Tilaa joululahjat 15.12. mennessä! Aikaa jäljellä vielä:
Keittiön välitila

Ratkaisut keittiön välitilaan

Keittiön välitilalla tarkoitetaan ylä- ja alakaappien väliin jäävää seinätilaa, joka on yleensä 45-60 cm korkea. Välitila viimeistelee ja huolittelee koko keittiön tyylin, joten sen valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta. Välitila voidaan myös valjastaa huoneen väripilkuksi tai katseenvangitsijaksi. Lisäksi tulee huomioida lämmönkestävyys, puhdistettavuus ja käytännöllisyys vesipisteen ja lieden takana, sillä keittiössä roiskuu aina!

Keittiön välitilan laatoitus | Välitilalevyt | Paneeli tai tapetti välitilaan | Mikrosementti välitilaan | Välitilan valaistus

Suojaa tiiliseinä roiskeilta lasilla
Ajaton tiiliseinä toimii keittiön seinässä ja välitilassa loistavasti. Seinän voi suojata vain liesitason kohdalla lasilla eikä koko välitilaa tarvitse välttämättä lasittaa.
Tason nostaminen välitilaan
Tasomateriaalin nostaminen välitilaan yhdistää vaaka- ja pystypinnan. Nosto voi ulottua osalle seinää tai yläkaappeihin asti.

Keittiön välitilan laatta

Perinteisesti välitilaan valitaan laatta, mutta laatan ei suinkaan tarvitse olla perinteinen. Keittiön välitilan laatoitukseen sopii mitkä tahansa laatat - vain mielikuvitus on rajana. Jos keittiö on yksivärinen tai hillitty voi välitilan laatoilla tuoda upeasti tilaan eloa ja persoonallisuutta. Kuviolaatat, erimuotoiset laatat sekä erilaiset ladontatavat mahdollistavat yksilöllisen toteutuksen. Välitilan voi laatoittaa kokonaan tai osittain, esim. 15-25 cm korkeuteen, jolloin laatta estää suurimmat roiskeet. Epäsymmetrinen, matala laatoitus toimii myös keittiöissä, joissa ei ole yläkaappeja. Kivilaatat, tiilet ja sisustuskivet soveltuvat niin ikään välitilaan, mutta nämä huokoiset materiaalit saattavat imeä likaa ja epäpuhtauksia. Pinnoituksella voi estää näiden pintojen likaantumista ja tehdä niistä helpommin puhdistettavia.

Laattasauman värillä voi leikitellä ja toteuttaa persoonallisen lopputuloksen yhdistämällä laatan väristä täysin poikkeavan sauman laatan kanssa. Jos saumojen värjääntyminen keittiössä huolestuttaa, voidaan saumoitus toteuttaa epoksisauma-aineella, joka kestää tavallista saumalaastia paremmin mekaanista kulutusta ja on helpompi puhdistaa.

Kuviolaatta Pukkila Soho Racing green
Pukkila Soho Racing green -kuviolaatta on lasitettu, strukturoitu laatta ja vinolla tiililadonnalla se tuo persoonallisuutta keittiöön kuin keittiöön.
Kuviolaatta Kymppi-Lattiat History Jugend Adelaide Color Mix
Kymppi-Lattioiden History Jugend Adelaide Color Mix -kuviolaatta on marokkolaistyylinen laatta, jossa on erilaisia kuvioita satunnaisessa järjestyksessä.
Seinälaatta GoldenTile Metrotiles
Fasettireunainen GoldenTile Metrotiles -seinälaatta sopii välitilaan niin vaaka- kuin pystyladonnallakin.
Majakivi Luonnonkivimosaiikki Savu
Majakivi Savu -luonnonkivimosaiikki tuo ripauksen luontoa keittiön välitilaan mattapintaisilla marmorikivillä.

Keittiön välitilalevyt

Erilaiset välitilalevyt on helppo asentaa ja niillä saadaan nopeasti tyylikäs ja saumaton lopputulos. Levyjä on saatavilla niin mittatilaustuotteina kuin vakiomitoilla eri materiaaleista valmistettuina. Levyt voidaan asentaa vanhan laatan päälle tai puhtaalle seinäpinnalle. Kiinnitys tehdään asennusliimalla. Levyjä voi välitilan lisäksi asentaa myös esim. avohyllyjen taustalle.

Laminaattilevy kestää hyvin suoria roiskeita ja valikoima on laaja: puukuviot, laattakuviot, kivipintakuviot, metallijäljitelmä, yksiväriset pinnat jne. Laminaatti on materiaalina edullinen ja helposti työstettävissä, sillä siihen on helppo tehdä tarvittavat läpivedot esim. pistorasioille. Teräksiset ja lasiset välitilalevyt ovat erittäin kovaa kulutusta kestäviä ratkaisuja. Materiaalina ne ovat vaikea käsitellä kotikonstein, joten nämä tuotteet ovat pääsääntöisesti mittatilaustuotteita.

