Joulukuun kampanjat käynnissä! Tarjoukset voimassa ENÄÄ TÄNÄÄN: | Tilaa joululahjat 16.12. mennessä!
Ulkoporealtaan ostajan opas

Ulkoporealtaan ostajan opas

Ulkoporeallasta ei kannata ostaa hätiköidysti. Mieti ennen tilaamista mitä ominaisuuksia haluat, minkä kokoisen altaan tarvitset ja mihin allas asennetaan. Tutustu oppaaseen ja valitse juuri perheesi tarpeisiin sopiva poreallas!

Ulkoporealtaan koko | Suorituskyky ja hieronnat | Lisävarusteet | Hinta ja käyttökustannukset | Asennus | Vedenhoito | Tutustu altaisiin livenä!

Valitse oikean kokoinen ulkoporeallas

Usein ensimmäinen ulkoporealtaan valintakriteereistä on koko. Mieti kuinka monta henkilöä käyttää allasta samaan aikaan. Onko allas tulossa perheen käyttöön, jolloin tilaa pitäisi olla myös uimaleikkeihin vai kenties pariskunnan käyttöön, jolloin kahden hengen makuupaikoilla varustettu allas riittää.

Ulkoporealtaan koossa huomioitavia asioita

  • Lapsiperheen tai kaveriporukan käyttöön kannattaa valita 5-8 hengen ulkoporeallas.
  • Pariskunnan tai pienen perheen käyttöön kannattaa valita 2-5 hengen ulkoporeallas.
  • Onko altaassa istumapaikkojen lisäksi makuupaikkoja? Isoissa altaissa on tavallisesti 1-2 makuupaikkaa, joissa voi rentoutua kunnolla.
  • Ota huomioon altaan syvyys. Pitkille ihmisille altaan syvyys pitäisi olla vähintään 215 cm, jotta ulkoporealtaassa istuessa olkapäät eivät jää vedenpinnan yläpuolelle.
Lapset leikkivät ulkoporealtaassa
Ulkoporeallas talvella

Suositut Lyfcon ulkoporealtaat

Ulkoporealtaan suorituskyky ja hieronnat

Kun ulkoporealtaalta kaivataan rentouttavaa ja tuntuvaa hierontaa, kannattaa kiinnittää huomiota suuttimien määrään ja pumpun tehoon. Tavallisesti 2 kW pumppu riittää tuottamaan kunnon hierontatehon 25-30 suuttimelle. Jos pumpun tehoa ei nosteta suuttimien määrän kasvaessa, voi altaan hierovat ominaisuudet jäädä vaatimattomiksi. Tunnelmaporeiden luomiseen riittää teholtaan pienempikin pumppu, jos hierovat ominaisuudet ei ole valintakriteerinä.

Ulkoporealtaissa on vedenlämmitin, joka lämmittää ja ylläpitää altaan veden lämpötilaa. Ulkoporealtaan veden sopiva lämpötila on 37-40 °C. Veden lämpötila ei saa olla yli 40 °C. Teholtaan 3 kW lämmitin on riittävän tehokas isolle ulkoporealtaalle kylmälläkin kelillä ja se lämmittää vettä n. 1-2 astetta tunnissa. Pienimmissä altaissa käytetään tavallisesti 2 kW lämmitintä, joka riittää pienelle vesimäärälle.

Nainen ulkoporealtaan makuupaikalla
Useissa allasmalleissa makuupaikan yhteydessä on tehokkaat hierontasuuttimet, jotka takaavat palauttavan hieronnan.
Ulkoporealtaan suuttimet
Laadukkaat Wellis-ulkoporealtaat tuottavat loistavat vesihieronnat. Altaissa suuttimien määrä on optimoitu vesipumppujen tehoon.

