Huhtikuun kampanjat auki! Tarjoukset voimassa enää:
Kesämökin lämmitysvinkit

Kesämökin lämmitysvinkit

Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä ja mökkeily on yksi suosituimmista tavoista viettää kesälomaa. Pienillä panostuksilla alkeellisellekin kesämökille saadaan lisättyä käyttömukavuutta kätevillä lämmitys- ja tuuletusmenetelmillä. Samalla voidaan varmistaa hyvä sisäilma ja rakenteiden hyvä kunto vuosiksi eteenpäin.

Kesämökin huono tuuletus

Useat mökit ovat käytössä vain kesällä tai muuten kausiluontoisesti. Tyypillisesti mökin sisätilojen lämpötila lasketaan alas, kun mökkiä ei käytetä. Matala lämpötila, puutteellinen ilmanvaihto ja suljetut ovet ja ikkunat altistaa mökin kosteudelle ja huonolle sisäilmalle. Suuri ilmankosteus saattaa aiheuttaa kosteusvaurioita ja lisätä kondensoitumisen riskiä, jolloin mökin rakenteet ovat vaarassa.

Asianmukainen ilmanvaihto on ehdoton tekijä hyvän sisäilman takaamiseksi. Jos mökillä ei ole sähköä, voidaan ilmanvaihtoa tehostaa aurinkokeräimen tai aurinkopuhaltimen avulla. Kumpikin tapa ei vaadi sähköä toimiakseen ja ne ovat yksinkertaisia asentaa.

Aurinkoilmalämmittimen mahdollisuudet

Aurinkoilmalämmitin siirtää kostean ilman ulos ja raikasta ilmaa mökin sisälle. Se toimii aurinkopaneelin tuottamalla virralla, joka saa tuulettimen pyörimään ja puhaltamaan ilmaa. Aurinkoilmalämmitin ei tarvitse sähköä toimiakseen ja onkin näin erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu pitämään kesämökin sisäilman kuivana.

Aurinkoilmalämmittimessä on aurinkopaneelin lisäksi kotelo ja sisäänrakennettu tuuletin. Kun ilma siirtyy aurinkoilmalämmittimen kotelon läpi tuulettimen avulla, se lämpenee auringon säteilyn ansiosta ja samalla ilmankosteus laskee, sisäilma kuivuu ja myös mökin lämmitys tehostuu. Näin aurinkopaneeli antaa tuulettimelle energiaa, mutta myös lämmittää sisälle siirrettävää ilmaa.

Sunwind-aurinkoilmalämmitin ulkoseinässä
Sunwind-aurinkoilmalämmitin voi vähentää merkittävästi myös mökin lämmityskustannuksia. Kun mökin ilma on kuivaa, lämmitys tapahtuu huomattavasti nopeammin.
Sunwind-aurinkoilmalämmittimen toimintaperiaate
Sunwind-aurinkoilmalämmitin koostuu kotelosta, jonka päälle on asennettu aurinkopaneeli. Tuuletin puhaltaa aurinkoenergian avulla kotelossa lämmenneen ilman mökkiin.

Kevytpolttoöljylämmittimellä aina lämmin ja kuiva mökki

Tavallisesti sähköttömälle mökille saapuessa saa kylmän vastaanoton ja mökkeily alkaa usean tunnin takan lämmityksellä, jotta sisätilat lämpiävät kunnolla ja kosteus laskee. Wallas-mökkilämmitin mahdollistaa tehokkaan lämmittämisen vapaa-ajan asunnoilla sekä etälämmittämisen matkapuhelimella, jolloin mökki on jo sinne saavuttaessa lämmin. Se sopii loistavasti mökeille, joissa ei ole ollenkaan sähköliittymää tai joissa on 12 V aurinkopaneelijärjestelmä. Wallas vie vain vähän sähkövirtaa, ja virta voidaan ottaa joko olemassa olevasta aurinkopaneelijärjestelmästä tai pienestä käyttöakusta.

Wallas-lämmittimet toimivat valopetrolilla tai dieselpolttoaineella (kevyt polttoöljy). Maksimiteholla polttoainetta kuluu n. 4 dl tunnissa, mutta tavallisesti täydellä teholla lämmitintä ei tarvitse käyttää. Termostaatin ansiosta lämmitystehoa voidaan säätää ja kun asetettu tavoitelämpötila on saavutettu, termostaatti säätää lämmitintä sopivalle tasolle, jolloin polttoainetta säästyy. Polttoprosessi on hajuton ja savuton. Pakokaasut johdetaan ulkoilmaan asennustavan mukaan joko seinäläpiviennin kautta tai katon läpi johdetun hormin kautta.

Wallas-mökkilämmitin
Wallas-mökkilämmittimet ovat tyylikkään näköisiä ja hiljaisia. Varmista ennen asennusta, että tilassa on riittävän tehokas ilmanvaihto korvausilman saamiseksi.
Wallas-mökkilämmittimen asennuskuva
Wallas-lämmittimen voi asentaa myös itse, kun noudattaa ohjeita tarkasti. Jos asentaminen epäilyttää, käänny Netraudan asennuspalvelun puoleen.

