Kesäloma-ale voimassa enää:
Savo
Savo

Onnistunut keittiöremontti - Savon älykkäät ratkaisut uuteen keittiöön

Keittiö on yksi kodin arvokkaimmista uudistuskohteista. Jos haaveilet uudesta keittiöstä, tutustu Savon innovatiivisiin ratkaisuihin ja vinkkeihin, joilla keittiön käytettävyys ja tyylikkyys nousevat uudelle tasolle.

Keittiön toiminnallisuuden parantaminen | Liesituulettimen valinta | Tiskialtaan valinta | Älykkäitä innovaatioita | Viimeistele toiminnallisuus

Savo Helmi -liesituuletin mattakupari
Savon mattakuparin värinen Helmi-liesituuletin kääntää katseet keittiössä.
Savo Dual -pistorasia
Tasoon upotettavalla Savo Dual -keittiöpistorasialla tyylikkäästi sähköä sinne missä sitä tarvitaan.
Suuri Savo Saimaa -tiskiallas
Kaunis ja reilun kokoinen Saimaa-tiskiallas valmistetaan kestävästä Keratek Plus -materiaalista.

Miten keittiön toiminnallisuutta voidaan parantaa?

Uuden keittiön suunnittelussa pitää ulkonäön ja budjetin lisäksi pohtia käytettävyyttä. Keittiötä ei uusita usein ja siksi suunnittelu onkin erityisen tärkeää. Ammattilaisen tekemä keittiösuunnittelu on jokaisen toimivan keittiön kulmakiviä, mutta keittiön käyttäjänä sinä tiedät parhaiten millainen juuri sinun keittiösi pitää olla. Listasimme muutamia vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun mietit keittiön toiminnallisuutta ja käytettävyyttä ennen keittiösuunnittelun aloittamista.

1. Huomioi keittiön käyttäjät

Keittiön työtason korkeus on yleensä 88-90 cm, mutta aina tämä korkeus ei sovellu keittiön pääsääntöisille käyttäjille. Jos kodin kokki on keskimittaista lyhyempi tai pidempi, kannattaa tämä ottaa huomioon kalusteita suunnitellessa. Eri työtasot voidaan myös asentaa eri korkeuksille, jolloin sopiva työskentelykorkeus löytyy mahdollisesti kaikille. Uunin, mikroaaltouunin ja astianpesukoneen sijoitus kalusteisiin eri korkeuksille auttaa niin ikään eri käyttäjiä ja lisää käyttömukavuutta. Jos lapset käyttävät mikroa, mieti miten he ylettyvät siihen turvallisesti. Savon älykkäillä tuoteinnovaatioilla voidaan keittiön toimivuus räätälöidä asukkaille.

2. Mieti mitkä ovat ensisijaisia toimintoja keittiössä

Hyppää tämän kohdan yli, jos keittiössä on tilaa yllin kyllin tai budjetti on rajaton. Jos tila tai budjetti kuitenkin ovat rajallisia, mieti mitkä ovat keittiön käytettävyyden tärkeimpiä ominaisuuksia ja panosta niihin. Jos keittiössä leivotaan paljon, pitäisi ottaa huomioon esim. riittävän työskentelytilan määrä sekä uunin ja työskentelyvälineiden sijainti.

3. Mikä nykyisessä keittiössä on hyvää ja missä on toivomisen varaa?

Mieti miten nykyinen keittiö palvelee tarpeitasi. Voisivatko esim. kodinkoneet olla lähempänä toisiaan, tiskiallas isompi tai liesituuletin tehokkaampi. Kirjaa ylös epäkohtia, mutta myös niitä asioita, jotka toimivat hyvin. Huomioi kuinka paljon joudut liikkumaan keittiössä sen vuoksi, että astiat, raaka-aineet tai pienkoneet eivät ole siellä missä niitä tarvitaan.

4. Kuinka paljon tarvitaan säilytystilaa?

Joudutko hakemaan keittiön tarpeistoa muista huoneista tai pursuaako keittiön kaapit? Pohdi kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan ja miten se olisi hyvä sijoittaa. Huomioi myös isojen astioiden ja pienkoneiden säilytys.

5. Millainen valaistus keittiöön?

Yleisvalon lisäksi keittiössä pitää huomioida työskentelyvalot. Mieti mitkä ovat keittiössäsi niitä paikkoja, joissa kaivataan työskentelyvaloa. Varsinkin avokeittiössä valaistuksen pitäisi olla muuhun kotiin sopiva ja helposti muunneltavissa tarpeen ja tunnelman mukaan.

