Pihakauden parhaat tarjoukset jo nyt auki!
SUP-laudan valintaopas

SUP-laudan valintaopas

SUP tulee sanoista Stand Up Paddling, joka tarkoittaa melontaa laudan päällä joko seisoma-asennossa tai polvillaan seisten. Tämä vesiliikuntalaji, joka tässä muodossaan on saanut alkunsa 1950-luvulla Havaijilta, on itse asiassa lainelautailun, surffauksen kantamuoto. Suomessa nimi on vakiintunut suppailuksi.

Laji on helposti opittavissa ja sopii useimmille liikunnallisesta taustasta tai kokemuksesta riippumatta. Suppailu tarjoaa mahdollisuuden nauttia retkistä luontoon ja kauniisiin maisemiin, sekä uudenlaisia kokemuksia vesiltä käsin nähtyinä. SUP-lautailu myös aktivoi vatsan aluetta ja kehittää keskivartalon lihaksia. SUP-laudalla voi kuljettaa myös varusteita, ja laudalta voi vaikkapa kalastaa tai valokuvata. Suppailun suosio on ollut jatkuvassa kasvussa ja se onkin maailman nopeimmin kasvava vesiurheilulaji.

Tyttö SUP-laudalla
Suppailusta pitää myös lapset. Muista käyttää itselläsi ja lapsilla pelastusliivejä suppaillessa, jos olet epävarma uimataidosta.
Koira SUP-laudalla
Kaverin kanssa SUP-lautailusta tulee entistä mukavampaa. Totuta lemmikki vähitellen SUP-lautaan.

SUP-lautojen tekniset ominaisuudet

Ilmatäytteiset SUP-laudat

Nykyään myytävistä SUP-laudoista suurin osa on ilmatäytteisiä eli pumpattavia SUP-lautoja. Ilmatäytteinen SUP-lauta on hyvä ratkaisu, jos liikut lautasi kanssa ja suppailet eri ympäristöissä. Ilmatäytteisen laudan voi kiertää rullalle ja pakata melan ja ilmapumpun kanssa laukkuun tai reppuun, joka usein kuuluu laudan oston yhteydessä mukana tuleviin varusteisiin. SUP-laudan kuljetuslaukussa kulkee kätevästi mukana koko perusvarustus mukana: lauta kokoon rullattuna, mela ja pumppu. Lisävarusteina lautoihin on saatavissa myös istuimia.

Pumpattavassa laudassa tulee kiinnittää huomiota laudan paineeseen, sillä paine vaikuttaa olennaisesti laudan vakauteen ja jäykkyyteen. PSI, Pounds per Square Inch, on vanha, angloamerikkalaisissa maissa käytetty paineen yksikkö, joka kertoo, montako paunaa/naulaa (lb) painetta on jokaista neliötuumaa kohden. Suositeltu paine vaihtelee 10-15 psi välillä, mutta varmista sopiva paine laudan valmistajan ohjeista.

Eri ilmatäytteisissä laudoissa on eroa rakenteessa. One layer -laudat ovat kevyitä ja edullisia. Sen minkä ne voittavat keveydessä, ne häviävät kovuudessa. One layer -rakenteinen lauta taipuu painosta merkittävästi enemmän kuin kaksikerroksisella Double layer -rakenteella valmistettu SUP-lauta.

Kova SUP-lauta

Kovaa SUP-lautaa hankittaessa kannattaa kiinnittää erityisesti laudan painoon. Laadukas käsityönä laminoitu epoksilauta, jonka pituus on 300-360 cm, painaa 12-14 kg. Hiilikuitulauta on kevyempi ja painaa 9-12 kg. Jos laudan paino on 20 kg, sitä on hankala käsitellä ja se on myös hidas vedessä.

Kovan, yli kolmemetrisen SUP-laudan säilyttäminen ja kuljettaminen on haasteellisempaa kuin ilmatäytteisen laudan. Kovan laudan etuja pumpattaviin lautoihin verrattuna puolestaan ovat kestävyys ja helppohoitoisuus.

