Toukokuun kampanjat päättyvät pian! Tarjoukset voimassa enää:
Siika ja uunikurpitsa

Siika ja uunikurpitsa

Syksy on kurpitsojen kulta-aikaa. Tällä reseptillä saat valmistettua maistuvan illallisen, joka ei makunsa puolesta kalpene hienostoravintoloiden kala-annoksille.

Ainekset

4 annosta

  Uunikurpitsa

 • 1 kpl hokkaidokurpitsa
 • rypsiöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria

  Ruskistettu voi

 • 200 g voita

  Siika

 • 800 g tuoretta siikafilettä
 • 0.5-1 dl ruskistettua voita
 • suolaa
 • Koristeluun: tuoretta tilliä, kevätsipulia, tuoreita kukkia

Valmistusohje

Uunikurpitsa

Aloita pesemällä kurpitsa. Leikkaa kurpitsa halki, poista kanta ja siemenet. Voit leikata kuoren irti tai jättää sen paikalleen. Kuori tuo lisämakua ja pitää lohkot paremmin kasassa.

Seuraavaksi leikkaa kurpitsasta noin 2–3 cm lohkoja ja kurpitsan koon mukaan puolita lohkot vielä tarvittaessa.

Laita kurpitsalohkot uunivuokaan. Voitele lohkot öljyllä, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista uunissa 225 asteen lämmössä, kunnes kurpitsalohkot ovat pehmenneet, noin 20–40 minuuttia riippuen lohkojen koosta. Käännä lohkoja kerran kypsentämisen aikana.

Halutessasi voit paistaa uunista tulleet lohkot vielä voissa hyvällä pannulla saadaksesi kurpitsoihin rapsakan pinnan.

Ruskistettu voi

Kuutioi voi paloiksi ja laita kuutiot paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna voi keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, jotta voi ei pääse palamaan.

Kun voi kuumenee, siitä kiehuu sihisten pois ylimääräinen neste. Kun sihinä lakkaa, on syytä valpastua, sillä tämän jälkeen voin heraosa alkaa ruskistua. Kun voin väri alkaa muuttua kullanruskeaksi, tunnet nenässäsi pähkinäisen tuoksun ja vaahto pinnalla vähenee, kaada voi nopeasti pois kattilasta. Sopivan kuumennusajan oppii kokemuksesta, mutta tähän kuluu hellasta ja kattilasta riippuen noin 5–10 minuuttia. Voin kanssa on hyvä olla skarppina, sillä raja kauniisti ruskistuneen ja mustaksi kärähtäneen välillä on hiuksenhieno.

Vinkki: Jos voita jää yli, siitä saa jääkaapissa hieman jäähtyneenä vatkattua kuohkeaa voita, jota nautitaan ravintoloissa esimerkiksi alkupalaleipien kanssa tai voita voi sipaista ihan sellaisenaan, vaikka seuraavan aamun aamupalaleipien päälle.

Siika

Ripottele siikafileiden päälle laadukasta suolaa ja anna suolautua 20–30 minuuttia.

Kuumenna hiiliteräspannu ja laita siihen ruskistettu voi. Voita saa olla reilusti, niin että pohja peittyy kunnolla. Lisää tarpeen mukaan voin määrää. Laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin. Paista maksimissaan kaksi fileettä kerralla, ettei pannu jäähdy paiston alkuvaiheessa. Paista fileitä n.1,5–2 min per puoli fileen koon mukaan. Lusikoi ruskistettua voita fileiden päälle paiston aikana.

Nosta paistetut fileet suoraan lautaselle ja koristele annos.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.