Huhtikuun kampanjat auki! Tarjoukset voimassa enää:
Kylpytynnyrin asennus, käyttö ja huolto

Kylpytynnyrin asennus, käyttö ja huolto

Kylpytynnyri on suosittu ulkoallas niin kotona kuin mökilläkin. Puilla lämmitettävä palju on huolellisesti asennettuna ja oikein käytettynä pitkäikäinen ilo ja sijoitus koko perheen vapaa-ajanviettoon ja rentoutumiseen. Lue vinkit kylpytynnyrin asennukseen ja käyttöön.

Kylpytynnyrin asennustyöt

Kevyen rakenteensa ansiosta paljua on helppo kuljettaa ja tarvittaessa siirtää useamman henkilön voimin. Kylpytynnyrit ovat lähes heti käyttövalmiita – yleensä sinun tarvitsee vain asentaa kamiina ja savupiippu. Muista aina noudattaa kylpytynnyrin mukana tulevia valmistajan ohjeita. Useissa kylpytynnyreissä on vanteiden kiristysmahdollisuus, mikäli lautojen välissä sattuisi olemaan löysyyttä. Tavallisesti 19 mm avaimella vanteiden kiristys onnistuu tarvittaessa.

Katso paljulle tukeva ja vakaa alusta

Kylpytynnyri vaatii tasaisen ja tukevan alustan, joka kestää vedellä täytetyn altaan painon kylpijöineen. Vankkarakenteisen alustan voi esimerkiksi valaa betonista tai alustan voi tasata kivimurskeesta. Alustan on hyvä olla kooltaan riittävä myös kylpytynnyrin ympärillä, jotta tynnyrin kylkipaneelin päät pääsevät hengittämään myös alaosastaan eivätkä tukehdu pitkässä tuuheassa heinikossa. Tynnyrin alta tulee poistaa kaikki kasvillisuus, ettei se kasvaessaan tunkeudu altaan rakenteisiin. Valitse tynnyrin paikka niin, että veden tyhjentäminen ei aiheuta ongelmia.

Paloturvallisuusmääräykset vaikuttava kylpytynnyrin asennuspaikkaa valitessa. Kamiinan piipun turvallinen suojaetäisyys kaikkiin palaviin rakenteisiin (rakennuksiin tai kasvillisuuteen) on 3 metriä. Etäisyys on muistettava tarkistaa sekä sivu- että korkeussuunnassa.

Muista tarkistaa valmistajan ilmoittamat turvaetäisyydet ennen kylpytynnyrin asennusta. Esimerkiksi kotimaisten PW-Spa-kylpytynnyreiden turvaetäisyydet on ilmoitettu selkeästi asennusohjeissa. Palju pitää sijoittaa vähintään metrin etäisyydelle rakennuksen räystäästä tai muusta palavasta materiaalista. Piipun päästä turvallinen etäisyys on 3 m. Huomioi kamiinan perustuksissa, että kamiinan viereen sivuille jää 10 cm ja eteen 40 cm turvaetäisyys. Terassille asennettavan kylpytynnyrin kamiinan alle sekä eteen pitää laittaa lämmönkestävä suojamateriaali.

PW-Spa-kylpytynnyreiden turvaetäisyydet

Kamiinan ja savupiipun kiinnitys kylpytynnyriin

Jos kamiina kytketään suoraan putkilla paikalleen altaan ulkopuolelle, on tärkeää huolehtia siitä, että kamiinaa tuetaan alapuolelta ja että sille laitetaan asennuspaikan mukaan sopivan korkuinen, esim. muutaman sentin korotus palamattomasta aineesta, kuten metallinpaloista tai betonilaatoista.

Kamiinaa kytkettäessä putkien sisäpintaan kannattaa voidella liukasteeksi esim. nestemäistä saippuaa, jotta putket asettuvat paremmin paikoilleen. Putket kiristetään liitimillä tiukasti paikoilleen. Varmista kamiinaliitosten vesitiiviys. Kamiinaa ei saa kytkeä kiertovesipumppuun, sillä se ei kestä muodostuvaa painetta, koska on suunniteltu vain painovoimaiselle kierrolle.

Kamiinan savupiipun osat löytyvät erillisestä paketista (tavallisesti 1,5 m pituinen savupiippu, piipun lämpösuoja sekä piipunhattu). Pue suojakäsineet suojaamaan teräviltä reunoilta asennusvaiheessa. Kokoa piippu ohjeiden mukaan. Yleensä tarvitset korkeintaan ruuvimeisselin piipun kokoamiseen sekä paikalle asettamiseen.

Kylpytynnyrin täyttö ja tyhjennys

Kun kylpytynnyriin lasketaan ensimmäisen kerran vesi, suihkuta ensin ylemmästä täyttöputkesta vettä reilusti liitosputken sisään, jotta asennuksesta mahdollisesti kertyneet roskat, metallilastut kulkeutuvat pois kamiinan vedenkiertotilasta. Altaan pohjalta roskat voi pyyhkäistä rätillä pois.