Jobe Mira 10.0 SUP-lauta pakattuna reppuun
Kätevän repun ansiosta Jobe Mira 10.0 SUP-lauta on helppo kantaa uusien vesistöjen ääreen.
Lyfco SUP-lauta
Tavallisen suppailun lisäksi istuimella varustettu Lyfco SUP-lauta sopii myös melomiseen.

SUP-laudan valinta käytön mukaan

Aloittelijalle ja mökkisuppailuun sopivat SUP-laudat

Aloittelijan kannattaa valita SUP-lauta, joka on leveä ja tukeva. Tällaisia ovat esimerkiksi pyöristetyt All Round -malliset SUP-laudat, joita on helppo ja kevyt ohjata. Leveähkö SUP-lauta on kapeaa tukevampi ja näin tasapainon löytäminen laudan päällä on helpompaa. Varsinkin, jos SUP-lauta ostetaan koko perheen käyttöön, All Round -lauta on varma valinta. Vakaan laudan päällä on myös mukava ottaa aurinkoa tai joogata.

Aktiiviseen käyttöön ja retkeilyyn sopivat SUP-laudat

Kokeneemmalle tai seikkailunhaluiselle suppailijalle sopii virtaviivaisempi SUP-lauta, jonka muotoilu ja ominaisuudet tukevat vauhdikkaampaa ja kepeää matkantekoa. All Round -lautoja huomattavasti terävämmällä kärjellä varustetut laudat sopivat loistavasti myös pidemmille retkille luonnossa. Usein laudoissa on myös hyvät kiinnitysmahdollisuudet matkatavaroille. Vaikka retkilaudat ovat hieman kapeampia, laudat ovat myös pidempiä tuoden vakautta. Näin ollen myös retkilaudoista voi löytyä hyviä malleja aloittelijalle, joka haluaa keskittyä pitkiin matkoihin.

SUP-lauta painavalle suppailijalle tai kahdelle henkilölle

SUP-lautojen kantavuus ilmoitetaan aina tuotteen tiedoissa ja kun painoraja ylitetään laudasta voi tulla epävakaa ja ohjaus hankaloituu. Saatavilla on kuitenkin suurikokoisia lautoja, joissa kantavuus on reilusti yli 100 kg. Suuren kantavuuden SUP-laudat sopivat hyvin isokokoisille suppailijoille, kaksin suppailuun tai vaikka retkeilyyn, kun mukaan halutaan ottaa isompi määrä tavaraa.

SUP-laudan varusteet

Yleisimmät varusteet, joita suppailussa tarvitaan, tulevat tavallisesti SUP-laudan mukana. Niitä ovat esim. evät, mela, pumppu ja kantokassi. Evät ohjaavat suuntaa ja laudan ohjattavuutta. Eviä on 1 tai 3 (jolloin kaksi niistä on laudan perässä). Evät voivat olla kiinteitä tai irrotettavia. Melat on tyypillisesti valmistettu alumiinista tai hiilikuidusta. Ne ovat keveitä ja säädettäviä. Kolmeen osaan irrotettava mela on helppo pakata reppuun. Laudan mukana tuleva pumppu on painemittarilla varustettu käsipumppu, jolla saa laudan täyteen n. 5-15 minuutissa. Joidenkin pumppujen painemittarit reagoivat vasta SUP-laudan ollessa melkein täynnä ilmaa. Pumput toimivat silti normaalisti ja näyttävät koska sopiva paine on saavutettu.

