OSTA NYT, MAKSA VASTA ELOKUUSSA! Tarjousmanian SUPERALET enää:
Tapetin valintaopas

Tapetin valinta ja menekki

Tapetointi on helppo ja edullinen tapa tehdä suuriakin muutoksia kodin ilmeeseen. Upeat kuosit, kuviot ja värit laajassa tapettivalikoimassa ei jätä mitään kotisi seinää paljaaksi. Me Netraudassa kannustamme rohkeasti tarttumaan pintaremonttiin! Tapetointi ei ole vaikeaa oikeanlaisilla välineillä, vaikka aikaisempaa kokemusta ei olisikaan.

Tapetin kuvion valinta | Kuitutapetti | Paperitapetti | Vinyylitapetti | Nestemäinen kangastapetti | Paneeli- ja valokuvatapetti | Maalattava tapetti | Tasoitetapetti | Tapetin menekki

Tapetin valinta
Yksivärisillä tapeteilla viimeistelee seinäpinnat helposti. Ne sopivat hyvin myös näyttävän kuviotapetin kaveriksi. Kuva: 1838 Wallcoverings Raffia -kuitutapetti.

Tapetin kuvion valinta

Tapetin valinta lähtee usein juuri kuviosta ja väristä, joilla voidaan vaikuttaa merkittävästi huoneen tunnelmaan, avaruuteen tai valoisuuteen. Listasimme miten erilaiset kuviot ja värit vaikuttavat tilan ilmeeseen.

 • Pystykuvio saa matalan tilan näyttämään korkeammalta ja kapeammalta. Vaakalinja taas madaltaa ja leventää tilaa. Pitkä huone saadaan näyttämään tasapainoisemmalta tapetoimalla päätyseinät.
 • Kuviot tuovat tilaan syvyyttä. Kuvioinnin säännöllisyys tuo rauhaa, kun taas epäsymmetrisyys energiaa.
 • Jos pieneen ja matalaan tilaan halutaan tilan tuntua kannattaa valita vaalea tapetti ja pieni kuvio. Suuressa tilassa pieni kuvio hukkuu.
 • Suuret ja voimakkaat kuviot kaipaavat usein valoa ja tilaa ympärilleen tullakseen kunnolla oikeuksiinsa. Suurikuvioiset tapetit soveltuvat pienessä tilassa loistavasti esim. yhdelle seinälle tehosteeksi.
 • Jos kaipaa ajattomuutta, kannattaa suosia geometrisiä muotoja, kuten raidat ja ruudut.
 • Jos kodissasi on paljon tauluja ja siroja huonekaluja, harkitse hillittyä ja pienikuvioista tapettia. Näin taulut ja huonekalut eivät huku tapettiin ja tulevat enemmän esille eikä yleisilme ole levoton.
 • Kukkatapetti on perinteisesti yhdistetty romanttiseen tyyliin. Kukkakuoseja on satoja ja joukosta löytyy hempeyden lisäksi myös dramaattisuutta voimakkain värein.
 • Eri kuvioita kannattaa yhdistää harkiten. Pienen ja hillityn kuvion kaveriksi soveltuu saman sävymaailman omaava isokuvioinen tapetti. Kukkatapettia on perinteisesti yhdistetty raitaan.
 • Läpikulkuhuoneissa, kuten eteisessä, voi turvallisemmin revitellä tapetilla, kun huoneessa ei oleilla pitkiä aikoja. Persoonallisella seinällä toivotat itsesi ja vieraat tervetulleeksi kotiin.
 • Valokuvatapetilla saadaan tilaan aikaan kolmiulotteisuutta. Ne toimivat yleensä parhaiten isoilla, yhtenäisillä seinillä. Huomioitavaa on, että kuva ei jää liikaa huonekalujen taakse piiloon tai katkea ikävästi ikkuna- tai oviaukon kohdalla.
Sandberg
Valitse hillitty ja yksinkertainen tapetti, jos aiot ripustaa seinälle paljon tauluja. Näin taulut tulevat tapetista tarpeeksi esille eikä seinä ole liian levoton. Kuva: Sandberg Wilma -kuitutapetti.
Tapetit.fi
Raitatapetti on ajaton valinta. Pystyraita luo illuusion korkeammasta tilasta. Kuva: Tapetit.fi Carat 10077-14 -vinyylitapetti.