Vaihtoehtona keittiön välitilan levylle on tasomateriaalin nostaminen välitilaan. Tämä on toteutettavissa niin kivi-, rosteri- kuin laminaattitasoillakin. Nosto voidaan tehdä koko välitilan korkuisena tai vain 10-25 cm korkeuteen, jolloin se suojaa jo suurimmilta roiskeilta. Visuaalisesti tämä on tyylikäs ratkaisu ja parhaimmillaan sitoo tason ja seinän yhdeksi harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Välitilanlevy Berry Alloc Kitchen Wall
Vedenkestävä korkeapainelaminaattilevy Berry Alloc Kitchen Wall ajattoman kauniilla liuskekivitiilikuviolla.
Sisustuslevy Innovera Décor Backsplash Wilderness White
Innovera Décor Backsplash Wilderness White -sisustuslevy on vedenkestävä. Helppo asentaa saumattomasti.
Stala Seitsikko PANEL -välitilanlevy
Stala Seitsikko PANEL on 8 mm paksuinen teräslevy välitilaan. Kestävä levy on saatavilla omien mittojen mukaan sileänä tai kahdeksalla eri StalaTex™-kuosilla.
Välitilanlevyt
Erilaisilla keittiön välitilalevyjä voi myös yhdistellä. Kuparijäljitelmä sopii yhteen harmaan betonikuosin kanssa ja yhtenäisen työtason kanssa luo tyylikkään kokonaisuuden.

Paneeli tai tapetti keittiön välitilaan

Persoonallisuutta halajava sisustaja haluaa kenties maalata tai tapetoida välitilan. Myös puupaneeli tai hirsitaloissa hirsipinnan jättäminen näkyviin välitilaan saattaa olla mieluinen ratkaisu keittiöön. Näiden pintojen suojaaminen roiskeilta ja kuumuudelta on tärkeää, ja parhaiten se onnistuu lasilla. Puupinnan voi vaihtoehtoisesti pinnoittaa kosteutta kestävällä lakalla.

Valokuvatapetti välitilaan
Valokuvatapeteilla keittiö muuntautuu uusiin ulottuvuuksiin. Tapetti tulee suojata kuumuudelta ja roiskeilta lasilla.
Hirsipinta keittiössä
Puupinnan voi huoletta jättää näkyviin keittiössä, jos sen suojaa hyvin esim. lakkapinnoitteella.

Mikrosementti sopii hyvin myös keittiöön

Välitilan pinnat voidaan käsitellä myös kosteutta kestävällä maalilla tai mikrosementillä. Näillä menetelmillä saadaan nopeasti uudistettua välitilaa. Mikrosementti on sementtipohjainen, hienojakoinen ohut pinnoite, jolla voidaan pinnoittaa melkeinpä mikä tahansa kova pinta, myös keittiön välitila. Sen pinta muistuttaa betonipintaa ja on yleensä väriltään harmaata, mutta saatavilla on myös muita värejä. Mikrosementillä toteutettu pinta on aina yksilöllinen ja lopputulokseen vaikuttaa kuvioinnin ja värisävyn lisäksi tekijän kädenjälki. Saumaton, yhtenäinen ja viimeistelty lakkapinta on helppo pitää puhtaana. Mikrosementti voidaan asentaa suoraan seinäpintaan ja myös vanhan laatan päälle remonttikohteissa.

Mikrosementti keittiön välitilaan
Mikrosementillä saa keittiöön rouheista, tehdasmaista tunnelmaa. Harmaan eri sävyt ovat suosittuja keittiö välitiloissa.
Mikrosementti keittiön välitilaan
Mikrosementin voi yhdistää rohkeasti eri tyyleihin ja väreihin.

Keittiön välitilan valaistus

Keittiössä on harvoin työskentelyvaloa liikaa ja keittiön työskentelytiloja suunnitellessa kannattaa valaistus ottaa huomioon. Keittiössä työskennellään paljon aamuisin ja iltaisin, jolloin luonnonvaloa on vain rajallisesti saatavilla ja keittiön yleisvalaistus riittää harvoin valaisemaan työtasoja, varsinkin jos yläkaapit estävät katosta tulevaa valoa entisestään.

Vaaleat pinnat välitilassa heijastaa valoa, kun taas tumman pinnan heijastus on hyvin pientä - voi tuntua siltä, että tumma seinä imee kaiken valon itseensä. Näin ollen kannattaa valon määrään kiinnittää erityisesti huomiota, jos välitilan materiaali on tummaa ja mattapintaista. Kiiltävä pinta toimii taas valoa lisäävänä elementtinä. Valaistuksen muunneltavuus on keittiössä tärkeää: välillä halutaan kirkasta valoa, välillä tunnelmallista hämäryyttä. Himmennystä sekä älyvalotuotteita kannattaakin harkita juuri keittiöön.

Paljon kirkasta valoa välitilaan saadaan työpistevalaisimilla. Yläkaappien alapuolelle asennettavat valaisimet ovat perinteisesti olleet käytössä keittiöissä ja useat mallit on myös varustettu pistorasialla. Toimivan valaistusratkaisun voi toteuttaa myös kalustevalaisimilla, joita voi yhdistellä sopiviksi kokonaisuuksiksi hyödyntämällä pitkiä led-profiileja, -paneeleita ja spottivaloja. Jos keittiössä ei ole yläkaappeja voi työskentelyalueet valaista tyylikkäillä riippuvalaisimilla.

LED-profiili Limente LED-LUXOR 20 LUX
Tyylikäs, yhtenäisen valon välitilaan mahdollistava Limente LED-LUXOR 20 LUX -LED-profiili on lyhennettävissä sopivaan mittaan 3,3 cm välein.
Paulmann Micro Line LED
Paulmann Micro Line LED -kalustevalaisinsarja sopii niin kaappien sisävalaistukseen kuin tehostevaloksi välitilaan.
Innolux Candeo Air
Innolux Candeo Air -riippuvalaisin on samalla myös kirkasvalolamppu. Nauti aimo annos valoenergiaa samalla kun hääräät keittiössä!
By Rydéns Bazar
By Rydéns Bazar -seinävalaisimilla työtasot voidaan valaista tyylikkäästi ja kohdennetusti keittiöissä, joissa ei ole yläkaappeja.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.