Lisävarusteilla voi parantaa turvallisuutta ja suppailukokemusta. Nilkkaremmi eli karkuremmi on SUP-laudan turvavaruste. Karkuremmi kiinnitetään suppailijan nilkkaan ja laudan kiinnikkeeseen. Jos suppailija kaatuu laudalta veteen, lauta ei pääse karkaamaan. Kuivasäkissä puhelin ja muut kosteudelle herkät tavarat pysyvät kuivana suppaillessa. Osaan SUP-laudoista on myös saatavilla lisävarusteena istuin, jolloin suppailun voi halutessaan vaihtaa melonnaksi.

Suppailutekniikka

SUP-laudalle nouseminen

Ennen SUP-laudalle nousemista säädä melan pituus nostamalla kätesi ylös ja asettamalla melan varsi asentoon, jossa kahva ulottuu ranteeseen asti. Kiinnitä karkuremmi nilkkaasi ja nouse laudalle katokahvan kohdalle polvilleen. Turvallisinta on lähteä rannasta tai laiturista liikkeelle nimenomaan polvillaan, jolloin on helpompi pitää tasapaino hallinnassa. Ota rauhassa tuntumaa, miten löydät tasapainon ja miten lauta käyttäytyy.

Vasta-alkajan kannattaa aloittaa melonta polvillaan seisten. Myös matalissa paikoissa esim. lähellä rantaa kannattaa olla polvillaan. Jos sattuu suistumaan laudalta ja kaatuu veteen, nilkkaan ja SUP-lautaan kiinnitetty karkuremmi estää laudan karkaamisen. Laudalle nouseminen sujuu vaivattomasti vedessäkin ponnistamalla.

Kun haluat nousta seisomaan, asetu ensin konttausasentoon laudan tasapainopisteen päälle, eli katokahvan kohdalle. Pidä mela mukana pitämällä siitä toisella kädellä kiinni. Nouse seisomaan varovasti tunnustellen ja asetu tukevaan, lantion levyiseen asentoon kantokahvan molemmin puolin. Muista joustaa hieman polvista, jotta asentosi ei ole liian jännittynyt. Tunnustele jälleen laudan käyttäytymistä, kun siirrät painoa jalalta toiselle.

SUP-laudalla melominen

Melominen ei vaadi ennakkotaitoja ja oikean tekniikan haltuunotto sujuu nopeasti ja kannattaa toteuttaa rauhallisissa vesiolosuhteissa. Melontavälineenä käytetään kevytrakenteista, pituudeltaan säädettävää yksilapaista melaa. Mela on kelluvaa materiaalia.

Saat voimaa melomiseen, kun otat melasta leveän otteen. Toinen käsi ottaa melan päässä olevasta kahvasta kiinni ja toinen käsi melan varresta. Kahva on yleensä muotoiltu käteen sopivaksi, joten kokeile kummin päin saat siitä hyvän otteen. SUP-melan lapa on hieman kaareva – kaareutuva puoli pitää olla edessäpäin.

Lauta liikkuu suorempaan, jos saat pidettyä melan mahdollisimman pystyssä veteen nähden. Näin sinun ei tarvitse koko ajan vaihtaa melontapuolta. Melo tarpeeksi kaukaa edestä ja nosta mela vedestä noin jalkasi kohdalta. Melo lähellä lautaa. Upota koko mela veteen, jotta saat vetoon voimaa ja tukea. Muista joustaa polvista melomisen aikana. Testaa miten SUP-lauta käyttäytyy, kun melot takaa eteenpäin pienin vedoin – näin saat käännettyä nopeasti ja helposti kulkusuunnan.

Oikea ote SUP-melasta tehostaa suppailua
Ota tukeva ote melasta. Kaarevan SUP-melan kulman tulee näyttää eteenpäin.
Nainen SUP-laudalla
Melo lähellä SUP-lautaa ja pyri pitämään mela mahdollisimman pystysuorassa veteen nähden.

