Varaston loppuunmyyntiin on lisätty uusia tuotteita, uskomattomat poistotarjoukset voimassa enää:

Kompostorit

Biojätteen kompostoinnin aloittaminen on helppoa käytön määrään oikein mitoitetulla talousjätekompostorilla. Lämpökompostori on kauttaaltaan lämpöeristetty, jotta se on ympärivuotiseen käyttöön sopiva. Laadukkaaseen biokompostoriin voit laittaa kaiken biojätteen ja kompostoituminen tapahtuu nopeasti.

1-48 / 67

67 tuotetta

1-48 / 67

67 tuotetta

Kompostorit

Kompostoituminen on luonnollinen, biologiseen hajoamiseen perustuva prosessi, jossa biojätteen ravinteista saadaan rakennusainetta uusille kasveille. Kompostointi on helppo ja ekologinen tapa kierrättää kodin biojätteet. Pieneliöt muuttavat jätteet 30-60°C lämpötilassa humukseksi, jota voi käyttää esim. maaparannusaineena puutarhassa. Pieneliöt tarvitsevat kompostoinnissa happea, vettä ja ravintoa. Keittiön talousjätettä ja kuivaa puutarhajätettä, tai kompostikuiviketta, yhdistämällä syntyy otollinen elinympäristö pieneliöille. Kompostoimalla säästät luontoa ja jätehuollon kustannuksissa.

Lue myös artikkelimme Parhaat lämpökompostorit 2024 - Asiakkaiden suosikit ja kokemukset

Miten aloittaa kompostointi?

Kotitalousjätteen kompostointi on helpoin aloittaa lämpökompostorilla, joka on lämpöeristetty, ympärivuotiseen käyttöön sopiva ja tuhoeläintiivis. Laadukkaissa tuotteissa biojäte kompostoituu nopeasti, jopa kahdessa kuukaudessa. Laita pohjalle ensin n. 10 cm kerros kompostikuiviketta tai risuhaketta. Täytä kompostia sitä mukaan, kun jätettä syntyy ja peitä jokainen jäte-erä ohuella kerroksella kuiviketta.

Puutarhajätteen, kuten lehtien ja oksasilpun kompostointi on yksinkertaisimmillaan maa-aineiden kasa. Tee se itse -kompostori lautakehikosta sopii myös hyvin puutarhajätteelle. Helpointa on kuitenkin hankkia puutarhakompostori, jonka täyttäminen ja ylläpitäminen on helppoa ja siistiä. Täyttäminen aloitetaan ilmavalla kerroksella esim. risuja.

Miten kompostoria pitää hoitaa?

Talousjätteen kompostoinnissa biojätteen lisäksi kompostoriin laitetaan kompostikuiviketta joka kerta, kun jätettä lisätään. Karkea kuivike pitää kompostimassan ilmavana ja kompostia ei tarvitse sekoittaa säännöllisesti. Kuiviketta käytetään n. 20-50% biojätteen määrästä. Kompostin lämpötila nousee, kun noin kolmasosa siitä on täyttynyt. Jatka täyttämistä ja huolehdi, ettei komposti ole liian märkää tai kuivaa. Liian kuivaa kompostia voi kastella, liian märkään kompostiin kannattaa lisätä kuiviketta. Jos kompostori ei lämpene eikä massa lähde kompostoitumaan, tarvitaan kompostin käynnistys eli kompostiherätteen lisäämistä massaan. Komposti voi jäätyä talviaikaan, jos siihen ei lisätä talousjätettä säännöllisesti. Tällöin kompostin toiminta heikkenee. Kompostoituminen käynnistyy kuitenkin uudelleen, kun kompostimassa sulaa ja lämpötila nousee. Kompostiherätteen lisääminen keväällä nopeuttaa kompostoitumisen uudelleenkäynnistystä.

Tee kompostin tyhjennys, kun massa on puolikypsää tai kypsää. Tyhjennä kerralla korkeintaan kolmasosa tilavuudesta. Komposti on erinomaista lannoitetta puutarhaan. Puolikypsää kompostia voi käyttää keväällä lannoitteena puiden ja pensaiden juurilla, mutta sitä ei pitäisi haudata maahan, sillä se jatkaa vielä hajoamistaan. Jälkikompostoitu tai valmis kompostimulta sopii kasvualustaksi tai maanparannusaineeksi.

Mitä kompostiin voi laittaa?

Talousjätekompostoriin voit laittaa kaiken kotitalouden biojätteen, kuten hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoan tähteet, kahvin porot suodatinpusseineen, keitinvedet ja murskatut kananmunankuoret. Myös pehmeät talouspaperit voidaan kompostoida, mutta älä laita suuria määriä paperia kerrallaan. Älä laita kompostoriin tuhkaa, myrkyllisiä aineita tai hajoamattomia jätteitä, kuten muovia, lasia ja metallia.

Mitä pitää tehdä, jos komposti haisee?

Jos komposti haisee mädäntyneelle, se on luultavasti liian kostea, tiivis ja happi on loppunut. Sekoita komposti perusteellisesti ja lisää karkeaa katetta, jotta kompostimassa säilyisi ilmavana myös alaosassa. Haju häviää ja kompostori alkaa toimimaan normaalisti muutamassa päivässä.

Ammoniakin haju johtuu liiasta typestä kompostimassassa. Lisää happamaa kuiviketta, joka sisältää turvetta ja puunkuorirouhetta. Reilu kerros kuiviketta kompostin pinnalla sitoo itseensä ammoniakin. Älä sekoita kompostimassaa liian usein.

Mikä on paras kompostori?

Talousjätekompostorin pitää olla eristelty kauttaaltaan, jotta se toimisi myös talvella. Toimiakseen jatkuvasti, se pitää mitoittaa käytön määrään sopivaksi. Noin 200-300 litran kokoinen soveltuu mainiosti yhden perheen käyttöön. Lisäksi kompostorissa pitää olla sopivat ilmanjakokanavat, jotta happi pääsee kulkeutumaan kompostimassaan. Suosituimpia tuotteita ovat Biolanin ja Kekkilän pikakompostorit sekä Inora Greeny -lämpökompostori. Paras kompostori oman kotisi ja perheen tarpeisiin löytyy parhaiten vertailemalla eri mallien ominaisuuksia.

Kompostorin rakentaminen itse on hyvä ja kustannustehokas ratkaisu puutarhajätteen kompostointiin. Yksinkertaisessa kompostikehikossa voi hyvin kompostoida esim. lehdet ja risut. Kannelliset puutarhakompostorit ovat kuitenkin hyvä ratkaisu, kun haluat helposti siistin ratkaisun puutarhajätteille.

Myydyimmät tuotteet (10)

Lämpökompostori Inora 250l, eri värejä
-21%
ENÄÄ
4 PÄIVÄÄ
Tarjous
★★★★★ ★★★★★
Lämpökompostori Inora 250l, eri värejä
495,00  389,00 

Katsotuimmat tuotteet (10)

Lämpökompostori Inora 250l, eri värejä
-21%
ENÄÄ
4 PÄIVÄÄ
Tarjous
★★★★★ ★★★★★
Lämpökompostori Inora 250l, eri värejä
495,00  389,00 

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.