Mallipala helpottaa valintaa

Netraudassa monista tapeteista on tilattavissa mallipaloja, jotka helpottavat päätöksentekoa verkkokaupassa asioidessa. Tilattuasi mallipalan, kannattaa tarkastella tapettimallia siinä huoneessa ja valaistuksessa, jonne tapetti tullaan asentamaan. Huomioi kuitenkin, että mallipala on vain suuntaa antava. Pieneen kokoon ei välttämättä saada kaikkia tuotteeseen kuuluvia kuvioita näkyville.

Tapeteissa saattaa esiintyä eräkohtaista sävyvaihtelua, jolloin mallipalan sävy saattaa poiketa hieman myöhemmin tilattavista tapeteista. Huomioi myös, että tapettien sävy syvenee 10-15 prosenttia seinällä isona pintana. Tapetin struktuuri ja heijastavuus vaikuttavat myös oleellisesti lopputulokseen ja nähtävissä kunnolla vasta isona seinäpintana. Valon suunta vaikuttaa merkittävästi kiiltävien tapettien värintoistoon.

Sandberg
Voimakas kuvio tulee oikeuksiinsa isossa tilassa ja jykevät huonekalut tukevat sen näyttävyyttä. Kuva: Sandberg Belinda -paneelitapetti.
Boråstapeter
Kukkatapetti on kestosuosikki mm. keittiön ja makuuhuoneen seinissä. Väriskaala on lähes rajaton ja kaikille löytyy juuri se oikean värinen kukkatapetti. Kuva: Boråstapeter InBloom Prairie Rose 7232 -kuitutapetti.

Kuitutapetti eli non-woven-tapetti

Non-woven-tapetteja on markkinoilla runsaasti, eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa ja kuoseja löytyy jokaiseen makuun. Non-woven-liima levitetään suoraan seinälle ja tapetti leikataan sopivaan mittaan seinällä. Kuitutapetti valmistetaan polyesterikuidusta ja selluloosasta ja ne ovat usein erittäin peittäviä. Jos kuitutapetissa on vinyylipinta, se kestää hyvin kosteutta ja on puhdistettavissa kostealla sienellä.

+ Helppo asennus
+ Ei kutistu asennettaessa
+ Liima levitetään suoraan seinälle
+ Kestää kulutusta ja kevyttä puhdistamista

- Irrotus seinästä saattaa olla hankalaa

Sandberg
Kuitutapetti on helppo asentaa vaikka ei olisi koskaan ennen tapetoinut. Myös kulmat on helppo saada siistiksi, kun pohjatyöt on tehty huolellisesti. Kuva: Sandberg Igor -kuitutapetti.
Esta
Suosittujen kuitutapettien valikoimasta löytyy myös rohkeita värejä mm. lastenhuoneeseen. Kuva: Esta Ribbons 138140 -kuitutapetti.

Paperitapetti

Perinteiset paperitapetit ovat oivallinen valinta perinnekohteisiin ja vanhoihin taloihin, joissa haetaan alkuperäisiä, hengittäviä materiaaleja. Paperitapetin asennuksessa on otettava huomioon tapetin kutistuminen seinällä. Samoin kuviokohdistus on otettava huomioon jo vuotien leikkausvaiheessa. Liisteri levitetään tapettiin ennen asennusta.

+ Perinteinen
+ Sopii hirsitaloon
+ Hengittävä materiaali

- Työläämpi asennettava
- Kutistuu seinällä jonkin verran (ei voida asentaa puskusaumaan)
- Seinän epätasaisuudet näkyvät
- Ei kestä kovaa kulustusta

Sandudd
Hengittävä paperitapetti henkii luonnollisuutta ja perinteistä sisustamista. Kuva: Sandudd Unicorn Dreamland 106941 -paperitapetti.
Sandudd
Paperitapettien valikoimasta löytyy myös leikkisiä vaihtoehtoja lasten ja nuorten huoneisiin. Kuva: Sandudd Mickey and Minnie Sketch 102712 -paperitapetti.

