Kesäkuun kampanjat voimassa enää:
Oikean kokoisen sähkökiukaan valinta

Miten valitsen oikean kokoisen sähkökiukaan?

Hyvän saunan tärkein elementti on teholtaan oikean kokoinen kiuas. Liian pienellä sähkökiukaalla saunan lämmittäminen kestää kauan ja löylyt saattavat jäädä laimeiksi. Pitkä lämmittämisaika syö myös turhaan sähköä. Liian iso kiuas taas lämmittää saunan helposti liian kuumaksi ja hyvät löylyt voivat jäädä haaveeksi.

Samaa kiuasta on saatavilla useassa eri teholuokassa (kW). Kiukaan tiedoissa on ilmoitettu valmistajan suosittelema kiukaalle sopivan saunahuoneen minimi- ja maksimikoko (kuutiotilavuus, m³).

Ohjeet saunan tilavuuden laskemiseen ja oikean kokoisen sähkökiukaan valintaan

Aloita sähkökiukaan valinta laskemalla saunasi tilavuus. Mittaa saunan leveys, syvyys ja korkeus, kerro luvut ja saat saunasi kuutiotilavuuden.

Esimerkki:

Saunan leveys on 200 cm, syvyys on 270 cm ja korkeus on 220 cm.

2 m x 2,7 m x 2,2 m = 11,9 m³ = saunan tilavuus

Noin 12 m³ saunaan sopiva kiuas olisi 7,5-10,5 kW. Valitse tehokkaampi kiuas, jos tilavuus on suositellun saunankoon ylärajalla. Jos teho jää saunan kokoon nähden vajaaksi, on lämmitysaika pidempi.

Kotivaraan sellaisia elintarvikkeita joita muutenkin käyttää

Kivi- ja lasiseinä vaikuttavat kiukaan koon valintaan

Eristämättömät seinäpinnat, kuten lasi- tai kiviseinät, lisäävät energiankulutusta ja kiukaan tehon tarvetta. Jos saunassasi on esim. kiviseinä, ikkuna, lasiseinä tai -ovi, pitää saunan tilavuuteen lisätä 1,2-1,5 m³ jokaista lasineliömetriä kohden. Lasipinnoissa kannattaa käyttää 1,2 kerrointa, ja kivi sekä betonipinnoissa 1,5 kerrointa.

Esimerkki:

Saunan leveys on 200 cm, syvyys on 270 cm ja korkeus on 220 cm. Saunassa on lisäksi lasiseinä, joka on kooltaan 115 x 100 cm ja lasiovi, joka on kooltaan 85 x 200 cm.

  • 2 m x 2,7 m x 2,2 m = 11,9 m³ = saunan tilavuus
  • 1,15 x 1 + 0,85 x 2 = 3,2 m² = lasipinta-ala
  • 3,2 x 1,2 = 3,8 m³ = lasipinta-alan vaikutus
  • 11,9 + 3,8 = 15,7 m³ = saunan tilavuus, joka pitää huomioida kiukaan valinnassa

Noin 12 m³ saunaan sopiva kiuas olisi 7,5-10,5 kW, mutta lasipinnan vaikutus kasvattaa kiukaan tehon tarvetta ja sopiva kiuas tähän saunaan olisi teholtaan 9-12 kW. Valitsemalla esimerkkisaunaan 10,5 kW sähkökiuas, voidaan varmistaa sopivat löylyt ja energiatehokas saunan lämmitys.

Kotivaraan sellaisia elintarvikkeita joita muutenkin käyttää

Löydä helposti etsimäsi sähkökiuas

Netraudan verkkokaupassa voit suodattaa sähkökiuasvalikoimaa sekä saunan koon että kiukaan tehon mukaan - näin saat sopivat vaihtoehdot nopeasti esille. Oikean kokoisen sähkökiukaan valinta on tärkeää kodin energiatehokkuuden ja sähkönkulutuksen hallinnassa. Jos kaipaat apua sopivan sähkökiukaan valintaan, ota yhteyttä myyntipalveluumme.

Saunan kokoKiukaan teho
3-6 m³3-5 kW
5-9 m³6-8 kW
7-12 m³6-9 kW

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.