Kesäkuun kampanjat voimassa enää:
Maukas risotto

Maukas risotto

Kuten kaikki muukin, ruoanlaitto perustuu oikeisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Risotto ei tee tässä poikkeusta. Risotossa kannattaa suosia risottoriisinä esimerkiksi Carnaroli-riisiä.

Carnaroli-lajikkeen jyvät ovat kooltaan paksuja ja muodoltaan soikeita. Se on yksi italian suosituimpia riisilajikkeita, johtuen sen erinomaisesta kyvystä imeä nestettä sisäänsä. Carnaroli menettää hyvin vähän tärkkelystä kypsymisen aikana, joten näiden ominaisuuksien takia se on täydellinen risoton valmistukseen.

Ainekset

  • puolikas sipuli
  • 1 dl valkoviiniä
  • 25 g voita tai loraus oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 1,25 l kana- tai kasvislientä
  • 200 g riisiä (suositus: carnarolia)
  • 50 g suolatonta voita
  • 50 g parmesaani juustoa

Valmistusohje

Aloita risoton tekeminen pilkkomalla sipuli hyvin pieniksi paloiksi ja kuullota sipuli pienessä määrässä öljyä tai voita, miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Varo kuitenkin, ettei sipuli ruskistu. Kannattaa käyttää laadukasta kattilaa, jotta vältyt riisin palamiselta pohjaan.

Lisää risottoriisi joukkoon ja sekoita jatkuvasti. Kun riisi ja sipuli on kuullottunut, nosta lieden lämpöä ja kaada valkoviini kattilaan. Valkoviiniksi voit valita makusi mukaan sopivan viinin. On luontevaa käyttää samaa viiniä, jota tarjoilet risoton kanssa. Kattilan tulee olla kuuma, että viini sihahtaa kunnolla, kun sitä lisätään riisin ja sipulin joukkoon. Anna viinin haihtua ja imeytyä riisiin. Muista sekoittaa laitoja myöten.

Tämän jälkeen lisätään kana- tai kasvisliemi kattilaan. Lisää lientä pikkuhiljaa, jatkuvasti sekoittaen, jolloin riisistä irtoaa tärkkelystä ja antaa risotolle sen tunnusomaisen kermaisen pehmeän struktuurin. Kun kaatamasi liemi on lähes kokonaan imeytynyt, lisää lientä ja jatka tätä niin kauan että riisi on kypsää. Tähän menee n. 12–15 minuuttia. Varmista kypsyys maistamalla.

Kun riisi on kypsää, nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon voita ja parmesaani. Jatka hämmentämistä, jotta juusto ja voi sulaa risoton sekaan. Lopuksi mausta risotto makusi mukaan suolalla sekä mahdollisilla muilla mausteilla.

Maukas risotto on valmis tarjoiltavaksi. Risotto tulee tarjota välittömästi valmistuksen jälkeen.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.