Vinyylitapetti

Vinyylitapetin pinta on käsitelty ohuella kalvolla, joka hylkii kosteutta. Se on paperi- ja kuitutapettia kestävämpää ja sietää hyvin puhdistusta kostealla. Vinyylitapetin kiinnitys vaihtelee sen pohjamateriaalin mukaan: jos pohjamateriaali on paperia se liisteröidään paperitapetin tavoin, kun taan pohjan ollessa kuitua, liima levitetään seinään ja tapetointi tehdään kuitutapetin tavoin. Vinyylitapetti on hyvä valinta keittiön tapetiksi tai WC-tiloihin. Vaikka vinyylitapetti on tiivis se ei kuitenkaan muodosta kosteussulkua vaan hengittää saumoistaan.

+ Sopii haastaviin tiloihin kuten eteiseen, kodinhoitohuoneeseen tai keittiöön
+ Kestää kulusta ja puhdistamista

- Irrotus seinästä saattaa olla hankalaa

Tapetit.fi
Vinyylitapetit sopivat erinomaisesti tiloihin, joissa puhdistettavuus on tärkeää. Kuva: Tapetit.fi Botanica 33951 -vinyylitapetti.
Tapetit.fi
Kestävä vinyylitapetti ja moniulotteinen kuviointi antaa anteeksi pienet kolhut tuolin osuessa seinään. Kuva: Tapetit.fi Botanica 33959 -vinyylitapetti.

Nestemäinen kangastapetti

Nestemäinen kangastapetti on lämmin ja pehmeä seinätekstiili, joka parantaa lämmöneristystä ja akustiikkaa sekä tasapainottaa huonetilan kosteutta. Se on helppo asentaa: nestemäinen kangastapetti levitetään seinälle, jossa se kuivuu saumattomaksi, kangasmaiseksi pinnaksi. Materiaali antaa runsaasti aikaa huolelliseen levitykseen.

+ Uniikki ja persoonallinen ratkaisu
+ Hajuton ja myrkytön
+ Parantaa lämmöneristystä
+ Peittää pienet epätasaisuudet

- Suppea värivalikoima

SBL
Nestemäiset kangastapetit sopivat hyvin makuuhuoneeseen ja oleskelutiloihin, joissa kaivataan pehmeyttä ja akustoivaa seinäpintaa

Paneeli- ja valokuvatapetit

Paneelitapetit ja valokuvatapetit koostuvat yhdestä suuresta kuvasta ja niillä voidaan saada aikaan esimerkiksi näyttäviä tehosteseiniä. Tämän tyyppinen tapetti on tietyn kokoinen, joten tapetoitavan kohteen tulee vastata mitoiltaan riittävän hyvin siihen hankittavaa tapettia. Valokuva- ja paneelitapetit ovat yleensä kuitutapetteja ja asennetaan non-woven-liimalla suoraan seinäpintaan.

+ Näyttävät kuva-aiheet
+ Sopii hyvin esim. tehosteseinään

- Seinän ja kuvan on sovittava mittojen puolesta toisiinsa
- Tarvitsee usein tilaa ympärilleen

Tapetit.fi
Sumuinen metsämaisena tapettina on kuin seinän kokoinen taulu. Kuva: Tapetit.fi One Roll One Motif Landscape -paneelitapetti.
Artgeist
Maisematapetilla saa tuotua tilaan kuin tilaan uuden ulottuvuuden. Kuva: Artgeist American wealth -maisematapetti.
Mindthegap
Paneelitapettien monipuoliset kuosit mahdollistavat persoonallisen sisustuksen. Kuva: Mindthegap The Great Show Blue -paneelitapetti.
Sandberg
Paneelitapetteja saa tilattua myös omien mittojen mukaan. Tuo maailma osaksi sisustustasi. Kuva: Sandberg World Map -paneelitapetti.