Tarkista veden täytön yhteydessä, että kamiinan kiinnitysputkien liitokset ovat pitäviä. Kun olet laskenut altaaseen n. 10 cm vettä, varmista, että altaan pohjatulppa on paikallaan tai venttiili on suljettu, jotta vesi ei pääse valumaan pois altaasta. Huomioi turvaraja: vedenrajan altaassa on oltava 15 cm ylemmän täyttöputken yläpuolella kamiinaa sytytettäessä. Jos kylpijöitä on tulossa altaan täydeltä, kannattaa veden pinta jättää minimiin (15 cm altaan ylemmän täyttöputken yläpuolella).

Kylpytynnyrin tyhjennys on mallikohtaista. Tavallisesti tyhjennysventtiili sijaitsee paljun alareunassa ja siihen saa liitettyä halutessaan 38 mm puutarhaletkun poistoveden ohjausta varten. Johda poistovesi jätevesiviemäriin.

Varoitus! Jos kamiina sytytetään, kun altaassa on liian vähän vettä tai allas on tyhjä, seurauksena on kamiinan sulaminen. Paljun tyhjennystä ei saa aloittaa ennen kuin tuli on kokonaan sammunut kamiinasta ja hiillos hiipunut.

Kylpytynnyrin kannet

Paljuihin on saatavana lisävarusteena muovinen kansi, jonka hankinta on suositeltavaa. Kansi estää roskien kulkeutumisen kylpyveteen ja veden lämmitys käy nopeammin. Eristekansi on hyvä sijoitus ekologiseen paljuiluun, sillä sen ansiosta vesi pysyy pidempään lämpimänä, kun kansi suljetaan siksi aikaa, kun siellä ei kylvetä. Kannen kiinnittäminen on helppoa ja se on kevyt nostaa pois kylpemisen alkaessa.

Upotettava kylpytynnyri PW-Spa Terrace
PW-Spa Terrace on kotimainen, terassiin upotettava kylpytynnyri. Huomioi paljun upotuksessa terassiin helppo pääsy kamiinalle ja paloturvallisuus.
Kirami kylpytynnyrin kansi
Kirami-kylpytynnyrin kansi pysyy paikallaan kolmellea tukevalla kumiremmillä pahemmissakin myrskyissä.

Paljun puhdistus ja veden suodatus

Altaan hoidosta ja veden puhtaanapidosta on tärkeä huolehtia, mutta onneksi kylpytynnyri on helppo pitää puhtaana. Mitä lämpimämpää vettä altaassa on ja mitä useampia kylpijöitä, sitä suurempi kuormitus veden laadulle syntyy. Lisäksi ympäristöstä tulee pölyä, lehtiä ja muita epäpuhtauksia, jotka likaavat altaan vettä. Mikäli haluat käyttää samaa vettä pidempään, tulee vedestä huolehtia suodattamalla ja käyttämällä vedenhoitoaineita. Veden puhtaanapidon ja allashygienian peruselementit ovat veden fyysinen puhtaus ja bakteerien ja pieneliöiden poissa pitäminen. Näin varmistat mukavat ja turvalliset kylpyhetket.

Paljun hankinnan yhteydessä kannattaa hankkia heti kansi, suodatinlaite ja puhdistusaineet. Suodatinjärjestelmä ja vesihygieniatuotteet varmistavat, ettei altaan vettä tarvitse vaihtaa usein.

Veden suodatus ja suodattimen valinta

Suodatuslaitteiden käyttö on suhteessa kylpytynnyrin käytön määrään ja puhdistus suositellaan toistamaan tarpeen mukaan. Suodattimet tulee ottaa talveksi pois käytöstä tai sijoittaa lämpimään tilaan, jotta vesi ei pääse jäätymään letkuihin ja suodattimen sisään.

1) Kevytsuodatin

Veden fyysinen puhtaus pidetään yllä suodattamalla altaan vettä suodatinlaitteella, joka poistaa likaa. Kylpytynnyrissä on mahdollista käyttää altaan sisäpuolella käytettävää kevytsuodatinta. Laite imee ja kierrättää vettä karkeasuodattimen läpi ja työntää veden takaisin altaaseen. Suodatinpatruunaa huolletaan pesemällä ja se vaihdetaan uuteen noin kerran vuodessa. Laitteen etuja ovat edullisuus, helppo asennus ja käyttö. Älä kuitenkaan käytä kevytsuodatinta kylpemisen aikana!

2) Hiekkasuodattimet

Tehokkaimpia suodatuslaitteita ovat altaan ulkopuolelle asennettavat hiekkasuodattimet, jotka ovat yleisiä uima-altaiden veden puhdistuksessa. Ulkopuolinen suodatinlaite tarvitsee läpiviennit altaaseen: veden imuun ja paluuseen. Suodatin imee vettä altaasta pumpun avulla. Pumpattu vesi kulkee säiliössä olevan suodatusmassan läpi, jolloin lika jää massaan. Suodatusmassana käytetään hiekkaa (pesty suodatinhiekka) tai tarkoitukseen valmistettua kuitumassaa (suodatinkuitu).

