa, joka vapautuu sisätiloihin lämpimänä puhallusilmana.

Ilmalämpöpumpun toiminta viilennettäessä

Viilennyksessä toimintaperiaate on päinvastainen: sisäyksikkö hyödyntää sisätilojen lämpöenergiaa ja vapauttaa sitä ulkoyksikön kautta ulkoilmaan. Sisäyksikössä kylmäaine höyrystyy ja jäähdyttää sen kennon. Kylmäaine nesteytyy ulkoyksikössä vapauttaen lämpöenergian ulkoilmaan. Puhaltimen avulla sisäilma kierrätetään viilentyneen kennon läpi, jolloin saadaan viileää puhallusilmaa sisätiloihin.

Ilmalämpöpumpun huolto ja ylläpito

Jotta ilmalämpöpumppu toimii turvallisesti ja energiatehokkaasti, se tarvitsee asianmukaista ja säännöllistä puhdistusta ja huoltoa. Ammattilaisen tekemä perushuolto kannattaa teettää 1-4 vuoden välein, jotta laitteisto toimii parhaimmalla teholla ja ongelmitta. Huoltoväliin vaikuttaa laitteen käyttö (vain kesäkäyttö harventaa huollon tarvetta), sijainti ja esim. lemmikit.

Netraudasta saat ilmalämpöpumpun huollot edullisesti ammattilaisten toteuttamana. Voit valita perushuollon, joka kattaa ulko- ja sisäyksikön tarkastukset ja puhdistukset, tai vaihtoehtoisesti huollon tehopesulla, joka sisältää sisäyksikön perusteellisen pesun sekä ulkoyksikön kennon ja puhallinsiipien mekaanisen puhdistuksen. Tehopesu on suositeltavaa 3-5 vuoden välein tai viimeistään silloin, kun kennosto on näkyvästi lian, rasvan tai noen peitossa.

Itse tehtävät huollot ja puhdistukset

  • Pidä sisäyksikkö ulkoisesti puhtaana ja pyyhi se aika ajoin mikrokuituliinalla puhtaaksi pölystä.
  • Irrota ja imuroi suodattimet 1-2 kertaa kuukaudessa.
  • Suodattimet voi myös pestä juoksevan veden alla, jos imurointi ei poista kaikkea likaa. Veden kanssa voi käyttää vähän mietoa astianpesuainetta. Huomioi, että suodattimien pitää olla kuivat ennen kuin asennat ne takaisin laitteeseen.
  • Pidä myös ulkoyksikön ulkoisesti puhtaana ja pidä laite siistinä roskista ja lehdistä. Suojakotelo helpottaa ulkoyksikön puhtaanapitoa, mutta muista että, kotelo ei saa estää ilmankiertoa.
Ilmalämpöpumpun puhdistus

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.