Ulkoporealtaan lisävarusteet

Ulkoporealtaisiin on saatavilla lisävarusteita, jotka helpottavat altaan käyttöä ja hoitoa. Etenkin lämpökansi on tärkeä varuste, joka kannattaa aina tilata altaan kanssa. Useissa malleissa se kuuluukin altaan toimitukseen. Lisäksi on mahdollista saada altaisiin mallikohtaisesti esim. LED-valot ja Bluetooth-kaiuttimet, jotka lisäävät käyttömukavuutta ja luksuksen tuntua.

Ulkoporealtaan kansi

Ulkoporealtaan kansi ja avausmekanismi

Laadukas lämpökansi eristää ja voi säästää paljon veden lämmityskuluissa. Kansi voidaan siirtää kahden ihmisen voimin altaan päältä. Kansi kannattaa siirtää pystyasentoon seinän tai kaiteen viereen. Siirtele kantta varovaisesti ja puhtaalla alustalla (esim. terassilla), jotta kansi ei vahingoitu. Varmista, ettei kannen mukana siirry roskia ja hiekkaa altaaseen, kun kansi asetetaan takaisin altaan päälle. Kannen avaamista helpottaa erikseen tilattava kansimekanismi. Asennuspaikkaa miettiessä kannattaa huomioida, että kansi jää altaan viereen hieman altaan reunaa korkeammalle, ja voi estää näkyvyyden.

WiFi-yhteys ulkoporealtaaseen

Joihinkin ulkoporealtaisiin on saatavilla WiFi-yhteys, jonka avulla voidaan hallinnoida etänä altaan veden lämpötilaa. Ominaisuus on erittäin kätevä ja hyödyllinen, etenkin jos allas on käytössä mökillä. Yhteyden avulla voit pitää altaan lämpötilan minimissä, kun allas ei ole käytössä ja nostaa sen taas etukäteen sopivaksi, kun olet menossa vapaa-ajanasunnolle käyttämään allasta. Lämpötilalla on iso merkitys altaan käyttökustannuksiin, ja voit tehdä säästöjä säätämällä lämmön käytön mukaan.

Otsonaattori

Ulkoporealtaan vedestä pidetään huolta suodattimilla ja vedenhoitoaineilla. Lisäksi useissa allasmalleissa on myös otsonaattori, joka hajottaa tehokkaasti mikrobeja hapettamalla ja desinfioi veden. Otsonaattori helpottaa altaan puhtaanapitoa. Se toimii nimenomaan altaan puhdistukierrossa eikä jätä kemiallisia jäämiä veteen.

Ulkoporealtaan kannen kippimekanismin syvennys terassiin
Ulkoporealtaan kannen kippimekanismi tekee kannen siirtämistä helpompaa. Huomioi kannenavaajan vaatima tila. Tarvittaessa kannelle ja avaajalle voi tehdä terassiin syvennyksen.
Ulkoporealtaan kansi altaan vieressä
Kun kansi siirretään sivuun altaan päältä, varmista että alusta on siisti. Terassilla kansi pysyy puhtaampana, kuin että se olisi kosketuksissa maahan.
Lyfco Vivid Dreams -ulkoporeallas
Lyfco Vivid Dreams -ulkoporealtaassa on 14 LED-lamppua porealtaan sisällä sekä ulkopuolella. Lisäksi luksusaltaassa on WiFi- ja Bluetooth-yhteydet.

Mistä ulkoporealtaan hinta muodostuu?

Ulkoporeallas on iso sijoitus ja hintahaitari on laaja. Altaan hintaan vaikuttaa sen koko, lämmittimen ja vesipumpun teho, eristys sekä suuttimien määrä. Laadusta joutuu maksamaan, mutta sen mukana saa myös enemmän ominaisuuksia. Lisäksi laadukas allas kompensoi kulutuksessa: ohjelmointimahdollisuudet ja kunnon eristys näkyvät sähkönkulutuksessa.