Mitä pitää ottaa huomioon liesituulettimen valinnassa?

Liesituulettimen valinta saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia: mitä eri mallimerkinnät tarkoittavat ja mitä kaikkea valinnassa pitää ottaa huomioon, jotta lopputulos olisi toimiva ja tyylikäs?

Ilmanvaihtojärjestelmä ja tekniikka

Savo-liesituulettimien valikoimassa on erilaisiin taloteknisiin ratkaisuihin sopivat mallit. Kun rakennuksessa ei ole huippuimuria, valitaan omalla moottorilla toimiva liesituuletin, joka voidaan asentaa kohteesta riippuen joko hormiin, jolloin käryt ohjautuvat hormia pitkin ulos, tai huoneilmaan palauttavaksi. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa tarvitaan aktiivihiilisuodatin, joka poistaa ja sitoo ruoanlaitossa syntyviä hajuja ja epäpuhtauksia. Aktiivihiilisuodatin tulee vaihtaa n. 120 käyttötunnin välein, eli yleensä muutaman kerran vuodessa. Hormiin asennettuna liesituulettimen imutehoon vaikuttavat poistoputken halkaisija sekä mutkien määrä.

Rivi- ja kerrostaloissa pitää liesituulettimen uusimisen yhteydessä olla yhteydessä taloyhtiön edustajaan tai isännöitsijään. Liesituulettimet kuuluvat asuntojen ilmanvaihtoon ja näin ollen taloyhtiön hallintaan. Useat taloyhtiöt ovat myös etukäteen määrittäneet kohteeseen sopivat liesituuletinmallit.

Rakennuksiin, joissa on huippuimuri tai kanavapuhallin, valitaan ilman moottoria oleva liesituuletin. Liesituulettimen imuteho riippuu tällöin pääosin huippuimurin tehosta. Huippuimurin merkki ja malli saattavat vaikuttaa oikean liesituulettimen valintaan, joten tarkasta yhteensopivuus ennen tilausta. Huippuimurin tiedot löytyvät varmimmin katolla olevasta huippuimuriyksiköstä. Jos huippuimuri imee ilmaa keittiön lisäksi myös muista tiloista (esim. kylpyhuone), pitää valita liesituuletinmalli, jossa on huippuimurin tehosäädön lisäksi säätöventtiili muiden tilojen ilmanvaihdon tehostamista varten.

Keittiön koko, imuteho ja äänenvoimakkuus

Liesituulettimien imutehoissa on eroja, sillä laitteet on tarkoitettu erikokoisiin keittiöihin. Liesituulettimen imuteho (kapasiteetti) määritetään kuutioita tunnissa (m³/h) -arvolla, joka kertoon kuinka monta kuutiometriä ilmaa liesituuletin imee tunnissa. Kun kerrot keittiösi lattiapinta-alan huonekorkeudella ja saat tietää oman keittiösi tilavuuden. Huoneilman olisi hyvä vaihtua ruoanlaiton aikana 10-20 kertaa. Tehokas ilmanvaihto on tärkeää etenkin, jos keittiössä valmistetaan paljon lihaa tai muuta voimakasta käryä aiheuttavia ruokia.

Liesituuletin sijoitetaan n. 55-70 cm keittotason yläpuolelle. Kuvassa kattoon asennettava Savo I-6809-S -liesituuletin.
Liian matalalle asennettu liesituuletin tekee korkeiden keittoastioiden käytöstä hankalaa. Kuvassa ajaton Savo C-65 -liesituuletin.

Kiinnitä muiden ominaisuuksien lisäksi huomioita myös liesituulettimen melutasoon. Omalla moottorilla toimivissa Savo-liesituulettimissa äänenvoimakkuus (dB-arvo) kerrotaan sekä laitteen pienimmällä että suurimmalla teholla. Tavallisesti arvot ovat 50-65 dB välillä, mikä katsotaan äänitasoltaan hiljaiseksi.

Eri liesituuletinmallit ja design

Seinämalliset liesituulettimet ovat olleet suosittuja pitkään. Savo-liesituulettimissa suosituimmat seinämallit ovat tyyliltään perinteisiä, mutta väriskaala vaihtelee paljon. Perinteisen rosteriliesituulettimen lisäksi on saatavilla ajattomia valkoisia ja mustia liesituuletinmalleja. Seinämallia valittaessa kiinnitä huomioon liesikuvun leveyteen ja varmista, että seinätila riittää siistiin asennukseen. Tarkasta myös riittääkö suojakotelon korkeus kattoon asti. Savo-liesituulettimiin on saatavilla tarvittaessa suojakotelon jatko-osia.

