Juhannuksen ennakkokampanjat voimassa enää:
Veitsiopas

Opas parempaan keittiöveitsien käsittelyyn

Tämä opas on rakennettu mahdollisimman simppeliksi kertomaan sinulle, millainen on hyvä veitsi, miten sitä ylläpidetään ja kuinka veitsestä tehdään elinikäinen työkalu keittiöön.

Veitsen valinta ja terävyys

Erikoisveitsiä löytyy laaja valikoima, mutta jokaisessa keittiössä tulisi olla ainakin yksi laadukas kokkiveitsi, jonka avulla saa valmisteltua ruuan, kun ruuan. Kunnon kokkiveitsi on markettiveitsiä kestävämpi ja valmistettu kovemmasta materiaalista, jonka avulla se saadaan markettiveistä terävemmäksi. Terävempi veitsi ei lipsu leikatessa, mikä tekee siitä turvallisemman käyttää.

  • Eurooppalaiset veitset ovat pääasiassa teollisesti prässättyjä ja laserleikattuja.
  • Hyvä perusterävyys näissä veitsissä on 3000–6000
  • Japanilaiset veitset ovat yleisesti taontaperinteellä rakennettuja.
  • Japanilaiset veitset on saatavissa huipputeräväksi, jopa 10 000 asti. Tämä on sama terävyysaste, mitä partaveitsi parhaimmillaan voisi olla.
Furai-veitsi

Veitsien teroitus ja ylläpito

Veitset tylsyvät käytön myötä ja niiden teriin tulee pieniä koloja, jotka heikentävät leikkausominaisuuksia. Tällöin, varsinkin japanilaiset veitset, kannattaa teroittaa siihen tarkoitetuilla vesihiomakivillä. Veitsen teroitusten välissä veitsen terä tulisi jokaisen käyttökerran jälkeen hioa muutaman vedon verran timanttipuikolla, joka ylläpitää terävyyttä.

Hiomakivi ja vesihiomakivi

  • Suositellaan erityisesti japanilaisille veitsille
  • Valitse oikea karkeus haluamasi terävyyden perusteella (3000, 6000 tai 10 000)
  • Hiomakulman tulee olla aina 10–15 astetta

Veitsenteroittimet

  • Ei suositella käytettäväksi japanilaisissa veitsissä
  • Sähkökäyttöinen teroitin on helppo tapa saada veitset teräviksi ja ei vaadi käyttäjältä voimaa
  • Käsikäyttöiset teroittimet, hahloteroitin, vaatii jonkin verran enemmän voimaa. Tällä teroittimella teroitusta on kuitenkin helpompi hallita, kun sähkökäyttöisessä teroittimessa

Veistä ylläpidetään hiomapuikon avulla, jolloin veitsen mikroskooppiset muutokset saadaan kuriin muutaman vedon avulla. Tämä ei kuitenkaan ole veitsen terävyyden parantamista, vaan perusterävyyden ylläpitoa. Keraamista hiomapuikkoa suosittelemme käytettäväksi japanilaisten veisten kanssa. Materiaali keraamisessa on pehmeämpi, ja siksi parempi japanilaiselle veitselle. Teräksiset hiomapuikot taas sopivat eurooppalaisien veitsien ylläpitoon

Veitsiteline

Veitsien säilytys

Hyvä veitsisetti on syytä säilyttää niiden vaatimalla tavalla. Tähän tarkoitukseen on tarjolla useita ratkaisuja, joista veitsitukki, veitsimagneetti tai veitsiteline ovat yleisimmät, joissa veitset eivät kolhiinnu ja ne on helppo ottaa käyttöön.

Veitsi tylsyy nopeasti, jos se on laatikossa muiden keittiövälineiden kanssa, joten tätä säilytystapaa ei suositella jos toivoo veitseltä mahdollisimman pitkää käyttöikää.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.