Netraudan valikoiman ulkoporealtaat ovat suunniteltuja Suomen vaihteleviin olosuhteisiin ja myös talvikäyttöön. Niissä on hyvät eristykset ja tavallisesti altaan toimitukseen kuuluu aina myös laadukas lämpökansi. Wellis- ja Aresso-ulkoporealtaiden eristykset ovat markkinoiden laadukkaimpia ja ihanteellisia talvikäytössä. Lisäksi valikoimamme altaissa on arvostetut ja laadukkaat Gecko®- tai Balboa®-ohjausjärjestelmät ja lämmittimet, jotka kestävät aktiivista käyttöä vuodesta toiseen.

Ulkoporealtaan käyttökustannukset

Ulkoporealtaan ylläpitokustannuksiin vaikuttaa eristys, ilman lämpötila, altaan koko, käyttöaste sekä sähkön hinta. Lisäksi altaanhoitotuotteet ja suodattimet nostavat hieman kustannuksia. Käytön määrän sekä sähkönhinnan vaihtelun vuoksi ulkoporealtaan vuosittaisia käyttökustannuksia on vaikea arvioida ja myös eri allasmallien ominaisuudet vaikuttavat asiaan. Karkeasti voidaan kuitenkin arvioida, että vuosikustannukset liikkuvat tavallisesti n. 300-600€ välillä.

Altaan sähkönkulutukseen voidaan vaikuttaa pienillä panostuksilla. Jos ulkoporeallas on kauan käyttämättä, laske veden lämpötila minimiin (ulkoporealtaan veden lämpötila pitää olla vähintään +10 °C). Lisäksi kannen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota: laitan kansi altaan päälle aina, kun allas ei ole käytössä. Varmista, että kansi on kunnolla paikallaan.

Ulkoporeallas talvikäytössä
Netraudassa myytävät ulkoporealtaat soveltuvat aina myös talvikäyttöön. Jos ulkoporeallasta ei käytetä pitkään aikaan, kannattaa sen lämpötilaa laskea. Talvisin veden lämpötila pitää olla vähintään +10 °C.
Ulkoporealtaan kansi
Kunnon lämpökansi ja sen huolellinen käyttäminen auttaa alentamaan ulkoporealtaan käyttökustannuksia. Valmista, että kansi on kunnolla kiinni, jotta lämpö ei karkaa.

Katso ulkoporealtaan lisävarusteet

Ulkoporealtaan asennus

Ulkoporealtaan asennus on altaan toiminnan ja pitkäikäisyyden perusta. Huolellinen asennus varmistaa sen, että allas toimii oikein. Tavallisesti asennus edellyttää sähköasentajan tekemiä, oikeaoppisia sähkövetoja. Lisäksi tasaisen ja routimattoman pohjan rakentaminen on tärkeää.

Netraudasta saat laajan ulkoporeallasvalikoiman lisäksi myös uudelle altaallesi asennuksen. Voit valita kohteeseesi sopiva asennussisällön kolmesta eri vaihtoehdosta. Halutessasi toteutamme kaiken asennukseen liittyvät toimenpiteet. Tarvittaessa autamme sopivan asennuspaikan valinnassa, teemme sähkötyöt, siirrämme altaan paikalleen ja upotamme terassiin. Sinulle jää vain käyttö!

Ulkoporealtaan paikan valinta

Ulkoporeallas voidaan sijoittaa melkein mihin vaan, mutta alustan pitää aina olla täysin tasainen ja routimaton. Suosituin asennuspaikka on terassin yhteyteen tai päälle. Ulkoporealtaan toimitetaan asiakkaalle pihaan. Altaat painavat 200-1200 kg ja altaan siirtäminen asennuspaikalle on mahdollista kohteesta riippuen useamman hengen voimin kantamalla. Jos kohde on tiiviisti rakennettu asuinalue, ei välttämättä ole tarpeeksi tilaa siirtää allas käsivoimin esim. rivitalon takapihalle. Tällöin altaan liikuttamisessa tarvitaan Hiab-nosturia, jolla allas voidaan nostaa talon yli oikealle paikalleen. Nosturi myös nopeuttaa asennusta huomattavasti ja vähentää tapatumavaaraa: niin allas kuin asentajatkin säästyvät ylimääräisiltä kolhuilta.