Liesikupu Savo dCH-65
Tyylikkään pelkistetty Savo dCH-65 -liesikupu ohjaa sekä AC- että EC-huippuimureita.
Savo C-5209-B/ASC -liesituuletin
Näyttävä 90 cm leveä Savo C-5209-B/ASC -liesituuletin vaatii hieman tilaa ympärilleen.

Keittiö yhdistyy osaksi ruokailutilaa tai olohuonetta, kun liesi sijoitetaan saarekkeeseen ja tällöin avokeittiöön valittava liesituuletin on iso osa sisustusta. Voit valita Savon mallistosta perinteisen liesituulettimen tai trendikkään vaihtoehdon, josta tulee koko tilan katseenvangitsija. Vaijerimallisissa, roikkuvissa liesituulettimissa hyödynnetään tehokkaita aktiivihiilisuodattimia, muissa malleissa vaihtoehtona on myös tuulettimen kytkeminen poistohormiin.

Liesituuletin Savo R-9709-W3
Huomaamaton kattomalli soveltuu upeasti avokeittiöön saarekkeen liesituuletinratkaisuksi. Liesituuletinta hallitaan kaukosäätimen avulla.
Liesituuletin Savo Varjo
Kattoon vaijereilla roikkumaan asennettava Varjo-liesituuletin on täydellinen valinta saarekkeen päälle. Saatavana neljässä eri värissä.

Kalusteeseen integroitava Savo-liesituuletinratkaisu piiloutuu yläkaappiin ja antaa tilaa sisustukselle. Osaan malleista on saatavilla vaihdettavia värillisiä etupaneeleja, joidenka avulla voi tyylitellä minimalistisen liesituulettimen persoonallisen näköiseksi. Näitä hiljaisia, mutta tehokkaita liesituulettimia ohjataan kätevästi kaukosäätimellä tai hyödyntämällä automaattitoimintoa.

Liesikupu Savo PVX-27

Uuden sukupolven liesikupu, Savo DUAL Modular, on varma valinta keittiöön kuin keittiöön. Se tukee lähes kaikkia talotekniikoita ja mallit dPH-m27 ja dGH-m37 ohjaavat sekä AC- että EC-huippuimureita. Lisävarusteena saatavan mV-125-tehostusventtiilisarjan avulla ne ohjaavat myös koko asunnon AC- tai EC-ilmanvaihtojärjestelmää. Suomalaisten keittiöiden tarpeisiin suunniteltu DUAL Modular on helppo asentaa ja laitteet sisältävät laajan valikoiman erilaisia innovatiivisia ominaisuuksia, kuten talvikäynnistyksen, 24/7-toiminnon ja takkakytkimen.

Valitse tiskiallas tarpeesi mukaan tyylistä tinkimättä

Keittiössä vietetään paljon aikaa altaan ääressä: tiskataan, huuhdellaan ja pestään käsiä. Hyvän altaan perusominaisuuksia ovat sopiva koko, kestävä ja helppohoitoinen materiaali sekä tyylikäs ulkonäkö. Savon keittiöaltaat ovat kooltaan markkinoiden suurimpia ja näissä näyttävissä XL-kokoisissa altaissa onnistuu helposti suurien kattiloiden ja uunipeltien pesu. Kaikissa Savo-altaissa on erittäin laadukas Prevex-vesilukko ja -putkisto.

Savo Vanaja 60
Savon Vanaja 60 -tiskiallas voidaan asentaa päältä, alta tai huullokseen. Vanaja-allas on saatavana myös säväyttävässä messingin värissä.
Savo Saimaa -komposiittiallas
Suurikokoista Saimaa-komposiittiallasta on saatavana mustana ja valkoisena. Savon Vaala- ja Saimaa-altailla on 20 vuoden takuu.

Vaala- ja Saimaa-komposiittialtaat valmistetaan nanoteknologisesta Keratek Plus -materiaalista, jonka kestävyys, puhdistettavuus ja värien kirkkaus ovat ensiluokkaisia. Altailla on 20 vuoden takuu, ja ne kestävät erityisen hyvin vaativassa ja aktiivisessa käytössä. Aitoa graniittia sisältävästä Granitek-materiaalista valmistettujen Puula ja Vuoksi -komposiittialtaiden lämmön- ja iskunkestävyys on vertaansa vailla. Näillä altailla on 10 vuoden takuu.

