Cajun Rub -mauste
Valmista monikäyttöinen Cajun-rub kotona ja tuo ruokiin syvää, aromaattista lämpöä. Itse tehty mausteseos säilyy pitkään tiiviissä lasipurkissa ja on kätevästi saatavilla niin grillaukseen, uuniruokiin kuin pannulla paistettaviin liha- ja kasvisannoksiin.
Ainekset
- 3/4 dl karkeaa suolaa
- 3/4 dl paprikajauhetta
- 1 rkl valkosipulijauhetta
- 1 rkl sipulijauhetta
- 1 rkl kuivattua timjamia
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 rkl mustapippuria
- 2 tl valkopippuria
- 1–2 tl cayennepippurijauhetta
- 1 tl jauhettua laakerinlehteä
Vinkki: Säädä cayennen määrä omaan tulisuuteen sopivaksi. Mietoon versioon riittää 1 tl, voimakkaampaan makuun 2 tl tai enemmän.
Valmistusohje
Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi mausteseokseksi. Siirrä tiiviiseen purkkiin ja säilytä kuivassa paikassa. Oikein säilytettynä mauste säilyttää arominsa useita kuukausia.
Käyttöohjeet
Hiero mausteseosta lihaan noin ruokalusikallinen kiloa kohti. Mauste sopii erinomaisesti esimerkiksi porsaan- ja naudanlihalle, broilerille, kalalle sekä paahdetuille kasviksille. Anna mausteen vaikuttaa vähintään 15–30 minuuttia ennen kypsennystä, jotta maut ehtivät imeytyä.
Kokeile myös:
- Sekoitettuna öljyyn ja sitruunamehuun marinadiksi
- Ripottelemalla lohi- tai katkaruokien päälle
- Käyttämällä ranskankerman tai majoneesin maustamiseen
- Sekoitettuna perunoiden tai bataattien pintaan ennen paahtamista