Ulkoporealtaan otsonaattori

Huomioita asennuspaikkaa miettiessä

  • Kuinka lähellä kylpyhuone on ulkoporeallasta?
  • Mistä ulkoporealtaalle kuljetaan? Pysyykö jalat puhtaana kuljettaessa altaalle?
  • Altaan vedet vaihdetaan pari kertaa vuodessa. Mihin vedet tyhjennetään? Allas täyteään puutarhaletkulla eikä vesipisteen tarvitse olla lähellä.
  • Onko altaan ympärillä tarpeeksi tilaa altaan huollolle? Ulkoporealtaan huoltoluukulle pitää olla vapaa pääsy.
  • Terassin päälle asennettaessa varmista ammattilaiselta, että terassin rakenteet kestävät altaan, veden ja kylpijöiden yhteispainon.
Ulkoporeallas terassin päällä
Normaalirakenteisen, 50 cm koolauksin ja tukirakentein rakennetun terassin kantokyky riittää yleensä ulkoporealtaalle.
Terassiin upotettu ulkoporeallas
Ulkoporealtaan upottaminen terassiin on siisti ratkaisu. Toteuta huoltoluukulle pääsy esimerkiksi irrotettavilla terassilaudoilla.

Ulkoporealtaan upottaminen terassiin

Ulkoporeallas on mahdollista upottaa terassiin, jolloin siitä tulee saumaton osa oleskelualuetta. Helpoiten upotuksen voi tehdä sijoittamalla altaan valmiin terassin reunaan. Terassia voi halutessaan jatkaa porealtaan ympärille. Allas voidaan myös upottaa täysin terassiin sahaamalla sopivan kokoisen reiän ja tekemällä altaan perustukset terassin alle. Tällöin pitää huomioida sujuva pääsy ulkoporealtaan huoltoluukulle. Terassiin voidaan rakentaa erillinen syvennys huoltoluukulle sekä kannen avausmekanismille. Vaihtoehtoisesti irrotettavat terassilaudat mahdollistavat huoltotilaan pääsyn. Kun terassiin tehdään reikä ja sen rakenteita muokataan, pitää tarkistaa, että terassin kantavuus säilyy ja sitä turvallista käyttää.

Routimaton asennusalusta ulkoporealtaalle

Useimmissa kohteissa ulkoporealtaan asennus edellyttää sopivan asennusalustan rakentamisen. Huolellisesti tehty alusta varmistaa ulkoporealtaan takuuehtojen täyttymisen ja oikean toiminnan. Alusta pitää olla suora, tukeva ja routimaton, ja materiaaliksi sopii esim. sora, betoni tai kivilaatta. Netraudan laajaan ulkoporealtaan asennuspakettiin kuuluu myös asennusalustan rakentaminen.

Tee ulkoporealtaan alusta itse

  • Kaiva maata pois asennuspaikasta n. 30 cm syvyydeltä. Alueen pitää olla vähintään 10 cm allasta leveämpi.
  • Täytä kuoppa 0-16 mm raekoon soralla. Tasoita ja tiivistä pinta huolellisesti. Varmista vatupassilla sorapedin suoruus.
  • Aseta sorapedin päälle 5-10 cm eristelevyt (esim. Finnfoam tai uretaanilevy). Esitelevy estää routimisen, mutta toimii myös tehokkaana lisäeristeenä maasta tulevaa kylmyyttä vastaan.
  • Tarkista vielä lopuksi asennuspaikan suoruus ennen ulkoporealtaan siirtämistä paikalleen.
Ulkoporealtaan perustukset

Ulkoporealtaan sähkötyöt

Tavallisesti terassille tai muihin ulkotiloihin vedetyn sähkön teho ei riitä ulkoporealtaalle. Ne on yleensä suunniteltu valaistukselle ja muille heikomman sähkövirran laitteille. Ulkoporeallas vaatii sähköasentajan toimesta tehdyn, maadoitetun ja vikavirtasuojatun sähkön. Vaadittu sähkösyöttö on allaskohtainen, mutta tavallisesti liitäntä pitää olla 1x16V, 3x16V tai 3x10V. Jos kyseessä on allas, jossa on tehokas lämmitin ja vesipumppu, yhteenlaskettu teho vaatii yleensä 3x16V tai 3x10V sähköliitännän.