Savon Vanaja ja Syväri -teräsaltaat valmistetaan satiinihiotusta teräksestä. Materiaalin paksuus on kauttaaltaan 1 mm ja se on kierrätettävä, hygieeninen ja erittäin kestävä. Syväri-altaiden hanalippa on vielä erikseen vahvistettu. Vanaja-altaita on saatavana myös messingin- ja antrasiitinsävyisinä. Altaiden PVD-pinnoite on erittäin kestävä ja helppo pitää puhtaana. Käsin viimeistellyissä teräsaltaissa vesi valuu siististi ja hiljaisesti pohjan kaltevuuden ansiosta. Teräsaltailla on 5 vuoden takuu.

Älykkäitä innovaatioita keittiön toimivuuden parantamiseksi

Jätteiden lajittelu on yksi tärkeimmistä ympäristöteoista ja fiksuilla ratkaisuilla kierrättäminen on vaivatonta ja siistiä. Lajitteluvaunu on erittäin kätevä tapa kerätä keittiössä syntyvä jäte. Jätevaunun pitää olla kestävä ja käytännöllinen – se on useiden keittiöiden käytetyin mekanismi. Suunnittele sopivat keräysasiat jätteen mukaan: muoville, metalleille, kartongeille ja lasille tarvitaan enemmän tilaa kuin biojätteelle, jonka keräysasia kannattaa tyhjentää usein. Kierrättämisen ansiosta sekajäteastian koko voi myös olla pienempi.

Lajitteluvaunua voi hyödyntää myös kodinhoitohuoneessa. Savo Laundry on käytännöllinen pyykin lajitteluvaunu, jossa on ilmavat rei’itetyt astiat. Vaatteiden lajittelu helpottaa pyykinpesua ja ehkäisee värjäytymisvahinkoja. Savon pyykkikorien mekanismi kulkee kevyesti, on täysin ulostuleva ja sen sulkeutuminen on vaimennettu.

Jätevaunu Savo Bio
Savo Bio -lajitteluvaunu sisältää kaksi 10 litran sankoa, jotka on varustettu kätevällä kantokahvalla. Lajitteluvaunu kiinnitetään kaapin pohjaan ruuveilla.
Jätevaunu Savo EURO CARGO
50 cm ja 60 cm leveissä Cargo-lajitteluvaunuissa on paljon tilaa keittiön peruslajitteluun. Euro Cargossa sankojen tilavuus voi olla jopa 91 litraa.
Savo-pyykkikori kaappiin
Savo Laundry -pyykkikorien 60 cm leveässä mekanismissa on paikat myös pesu- ja huuhteluaineille.

Jopa puolet kotitalouksien asuntopaloista aiheutuu lieden huolimattomasta käytöstä. Savon SENSE on markkinoiden tehokkain liesivahti ja ehdoton apuväline parantamaan esimerkiksi lapsiperheiden ja ikäihmisten kotien paloturvallisuutta. Innovatiivinen SENSE-liesivahti hälyttää kuuluvasti ja katkaisee virran liedestä, jos se on unohtunut päälle tai kuumenee liikaa. SENSE-liesihälytin puolestaan hälyttää kuuluvasti vaaratilanteessa, mutta ei katkaise lieden virtaa.

Savo SENSE -liesihälytin
Savon SENSE-liesihälytin asennetaan joko liesituulettimen alapintaan tai seinään lieden yläpuolelle.
Savo Sense BT -liesivahti
Sense BT -liesivahdin avulla liettä voi käyttää kuten ennenkin, mutta turvallisemmin. Se sammuttaa lieden, jos se unohtuu päälle tai kuumenee liikaa.

Viimeistele keittiön toiminnallisuus

Keittiön valaistusta suunnitellessa pitää ottaa huomioon mm. värilämpötilat, valon kirkkaus, valaisimien riittävä määrä ja niiden sopiva sijoittelu. Keittiön työskentelyvalaistuksen pitää olla tehokas, mutta keittiössä vietetään aikaa ruonlaiton lisäksi usein myös oleskellen ja ruokaillen, jolloin valaistuksen on hyvä olla muokattavissa tilanteeseen ja tunnelmaan sopivaksi. Varsinkin avokeittiössä valaistuksen sulautuminen kodin muuhun valaistukseen korostuu entisestään. Myös keittiön kalusteiden ja muun sisustuksen väreillä on merkitystä valaistukseen.

