
Ratkaisut keittiön välitilaan
Keittiön välitilalla tarkoitetaan ylä- ja alakaappien väliin jäävää seinätilaa, joka on yleensä 45-60 cm korkea. Välitila viimeistelee ja huolittelee koko keittiön tyylin, joten sen valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta. Välitila voidaan myös valjastaa huoneen väripilkuksi tai katseenvangitsijaksi. Lisäksi tulee huomioida lämmönkestävyys, puhdistettavuus ja käytännöllisyys vesipisteen ja lieden takana, sillä keittiössä roiskuu aina!
Keittiön välitilan laatoitus | Välitilalevyt | Paneeli tai tapetti välitilaan | Mikrosementti välitilaan | Välitilan valaistus

Keittiön välitilan laatta
Perinteisesti välitilaan valitaan laatta, mutta laatan ei suinkaan tarvitse olla perinteinen. Keittiön välitilan laatoitukseen sopii mitkä tahansa laatat - vain mielikuvitus on rajana. Jos keittiö on yksivärinen tai hillitty voi välitilan laatoilla tuoda upeasti tilaan eloa ja persoonallisuutta. Kuviolaatat, erimuotoiset laatat sekä erilaiset ladontatavat mahdollistavat yksilöllisen toteutuksen. Välitilan voi laatoittaa kokonaan tai osittain, esim. 15-25 cm korkeuteen, jolloin laatta estää suurimmat roiskeet. Epäsymmetrinen, matala laatoitus toimii myös keittiöissä, joissa ei ole yläkaappeja. Kivilaatat, tiilet ja sisustuskivet soveltuvat niin ikään välitilaan, mutta nämä huokoiset materiaalit saattavat imeä likaa ja epäpuhtauksia. Pinnoituksella voi estää näiden pintojen likaantumista ja tehdä niistä helpommin puhdistettavia.
Laattasauman värillä voi leikitellä ja toteuttaa persoonallisen lopputuloksen yhdistämällä laatan väristä täysin poikkeavan sauman laatan kanssa. Jos saumojen värjääntyminen keittiössä huolestuttaa, voidaan saumoitus toteuttaa epoksisauma-aineella, joka kestää tavallista saumalaastia paremmin mekaanista kulutusta ja on helpompi puhdistaa.




Keittiön välitilalevyt
Erilaiset välitilalevyt on helppo asentaa ja niillä saadaan nopeasti tyylikäs ja saumaton lopputulos. Levyjä on saatavilla niin mittatilaustuotteina kuin vakiomitoilla eri materiaaleista valmistettuina. Levyt voidaan asentaa vanhan laatan päälle tai puhtaalle seinäpinnalle. Kiinnitys tehdään asennusliimalla. Levyjä voi välitilan lisäksi asentaa myös esim. avohyllyjen taustalle.
Laminaattilevy kestää hyvin suoria roiskeita ja valikoima on laaja: puukuviot, laattakuviot, kivipintakuviot, metallijäljitelmä, yksiväriset pinnat jne. Laminaatti on materiaalina edullinen ja helposti työstettävissä, sillä siihen on helppo tehdä tarvittavat läpivedot esim. pistorasioille. Teräksiset ja lasiset välitilalevyt ovat erittäin kovaa kulutusta kestäviä ratkaisuja. Materiaalina ne ovat vaikea käsitellä kotikonstein, joten nämä tuotteet ovat pääsääntöisesti mittatilaustuotteita.
Vaihtoehtona keittiön välitilan levylle on tasomateriaalin nostaminen välitilaan. Tämä on toteutettavissa niin kivi-, rosteri- kuin laminaattitasoillakin. Nosto voidaan tehdä koko välitilan korkuisena tai vain 10-25 cm korkeuteen, jolloin se suojaa jo suurimmilta roiskeilta. Visuaalisesti tämä on tyylikäs ratkaisu ja parhaimmillaan sitoo tason ja seinän yhdeksi harmoniseksi kokonaisuudeksi.




Paneeli tai tapetti keittiön välitilaan
Persoonallisuutta halajava sisustaja haluaa kenties maalata tai tapetoida välitilan. Myös puupaneeli tai hirsitaloissa hirsipinnan jättäminen näkyviin välitilaan saattaa olla mieluinen ratkaisu keittiöön. Näiden pintojen suojaaminen roiskeilta ja kuumuudelta on tärkeää, ja parhaiten se onnistuu lasilla. Puupinnan voi vaihtoehtoisesti pinnoittaa kosteutta kestävällä lakalla.

Mikrosementti sopii hyvin myös keittiöön
Välitilan pinnat voidaan käsitellä myös kosteutta kestävällä maalilla tai mikrosementillä. Näillä menetelmillä saadaan nopeasti uudistettua välitilaa. Mikrosementti on sementtipohjainen, hienojakoinen ohut pinnoite, jolla voidaan pinnoittaa melkeinpä mikä tahansa kova pinta, myös keittiön välitila. Sen pinta muistuttaa betonipintaa ja on yleensä väriltään harmaata, mutta saatavilla on myös muita värejä. Mikrosementillä toteutettu pinta on aina yksilöllinen ja lopputulokseen vaikuttaa kuvioinnin ja värisävyn lisäksi tekijän kädenjälki. Saumaton, yhtenäinen ja viimeistelty lakkapinta on helppo pitää puhtaana. Mikrosementti voidaan asentaa suoraan seinäpintaan ja myös vanhan laatan päälle remonttikohteissa.

Keittiön välitilan valaistus
Keittiössä on harvoin työskentelyvaloa liikaa ja keittiön työskentelytiloja suunnitellessa kannattaa valaistus ottaa huomioon. Keittiössä työskennellään paljon aamuisin ja iltaisin, jolloin luonnonvaloa on vain rajallisesti saatavilla ja keittiön yleisvalaistus riittää harvoin valaisemaan työtasoja, varsinkin jos yläkaapit estävät katosta tulevaa valoa entisestään.
Vaaleat pinnat välitilassa heijastaa valoa, kun taas tumman pinnan heijastus on hyvin pientä - voi tuntua siltä, että tumma seinä imee kaiken valon itseensä. Näin ollen kannattaa valon määrään kiinnittää erityisesti huomiota, jos välitilan materiaali on tummaa ja mattapintaista. Kiiltävä pinta toimii taas valoa lisäävänä elementtinä. Valaistuksen muunneltavuus on keittiössä tärkeää: välillä halutaan kirkasta valoa, välillä tunnelmallista hämäryyttä. Himmennystä sekä älyvalotuotteita kannattaakin harkita juuri keittiöön.
Paljon kirkasta valoa välitilaan saadaan työpistevalaisimilla. Yläkaappien alapuolelle asennettavat valaisimet ovat perinteisesti olleet käytössä keittiöissä ja useat mallit on myös varustettu pistorasialla. Toimivan valaistusratkaisun voi toteuttaa myös kalustevalaisimilla, joita voi yhdistellä sopiviksi kokonaisuuksiksi hyödyntämällä pitkiä led-profiileja, -paneeleita ja spottivaloja. Jos keittiössä ei ole yläkaappeja voi työskentelyalueet valaista tyylikkäillä riippuvalaisimilla.