Ulkoporealtaan täyttäminen ja tyhjentäminen

Kun ulkoporeallas on saatu tukevasti asennusalustan päälle ja altaalle on tehty asianmukaiset sähköliitännät, voidaan allas täyttää vedellä. Täyttö onnistuu parhaiten tavallisella puutarhaletkulla ulkoporealtaan suodatinaukon kautta. Tutustu altaan käyttöohjeisiin vedentäytön yhteydessä. Valmistajan ohjeissa on kerrottu tarkemmin juuri sinun altaalle sopiva täyttötapa ja sopiva veden korkeus.

Ulkoporealtaita saa harvoin täysin tyhjennettyä altaiden pohjaventtiilin kautta. Lisäksi venttiilin kautta tyhjentäminen voi olla hidasta. Tyhjentäminen onnistuukin parhaiten uppopumpun avulla. Uppopumppuun liitettävän poistoletkun voi helposti ohjata kauemmaksi, esimerkiksi kylpyhuoneen viemäriin. Poistovesi pitää aina johtaa jätevesiviemäriin.

Ulkoporealtaan tyhjentämistä talveksi ei suositella jäätymisriskin vuoksi. Jos putkistoon jää tyhjennyksestä huolimatta vettä ja se jäätyy, voi vauriot olla vakavia ja allas tämän jälkeen käyttökelvoton. Muista, että jäätymisestä johtuvat vauriot eivät kuulu takuun piiriin. Useissa ulkoporealtaissa on jäätymisenesto-ohjelma, jota kannattaa käyttää, jos allas ei ole talvikäytössä. Ohjelma säästää sähköä normaaliin käyttöön verrattuna ja huolehtii, ettei vesi pääse jäätymään altaassa. Jos päädyt talvityhjennykseen, perehdy valmistajan ohjeisiin huolellisesti ja noudata tarkoin tyhjennysohjeita. Halutessasi voit pyytää tarjouksen ammattilaisen tekemästä talvityhjennyksestä Asennuspalvelustamme.

Ulkoporealtaan asennus
Ulkoporealtaan kytkemisen sähköihin on aina suoritettava valtuutetun sähköasentajan toimesta.
Ulkoporealtaan täyttö
Monet allasvalmistajat neuvovat täyttämään altaan suodatinaukon kautta. Näin allas täyttyy putkiston kautta, jotta vältytään ilmalukoilta.

Ulkoporealtaan puhtaanapito ja huoltaminen

Ulkoporealtaan ylläpito on helppoa ja yksinkertaista, mutta toimenpiteistä ei kannata tinkiä. Kunnon hoidolla allas ja vesi pysyvät kunnossa. Puhdasta ulkoporeallasta on mukava ja turvallista käyttää. Ylläpitotoimet varmistavat myös, että allas on käytössäsi vuosia eteenpäin ongelmitta.

Tärkeintä, että altaaseen mennään aina puhtaana. Lisäksi pitää huolehtia, että ihossa ja hiuksissa ei ole saippuaa. Peseydy siis vedellä huolellisesti ennen altaaseen menoa. Jalat kannattaa huuhdella hyvin, jotta niiden mukana ei kulkeudu altaaseen roskia tai hiekkaa, jotka saattavat tukkia tai vahingoittaa altaan suuttimia.

