Kesäkuun kampanjat voimassa enää:
Aitakasvit

Aitakasveilla rajausta ja näkösuojaa pihaan

Aitakasvit voidaan jakaa ensin karkeasti havuaitoihin ja pensasaitoihin. Suosituimpia aitakasveja myydään aidan istuttamiseen suunnitelluissa taimiko’oissa, mutta aitoja voi istuttaa periaatteessa lähes mistä vaan vähänkin pystykasvuisesta kasvista.

Pensasaidan perustaminen

Aitaistutus tulee perustaa huolellisesti kaivamalla 40-70 cm syvä oja ja täyttämällä se hyvälaatuisella mullalla. Kosteusolosuhteet tulee huomioida, ettei vesi missään olosuhteissa patoudu istutusojaan. Aitaistutusta pitää voida kastella istutuksen jälkeen tarpeen mukaan ainakin 2 vuoden ajan, havuaidoilla pitempään.

Kun taimet on istutettu hyvään uuteen multaan, ei lannoitustarvetta istutuskesänä ole. Lannoita tämän jälkeen keväisin 25-40 g/m esim. Puutarhan Kevät-lannoite. Mikäli käytät katteita, kuten kuoriketta, pyri viemään lannoite katemateriaalin alapuolelle. Vältä lannoitteen suoraa kosketusta taimeen.

Tuijan istuttaminen
Tuijan taimi kaipaa istutuksen jälkeen vettä, joten otollisin istutusaika on loppukesästä tai alkusyksystä.
Nuori tuija-aita
Tuija-aita kasvaa nopeasti. Kartiotuijan kasvuvauhti on n. 20-40 vuodessa ja timanttituijan n. 10-20 cm vuodessa.

Sopivan aitakasvin valinta

Yleisimmät havuaitakasvit ovat tuijat ja metsäkuusi. Molemmat soveltuvat aurinkoon ja puolivarjoon sekä tuoreille ja kosteille kasvupaikoille.

Tuija-aita

Tuija-aitoja istutetaan hyvin erikokoisista taimista istutusvälin vaihdellessa 40-100 cm. Älä istuta taimia toisiinsa kiinni, vaan jätä vähintään 10 cm tilaa oksien kärkien väliin. Juuripaakkujen välillä tulee olla 30 cm kasvualustaa. Paakkutaimista ei yleensä tarvitse poistaa paakutuskankaita, astiataimista poistetaan ruukku.

Tuija-aidat leikataan keväällä tai alkukesästä ennen kasvun alkua. Vain edellisen kesän kasvua saa leikata eikä sitäkään kaikkia. Istutusleikkausta ei suositella, mutta latvat voi tasata haluttuun korkeuteen. Suojaa tuija-aita varjostusverkolla helmikuusta maan sulamiseen asti istutusvuotta seuraavina 2-3 talvena.

Tuija-aita
Tuija soveltuu loistavasti niin leikattavaksi kuin vapaasti kasvavaksikin aidaksi.
Tuija-aidan leikkaaminen
Tuija-aita kannattaa leikata ennen kasvukauden alkua maalis- tai huhtikuussa.

Kuusiaita

Kuusiaita istutetaan yleensä alle 100 cm korkeilla taimilla 2-4 tainta metrille. Kuusesta leikataan keväällä vain edellisen vuoden kasvua, tai loppukesästä kuluneen kasvukauden kasvua. Leikkaa pienistä taimista alkuun myös aidan suuntaisia oksia. Kuusiaidan hoitoleikkaukset on hyvä aloittaa jo ensimmäisen talven jälkeen istutuksesta, jotta aidasta saadaan lumen kestävä, tuuhea ja kaunis.

Hyvin hoidettuna kuusiaidasta tulee reilun korkuinen n. kymmenen vuoden kuluessa. Tämän jälkeen siistiminen ja hoitoleikkaus pitää aidan kauniina.

Kuusiaita
Kuusiaidan lähelle ei kannata sijoittaa varjostavia puita, sillä varjossa kuuset saattavat varistaa neulasiaan.
Kuusen taimi
Kuusiaitaa voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan, mutta kosteuden kannalta kevät ja syksy ovat parhaimpia ajankohtia.

Pensasaidat

Lehtipensasaidat istutetaan 40-100 cm välein taimien koosta riippuen valoisalle kasvupaikalle. Aitataimet (1,5 l ruukuissa) kasvaneet taimet suositellaan istutettavan 40 cm välein. Pensastaimet (3 l ruukku tai isompi) aitaistutuksessa istutusväli on 50 cm tai enemmän. Lehtipensaat leikataan yleensä keväällä tai kevättalvella lehdettöminä, mutta myös kesäleikkaus heinäkuulla on mahdollista.

Yleisimmät aitakasvit ovat tuomipihlajat, aronia, hernepensas, orapihlaja, tuhkapensas, taikinamarja ja syreenit, mutta myös heisiangervo-lajikkeista tai angervoista voi istuttaa näyttävän aidan tai aidanteen.

Taikinanmarja on ainoa mainituista, joka soveltuu myös varjoisalle kasvupaikalle. Mataliin n. 100 cm voimakkaasti leikattaviin aitoihin soveltuvat parhaiten taikinanmarjan ohella tuhkapensas ja angervot. Vältä tuhkapensaan ja hernepensaan istuttavista huonosti läpäiseville maille.

Syreeniaita
Vapaasti kasvava syreeniaidanne on näyttävä ja kaunis. Hyviä lajikkeita ovat esim. unkarinsyreeni ja pihasyreeni.
Lehtipensasaita syksyllä
Lehtipensasaita tuo pihapiirin väriloistoa syksyisin.
Pensasaita taikinamarjasta
Taikinamarja menestyy haastavissakin kasvupaikoissa ja kestää hyvin talven rasituksia. Se alkaa vihertämään jo aikaisin keväällä.

Suosittuja aitakasveja

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.