SUP-laudan säilytys ja huoltaminen

SUP-laudan säilytys kesällä ja talvella

SUP-laudan voi kesän ajan säilyttää täyteen pumpattuna tai tyhjennettynä ja rullattuna. Huomioi kuitenkin, että paineet kannattaa tarkistaa ennen käyttöä, jos lauta on käyttöjen välissä ollut täytettynä. Älä säilytä SUP-lautaa suorassa auringonvalossa vaan siirrä se varjoon, jotta UV-säteily ei vahingoita lautaa.

Talven ajaksi SUP-lauta kannattaa tyhjentää ja pakata laudan mukana tulleeseen kassiin. Varmista, että lauta on täysin kuiva ennen rullaamista ja pakkaamista, jottei se homehdu. Jotta SUP-lauta pysyisi hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään, vältä sen säilyttämistä pakkasessa. Materiaalin jäätyminen ja sulaminen aiheuttaa kulumista. Jos sinulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta säilyttää SUP-lautaa talven ajan lämpimässä, jätä lautaan matala paine (enintään 10 psi) ja säilö ilmavasti.

SUP-laudan huoltaminen

SUP-lautojen tärkein huoltotoimenpide on puhtaana pitäminen. Puhdista lauta aika-ajoin miedolla pesuaineella sekä pehmeällä harjalla tai liinalla. Jos käytät SUP-lautaa merivedessä, huuhtele se käytön jälkeen makealla vedellä. Myös varusteet kannattaa huuhdella merivedestä. Venttiiliin voi joskus mennä roskia, joten tarkasta se usein, jotta venttiili ei vaurioidu.

SUP-laudan korjaaminen

SUP-lautaan tulleen reiän paikkaaminen on helppoa. Paikanna reikä täyttämällä lautaan ilmaa ja kuuntelemalla ilman sihinää. Jos et kuule ääntä, kastele lautaa saippuavedellä ja katso mihin kohtaan muodostuu kuplia. Reikä tai vuotokohta on tyypillisimmin venttiilin läheisyydessä (tarkasta myös, että venttiili on kiristetty kunnolla) tai saumoissa.

Tyhjennä SUP-lauta ennen paikkaamista ja puhdista korjattava alue. SUP-laudan mukana toimitetussa korjaussarjaan kuuluu yleensä PVC-paikka ja liima. Katso, että paikka riittää vähintään 3 cm joka suuntaan reiän ympärille. Levitä liimaa paikalle ja korjattavaan kohtaan. Aseta paikka paikoilleen ja paina kiinni keskeltä reunoja kohti, jotta paikan alle ei jää ilmaa. Anna kuivua rauhassa vähintään 24 tunnin ajan.

SUP-laudan venttiilin vaihtaminen

Jos venttiilimekanismi on mennyt rikki, sen voi vaihtaa. Ruuvaa laudan tai uuden venttiilipakkauksen mukana toimitetulla venttiilityökalulla venttiili varovasti auki. Huomaa, että venttiilin vastakappale on laudan sisällä, joten paina vastakappaletta laudan pohjan läpi alustaa vasten ja kierrä venttiili auki. Älä kadota venttiilin vastakappaletta laudan uumeniin! Se voi olla hankala kalastella sieltä takaisin paikoilleen, koska laudan sisus on täynnä dropstitch-langastoa.

Kun sinulla on venttiilin urospuoli kädessäsi, tarkasta vielä, ettei venttiilin toimimattomuuden syy ole roska, dropstitch-langanpätkä, hiekka tai vastaava venttiilin kierteissä tai takaiskuläpän välissä, niin voit säästyä uuden venttiilin vaihtamiselta.

Aseta uusi venttiili vastakierteeseen ja varmista, että langastoa ei jää venttiilin kierteiden tai venttiilin ja laudan PVC-muovin väliin. Jos tämä ei meinaa onnistua, voit katkaista muutaman langan venttiilin läheisyydestä - tämä ei heikennä lautaasi. Kiristä venttiilin yläosa myötäpäivään kiertämällä ja painamalla samanaikaisesti lautaa alustaa vasten, jottei vastakappale laudan sisällä pyöri mukana.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.