Allaskemikaalit ulkoporealtaaseen

Vedenhoitoaineen käyttäminen on yksinkertaisin tapa pitää ulkoporealtaan vesi puhtaana. Hoitoaine estää bakteerien kiinnittymistä altaan pinnoilla sekä hidastaa niiden syntymistä. Puhdistuksen tehostamiseen käytetään klooritabletteja tai -jauhetta, joka tuhoaa bakteerit. Veden pH-mittaus ei ole välttämätön, kun muistaa hoitoaineen ja kloorin oikeanlaisen käytön, ja jos vesi tuoksuu hyvältä ja näyttää kirkkaalta. Käytä klooria ja hoitoainetta aina pakkauksen ohjeen mukaan. Yleensä niitä lisätään kerran viikossa tai hieman tiheämmin, jos allas on ahkerassa käytössä.

Ulkoporealtaan suodattimet

Ulkoporealtaissa on yksi tai useampi suodatin, joka on yksi puhtaan kylpyveden kulmakiviä. Laadukkaat, puhtaat suodattimet vaikuttavat myös vedenkiertoon, altaan ekologisuuteen ja kestävyyteen, sekä hierontatehokkuuteen.

Pese suodattimet vähintään 2 viikon välein. Sopiva pesuväli riippuu myös altaan käyttötiheydestä. Suodattimet puhdistetaan huuhtelemalla vedellä ja käyttämällä suodattimien puhdistusainetta, joka tehostaa kalkin, öljyn ja muiden epäpuhtauksien irtoamista. Kun suodattimet eivät enää puhdistu kunnolla pesulla ja kennoston väri muuttuu rusehtavaksi, on aika vaihtaa suodattimet uusiin. Yleensä suodattimien vaihtoväli on 2-4 kk, mutta tämä riippuu suodattimien määrästä, laadusta sekä altaan käytöstä. Älä päästä suodattimia niin likaisiksi (ovat tukissa tai rutistuvat) ja pidä ylimääräiset suodattimet vaihdon varalla saatavilla.

Ulkoporealtaan suodattimen vaihto
Vaihda ulkoporealtaan suodattimet 3-5 kertaa vuodessa.
Klooritabletin lisääminen ulkoporealtaaseen
Altaanhoitoaine ja klooritabletit pitävät veden puhtaana ja kirkkaana.

Ulkoporealtaan veden vaihto

Kun ulkoporealtaassa käytetään altaanhoitoainetta ja klooria ohjeiden mukaan, veden vaihto on tarpeen 2-3 kertaa vuodessa. Vaihtoväliin vaikuttaa myös se, kuinka hyvin altaan käyttäjät ovat peseytyneet ennen altaaseen menoa. Tiedät veden vaihdon tarpeellisuuden, kun vesi näyttää likaiselta eikä se enää reagoi vedenhoitoaineisiin. Putkistopuhdistusainetta kannattaa käyttää veden vaihdon yhteydessä, vähintään kerran vuodessa. Se irrottaa bakteerit, kalkin ja lian putkistoista, sekä pidentää pumpun ja lämmittimen käyttöikää. Ulkoporealtaan ollessa tyhjä, pinnat pyyhitään huolellisesti pehmeällä sienellä tai mikrokuituliinalla. Älä käytä hankaavia materiaaleja, jotta altaan pinta ei vaurioidu. Käytä vaahtoamatonta puhdistusainetta.

Katso ulkoporealtaan vedenhoitotuotteet

Ulkoporeallasnäyttely Tammiston Showroomissa

Tammiston upea Allaspiha tarjoaa Suomen suurimman ulkoporeallasnäyttelyn! Tutustu paikan päällä 20 suosituimpaan ulkoaltaaseen - nähtävissä niin kylpytynnyreitä kuin ulkoporealtaitakin huippumerkeiltä.

Suurin osa altaista on vedellä täytettyinä, joten pääset halutessasi kokeilemaan altaiden toimintaa myyjämme opastuksella. Tule Vantaan Tammiston Showroomiin valitsemaan unelmiesi allas!

Netrauta Showroom

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.