3) Suodatusmassa ja takahuuhtelu

Suodatusmassaa käyttävissä suodattimissa etuna on, että myös massa voidaan puhdistaa laitteessa. Puhdistukseen käytetään suodattimen takahuuhtelutoimintoa, jonka tuloksena on kirkasta vettä. Takahuuhtelun jälkeen on vielä yksi huuhtelukerta. Lika ohjataan pois erillistä putkea pitkin. Takahuuhtelu tulee suorittaa muutaman viikon välein. HUOM! Pumppu tulee pysäyttää aina ennen ohjausventtiilin kääntöä. Suodatusmassa tulee vaihtaa tarvittaessa, vähintään kerran kaudessa.

Veden laadun seuranta ja hoito

Allaskemikaaleilla voidaan pidentää veden puhtautta. Bakteerit ja pieneliöt pidetään poissa altaasta ja kylpyvedestä kemikaalien avulla. Mikäli altaan vettä käytetään pitkään, tulee altaan veden laadusta seurata mittauksin ph- ja hoitoainearvoja, käytännössä siis kloorin tai aktiivihapen määrää sekä ph-arvoja. Vaihtoehtoisia tapoja on useita, tässä mainitut tavat ovat seurantamenetelmät kloori- ja aktiivihappipohjaisille hoitoaineille. Happipohjaiset hoitoaineet ovat hellävaraisempia ja sopivat lapsiperheille. Klooripohjaiset ovat tehokkaampia, mutta niiden käytössä on syytä olla tarkkana.

Mittaukset tehdään testiliuskoilla, joiden käyttö on yksinkertaista. Vaihtoehtoinen, tarkempi tapa tehdä mittauksia on ottaa vesinäyte, jonka ph- ja hoitoainearvoja arvioidaan analyysitablettien avulla. Näin taataan veden puhdas ja turvallinen laatu.

Altaan hoitoaineita valinnan vaihtoehtoja ovat kloori- tai aktiivihappipohjaiset hoitoaineet. Suositeltu aktiivihapen arvo on 3-8 ppm (mg/l). Suositeltu vapaan kloorin arvo puolestaan on 0,5-1,3 ppm (mg/l). Ph-arvon suositellaan olevan välillä 7-7,4, jotta vesi ei aiheuta ihoärsytystä eikä vahingoita altaan materiaaleja.

Hoitoaineita on saatavilla rakeina, tabletteina ja nesteinä. Rakeet ja nesteet sekoitetaan pieneen vesimäärään esim. ämpärissä, jonka vesi levitetään altaaseen. Tableteille puolestaan käytetään erillisiä annostelulaitteita, joita ei kuitenkaan pidä käyttää altaassa kylpemisen aikana. Ylipäätään kemikaaleja tulee annostella hyvissä ajoin ennen kylpemistä tai sen jälkeen, jotta pitoisuudet ehtivät tasoittua.

Muita mahdollisia kemikaaleja käyttöön ovat kirkaste ja levätuhoaine, joka on tarkoitettu leväkukintojen ehkäisyyn altaissa lämpimänä aikana. Kirkaste puolestaan voi käyttää altaan epäpuhtauksien saostamiseen haastavissa tilanteissa. Jos täytät altaan järvivedellä, vesi on syytä vaihtaa jo parin käyttökerran jälkeen.

Paljun huolto talvella

Kun paljua käytetään talvikaudella olosuhteissa, altaaseen ei saa jättää vettä pakkasvaaran aikana. Täytettyä allasta ja kamiinaa ei saa päästää jäätymään. Vaihtoehtona on tyhjentää allas tai huolehtia riittävästä jatkuvasta lämmityksestä. Muoviset poistoputket ja hanat jäätyvät hyvin helposti. Talvisaikaan on tärkeä huolehtia myös siitä, että tynnyrin ympärille roiskunut vesi ei jäädyttyään pääse aiheuttamaan liukastumisvaaraa.

Tyhjässä tynnyrissä poistohana tulee aina jättää avonaiseen asentoon. Pohjatulpan tulee olla kokonaan auki ja poistoventtiilit tulee aina jättää puolittaiseen auki-asentoon, jotta altaaseen joutuva vesi pääsee poistumaan itsekseen eikä jäädy pakkaskeleillä. Mikäli palju on kylmänä vuodenaikana käyttämättä, suodattimet tulee ottaa talveksi pois käytöstä tai sijoittaa lämpimään tilaan, jotta vesi ei pääse jäätymään letkuihin ja suodattimen sisään.

Kirmin paljun lämmitys talvella
Kiramin kylpytynnyrit lämpiää tehokkaasti myös talvella. Eristekansi nopeuttaa lämmittämistä ja pitää veden pidempään lämpimänä.
Kiramin kylpytynnyri
Kaikki Kirami-paljut sopivat myös talvella kylpemiseen. Varo, ettei roiskuva vesi jäädy vaarallisen liukkaaksi paljun ympärille.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.