Savon iLED-valaisimilla voi toteuttaa muunneltavan keittiövalaistuksen. Säädä tarpeen mukaan valaistus kirkkaasta työskentelyvalosta tunnelmalliseen yleisvalaistukseen. Voit myös vaihtaa värilämpötilaa eli valon sävyä aina lämpimästä valkoisesta aina viileään, luonnonvalkoiseen sävyyn (2700K–6500K). Sijoittamalla valonlähteitä työtasojen ja katon lisäksi esim. sokkeliin tai yläkaappien päälle voit luoda persoonallisen ja keittiön sisustusta korostavan valaistuksen.

Savo iLED -keittiövalaisimet
Savon iLED-valaisimien monet mahdollisuudet: 1. Työtason valaistus / 2. Kaapin sisävalaistus / 3. Epäsuora valaistus kaapin päälle / 4. Epäsuora valaistus sokkeliin
Savo iLED-R -paneelivalosarja
Muunneltavan työvalaistuksen keittiöön saa iLED-R -paneelivalosarjalla.
Savo iLED-P -profiilivalosarja
Korosta upeaa keittiötäsi uudella tavalla ja sijoita lineaarinen iLED-P -profiilivalosarja sokkeliin.
Savo SMART ladattava valaisin
Liikesensorilla varustettu, ladattava ja langaton Savo SMART -valaisin tuo kätevästi valoa esim. keittiön kaappeihin.

Pistorasiatkin voivat olla osa tyylikkään keittiön sisustusta ja toimia parhaimmillaan katseenvangitsijoina. Keittiöpistorasioilla integroit pistorasiat osaksi keittiön toimintoja ja saat sähköä sinne missä sitä tarvitaan ilman, että ne häiritsevät silmää. Tasopistorasioita ja tasosta ylös nousevia pistorasioita on saatavilla lukuisissa eri malleissa ja väreissä, joista löytyy kaikkiin keittiöihin sopiva ratkaisu. Upotettavat pistorasiat voidaan asentaa tason lisäksi myös seinäkkeeseen tai vaikka yläkaappiin upotettuna.

Pistorasiayksikkö Savo Voltti
Suljettuna Voltti-pistorasiasta on näkyvissä vain rosterinen kansilevy. Kansi kääntyy 180° ja pistorasiat tulevat näkyviin sormella painamalla.
Bachmann Twist Basic -pistorasia
Bachmann Twist Basic -pistorasiayksikössä on kaksi pistorasiaa ja teräksinen kansilevy. Twist Basic käy useimmille keittiötasoille, sillä sen asennussyvyys on vain 40 mm.

Vetimet viimeistelevät keittiön ja ne ovat pienestä koostaan huolimatta tärkeä osa sisustusta. Vetimen tyyli, muotoilu, väri ja koko vaikuttavat merkittävästi kalusteen ulkonäköön. Vaihtamalla vetimet voi saada helposti ja edullisesti piristystä keittiön ilmeeseen. Keittiön vetimiä tai nuppeja valitessa kannattaa muotoilun lisäksi miettiä käytettävyyttä ja kalusteen avattavuutta. Savon vetimissä näihin ominaisuuksiin on kiinnitetty erityisen paljon huomioita. Lisäksi osassa tuotteita on muitakin erinomaisia ominaisuuksia. Esim. harjatun teräksen värisessä Aseptic-lankavetimessä on galvaaninen Aseptic-kuparipinnoite, joka tuhoaa bakteereita ja vähentää niiden kasvua.

Profiilivedin Savo Edge Straight
Antiikkipronssin värinen Savo Edge Straight -profiilivedin viimeistelee keittiökalusteet tyylillä.
Messinkinen Savo Station -vedin
Tuo ripaus luksusta keittiöön ja valitse messingin väriset Savo Station -vetimet.
Musta Savo Rio -lankavedin
Mattamusta Savo Rio -lankavedin on ajaton ja tyylikäs valinta keittiöön.

Savo-tuotteet esillä Showroomeissa

Voit tutustua Savon tuotevalikoimaan Netraudan Showroomeissa Tammistossa ja Lempäälän Ideaparkissa. Saat myös asiantuntevaa palvelua, kun pohdit uuden keittiön ratkaisuja. Myyjämme auttavat oikean liesituulettimen valinnassa ja halutessasi saat tuotteet myös asennettuna tai vaikka koko keittiöremontin avaimet käteen!

Lisätietoa tuotteista ja apua tuotevalinnoissa saat aina myös Netraudan myyntipalvelusta.

Savo

Netrauta Showroom

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.