Turvallinen kaasulämmitin mökille

Kaasulämmittimillä saa nopeasti lämpöä, joten ne ovat omiaan mökkikäytössä ainoana lämmön lähteenä tai tulisijan tehostajana. Varsinkin kylmää mökkiä lämmitettäessä talvella tai keväällä, kaasulämmitin on tehokas lämmittäjä. Mökkien lisäksi niitä käytetään esim. lasitetulla terassilla tai varastoissa.

Kuiva ja lämmin mökki Eco-kaasulämmittimellä

Eco on innovatiivinen kaasulämmitin, joka ei vielä paljon tilaa. Se asennetaan seinän läpi ja on ajattoman tyylikäs sopien useimpien mökkien sisustukseen. Eco sopii mökillä loistavasti esim. makuuhuoneeseen tai pesutiloihin, jonne tulisijan lämpö ei aina riitä. Laite on varustettu automaattipiezolla, termostaatilla ja liekinvarmistimella, joten sitä on turvallista käyttää missä tahansa huoneessa.

Tavallinen kaasulämmitin päästää yleensä pakokaasut sisätiloihin ja lisää myös kaasun polton yhteydessä kosteutta. Eco-kaasulämmitin ottaa palamisilman ulkoa ja ulos johdetaan myös pakokaasut. Näin Econ avulla sisätiloihin saadaan kuivempaa ja raikkaampaa ilmaa, ja tietysti lämpöä. Palamisprosessi tapahtuu suljetussa palokammiossa, joten liekkiin ei pääse käsiksi.

Kaasulämmitin Sunwind Italkero Eco SC18 seinässä

Miten pääsee eroon mökin tunkkaisesta hajusta?

Talven käyttämättömänä oleva mökki tuoksuu keväällä usein tunkkaiselta. Tämä kertoo siitä, että mökin ilmanvaihdossa on toivomisen varaa. MiniVent-aurinkopuhallin on edullinen ja yksinkertainen panostus mökin sisäilman hyväksi. Se toimii automaattisesti aurinkoenergialla eikä tarvitse sähköliitäntää. MiniVent-asennetaan eteläiselle seinälle ja laitteen kahdesta potkurista valitaan tarpeeseen sopiva vaihtoehto: halutaanko sen puhaltaa korvausilmaa sisälle vai toimivan poistoilmapuhaltimena.

Kesämökin valmistelu talvikaudelle

Vain kesäkäytössä oleva mökki pitää valmistella talvea varten, jotta rakenteet, huonekalut ja muu irtaimisto mökillä pysyisi kunnossa. Huolehdi listan asiat kuntoon viimeisten mökkipäivien aikana, niin keväällä on mukava palata mökille.

  • Suojaa pihakalusteet pressulla tai siirrä ne varastoon suojaan. Sijoita pihalla olevat tavarat niin, että ne eivät pääse liikkumaan syysmyrskyissä.
  • Älä jätä mökille mitään ruokaa. Hiiret ovat tyypillisiä kutsumattomia vieraita mökillä talvisin, ja ruoka houkuttaa niitä sisälle mökkiin. Tuki kaikki mahdolliset reijät, joista hiiret voivat päästä sisään. Huomioi, että ne mahtuvat kulkemaan jopa n. 1,5 cm aukoista.
  • Mökkipihan nurmikon voi antaa syksyllä kasvaa hieman pidemmäksi, jolloin pakkasvaurioita ei yleensä synny talven aikana.
  • Huolehdi, että mökin rännit ja ränniputket ovat puhtaat. Näin vesi ei jää seisomaan ränneihin ja pääsee sujuvasti liikkumaan. Tarkista myös katon kunto ja ilmanvaihdon läpivientien tiivistykset. Tee tarvittavat korjaukset ennen talvea.
  • Lisää ulkohuussiin tavallista enemmän kuiviketta.
  • Korjaa pois vesiletkut ja pumput, ja tyhjennä ne vedestä. Älä jätä vettä säiliöihin tai sadevesiasioihin talven ajaksi.
  • Vältä vesivauriot sulkemalla päävesihana ja avaa kaikki hanat, jotta vesiputket valuvat tyhjiksi. Hanat voi jättää auki talveksi. Kunnon eristeet estävät tehokkaasti putkien jäätymisen, joten jos mökilläsi on ongelmana jäätyvät putket, kannattaa satsata putkieristeisiin. Myös peruslämmön ylläpitäminen ennaltaehkäisee pakkasvaurioita.
  • Syksyisin on hyvä tarkistaa, että ikkunoiden ja ulko-oven tiivisteet ovat kunnossa.
  • Tuuletusventtiilit on hyvä jättää raolleen, jos vapaa-ajan asunnossa ei pidetä peruslämpöä päällä talvella. Näin pystytään välttämään liiallinen kosteuden kertyminen. Mökkilämmitin tai aurinkopuhallin pitävät tehokkaasti huolta ilmanvaihdosta ja vähentävät kosteuden muodostumista mökeillä, niin kesällä kuin talvellakin.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.