Maalattava tapetti

Maalattava tapetti on valmistettu polyesterikuidusta ja tavallisesti valkoinen perusväriltään. Se maalataan tapetoinnin jälkeen halutulla sisustusmaalilla. Maalattava tapetti on hyvä vaihtoehto lasikuitutapetille, sillä se on helppo irrottaa seinästä ja kosteuden kestävällä maalilla käsiteltynä myös helppo pitää puhtaana.

+ Paljon eri tekstuurimalleja
+ Sävytettävällä sisustusmaalilla saat juuri haluamasi värisen seinän

Maalattavat tapetit
Yhdistä maalattavien tapettien erilaisia kuoseja. Eri värisävyjä yhdistämällä saat luotua harmonisia tiloja, jotka sulautuvat toisiinsa. Kuva: Tapetit.fi Patent Decor Green 5720 ja Tapetit.fi Patent Decor Green 5732.

Tasoitetapetti

Joskus remonttikohteessa tuskaillaan epätasaisen seinäpinnan kanssa. Tapetointi uhkaa tyssätä työlääseen tasoitusprosessiin. Silloin kannattaa harkita tasoitetapetin käyttämistä. Tasoitetapetti tasoittaa nimensä mukaisesti seinäpinnan ja sen jälkeen seinä voidaan maalata tai tapetoida halutunlaiseksi.

Tapetin menekki

Kun tapetti on valittu, täytyy vielä laskea kuinka monta rullaa tapettia täytyy tilata. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tapettia kannattaa varata mieluummin reilusti kuin niukasti. Varsinkin kokemattoman tapetoijan kannattaa varata myös hieman ylimääräistä tapettia vahinkojen varalle. Eri eränumeron omaavissa tapeteissa saattaa olla sävyeroja, joten huomioi tapettia tilatessasi, että lisätilauksessa saattaa sama tapetti olla eri erästä.

Kuviottoman tapetin menekin laskeminen

Menekin laskemista varten tarvitset tietoosi huoneen leveyden ja korkeuden sekä tapetin leveyden ja pituuden (useimmiten 53 cm x 10 m).

Esimerkkihuone: 8 m leveä (ympärysmitta) ja 2,5 m korkea.

 1. Mittaa tapetoitavan huoneen ympärysmitta.
 2. Jaa tapettirullan pituus huoneen korkeudella: 10 : 2,5 m = 4 vuotaa. 10,05 metriä pitkästä tapettirullasta saadaan näin 4 täyttä vuotaa.
 3. Jaa huoneen leveys vuodan leveydellä (yleisesti 53 cm): 8 m : 0,53 m = 15,09 vuotaa. Tarvitaan 16 tapettivuotaa.
 4. Jaa vuotien määrä neljällä (koska yhdestä rullasta saat 4 vuotaa): 16 : 4 = 4 rullaa. Tapetin menekki on 4 rullaa.

Kuviollisen tapetin menekin laskeminen

Menekin laskemista varten tarvitset huoneen leveyden ja korkeuden sekä tapetin kuviokorkeuden, leveyden ja pituuden.

Esimerkkihuone: 8 m leveä ja 2,5 m korkea.
Esimerkkitapetti: 0,53 m leveä ja 10,05 m pitkä. Kuviokorkeus 25 cm.

 1. Mittaa tapetoitavan huoneen korkeus.
 2. Mittaa tapetoitavan huoneen ympärysmitta.
 3. Jaa tapettirullan pituus huoneen korkeudella, johon on lisätty kuviokorkeus: 10 m : (2,5 m + 0,25 m) = 3,6 vuotaa. Saat yhdestä tapettirullasta 3 täyttä vuotaa.
 4. Jaa huoneen ympärysmitta vuodan leveydellä: 8 m : 0,53 m = 15,09 vuotaa. Tarvitaan kaikkiaan 16 vuotaa.
 5. Jaa lopuksi vuotien määrä kolmella (koska yhdestä rullasta saa 3 vuotaa): 16 : 3 = 5,3 rullaa. Kokonaismenekki on 6 rullaa tapettia.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.