Huhtikuun kampanjat auki! Tarjoukset voimassa enää:
Pizzapohja ja tomaattikastike

Pizzapohja ja tomaattikastike

Jokaisen pizzan kulmakiviä ovat pohja sekä tomaattikastike, joita täydentää oman maun mukaiset täytteet. Alla löydät kaksi ohjetta pizzapohjan tekemiseen, joista toinen sopii gluteenitonta ruokavaliota seuraavalle.

Pizzataikina

  • 500 g vehnäjauhoja
  • 3,5 dl vettä
  • kuivahiivaa (yleensä muutama gramma riittää)
  • 10 g hienoa merisuolaa
  • 10 g oliiviöljyä

Valmistusohje

Aloita taikinan tekeminen laittamalla kuppiin 0,35 dl vettä ja liota sen sekaan 10 g hienoa merisuolaa. Kaada sekoituskulhoon 500 g jauhoja ja sekoita niiden joukkoon kuivahiiva. Kaada jauhojen sekaan 3,15 dl vettä. Alusta taikinaa käsin n.10 minuuttia. Sekoita joukkoon suolavesi ja jatka taikinan alustamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka vaivaamista niin kauan että öljy on imeytynyt taikinaan.

Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa sitä niin kauan, että taikina on tasaista eikä se tartu pöytään eikä käsiin. Taikinan alustamiseen menee aikaa kaiken kaikkiaan noin 20–25 minuuttia.

Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan tai peitä kulho kostealla keittiöpyyhkeellä. Anna kohota huoneen lämmössä n.10 tuntia tai pidempään jääkaapissa.

Muotoile taikinasta palloja sen mukaan minkä kokoisia pizzoja aiot paistaa. Älä vaivaa taikinaa! Anna taikinapallojen kohota kostean keittiöpyyhkeen alla kaksi tuntia, jonka jälkeen muotoile palloista pizzapohjia painelemalla hellävaraisesti taikinaa levyn muotoiseksi. Venytä taikinaa keskeltä kohti reunoja. Vältä käyttämästä kaulinta, joka rikkoo kohotuksen aikana taikinaan syntyneet ilmakuplat.

Lisää tomaattikastike ja mieleiset täytteet.

Jos käytät pizzakiveä pizzan paistoon, on paistoaika noin 3–6 minuuttia kun uunin lämpötila on 250–300 astetta. Ilman pizzakiveä paista pizza uunissa tai grillissä 250°C:ssa n. 15 minuuttia.

Gluteeniton pizzataikina

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 50 g hiivaa
  • 4 tl psylliumia
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 3-4 dl gluteenitonta pizzajauhoa (Myllärit)
  • 1 dl oliiviöjyä

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja psyllium. Sekoita tasaiseksi (käsin tai yleiskoneella). Anna turvota n. 8 minuuttia.

Lisää suola ja puolet jauhoista.

Pyöritä taikinaa 5 minuuttia yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää loput jauhoista ja jatka sekoittamista taikinakoukulla, kunnes taikina on tasaista. Lisää lopuksi puolet öljystä ja vaivaa taikina tasaiseksi. Mikäli taikina tuntuu aivan liian juoksevalta, lisää vielä hieman jauhoja.

Siirrä taikina neljälle jauhotetulle leivinpaperille. Muotoile öljyn avulla taikinat pyöreiksi pizzoiksi. Anna vetäytyä liinan alla noin 30 min.

Lisää tomaattikastike ja mieleiset täytteet.

Paista uunissa tai grillissä 250°C:ssa n. 15 minuuttia.

Tomaattikastike

  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja (säilykkeenä)
  • 10 g suolaa
  • 10 g oliiviöljyä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 nippu basilikaa

Valmistusohje

Murskaa tölkillinen kuorittuja tomaatteja kulhossa ja sekoita joukkoon 10 g merisuolaa. Kaada sekaan 10 g oliiviöljyä ja yksi halkaistu valkosipulin kynsi. Poista valkosipulista vihreä osa. Sekoita joukkoon nippu revittyjä basilikan lehtiä.

Peitä tomaattikastike ja siirrä se maustumaan jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Tomaattikastike on hyvä valmistaa samalla kertaa kuin pizzataikina ja antaa kastikkeen maustua samalla kun taikina kohoaa. Ennen kun laitat tomaattikastiketta pizzaan, poista siitä valkosipulin kynnet.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.