Toukokuun kampanjat päättyvät pian! Tarjoukset voimassa enää:
Kamado-grillin ostajan opas

Kamado-grillin ostajan opas

Kamado-grilli on keraaminen hiiligrilli, joka varaa erittäin hyvin lämpöä. Se mahdollistaa grillauksen säällä kuin säällä, eikä sade tai pakkanen heilauta grillin lämpöä. Tutustu kamado-oppaaseemme ja monipuolisten kamado-grillien maailmaan.

Kamado-grillin historiaa

Kamado-grillien historia yltää jopa 3000 vuoden taakse Kiinaan, josta on löydetty jäänteitä ensimmäisistä versioista. Varsinainen kamadogrillin kehitys tapahtui kuitenkin Japanissa, jossa saviruukkuastiaan tuli ilmanottoaukot ja poistettava kansi. Tätä astiaa kutsuttiin nimellä Mushikamado. Saviastia oli Japanissa erittäin suosittu, ja toisen maailmansodan jälkeen se tuli tutuksi myös amerikkalaisille.

Mushikamado alettiin tuntea paremmin nimellä kamado, joka japaniksi tarkoittaa paistoalaa. Alkujaan kamadon materiaalina käytettiin savea, mutta nykyiset kamado-grillit valmistetaan keraamisista materiaaleista. Keramiikka varmistaa sen, ettei tulipesä hajoa kuten savinen vastineensa.

Big Green Egg kamado-grilli
Ehkä maailman suosituin kamado-grillin on Big Green Egg. Jo vuodesta 1974 valmistettu laatugrilli tunnetaan ensimmäisenä ja alkuperäisenä kamado-grillinä.
The Bastard kamado-grilli
The Bastard on huippulaadukas kamado-grilli. The Bastard -grillien keramiikkaosilla ja rakenteella on 20 vuoden takuu.

Mikä on kamado-grilli?

Kamado on keraaminen hiiligrilli, jossa lämpö säilyy pitkän ajan. Keraaminen vuoraus pitää lämmön grillin sisällä todella hyvin, joten hiilen käyttömäärä jää suhteellisen pieneksi ja pienellä määrällä hiiliä voi grillata tai savustaa todella pitkään. Tämä on valtava etu verrattuna perinteisiin hiiligrilleihin!

Verrattuna markkinoilla oleviin muihin grilleihin, kamadon yksi parhaimmista puolista on sen paksu keraaminen rakenne. Keramiikka varaa lämpöä ja grilli on tiivis. Sen muoto mahdollistaa ilmankierron grillissä niin, että ruoka kypsyy tasaisesti. Tiiviin rakenteen vuoksi grilli säilyttää kosteuden ruoanvalmistuksessa ja ruoka pysyy mehevänä.

Keraamisen grillin lämmönsäätö on helppoa ja materiaalin sekä tiiviin rakenteen vuoksi grillaus onnistuu myös talvella. Hiiligrilleistä monipuolisin grilli onkin keraaminen kamado, joka on käytännössä materiaalinsa takia ikuinen. Kun satsaat kamadogrilliin, saat kestävän ja pitkäikäisen grillin. Kamadogrilli on ekologinen valinta, joka säilyttää arvonsa.

Kamado-grillit ovat todellisia grillien kuninkaita ja kätevä apuväline monipuoliseen grillaukseen. Kamadolla voi grillauksen lisäksi esimerkiksi savustaa, paahtaa, paistaa ja leipoa.

 • Kamado-grilli sopii ympärivuotiseen ja monipuoliseen grillaukseen sekä ruoanlaittoon.
 • Se on ekologinen ja pitkäikäinen valinta niin mökille, kotiin kuin matkakäyttöön.
 • Kamado-grillejä on erikokoisia ja monipuoliset käyttömahdollisuudet ovat tuoneet helpon grillauksen sekä savustuksen monen ulottuville.
Kobe Kamado -grilli
Kobe Kamado -grilleissä on erinomainen hinta-laatu-suhde. Laadukkaan grillin lisäksi paketteihin kuuluu yleensä myös laaja kattaus lisävarusteita.
Kamado Joe kamado-grilli
Kamado Joe kamado-grillit täyttävät korkeatkin laatuvaatimukset. Kamado Joen ilmahissisarana vähentää kannen painoa jopa 95%.

Kamado-grillin sytyttäminen

Kamado-grillissa olennaista on opetella lämmönhallinta. Näin kamado sytytetään ja asetetaan matalalle ja pitkälle lämmölle.

 • Lataa tulipesä puoleen väliin saakka hiiliä.
 • Aseta vain yksi sytytyspala hiilien keskelle, jolloin hiilet eivät syty liian nopeasti vaan tuli lähtee vähitellen etenemään. Kamadon sytytyksessä ei kannata käyttää sytytysnesteitä, sillä ne imeytyvät keramiikkaan ja tuottavat ominaistuoksuja suoraan grillattaviin ruokiin.
 • Aseta grillin päällä oleva ilma-aukko noin puoleen väliin asti auki, maksimissaan 2/3.
 • Aste grillin alapuolella oleva ilma-aukko 1/3 auki.
 • HUOM! ilma-aukoilla säädät kamadon lämpöä.
 • Kamado-gilli saa lämmetä rauhassa 30–45 minuuttia, jonka jälkeen se on käyttövalmis!

Kamado-grilli kuumaksi

Toimi näin suorissa grillauksissa, jossa halutaan korkeat lämmöt.

 • Ota lämmönjakolevy / deflektori pois paikoiltaan ja laita ylä- ja alaventtiili mahdollisimman auki.
 • Pidä sytytysvaiheessa kansi auki.
 • Valitse sopivat hiilet: Nopeassa ja suuria lämpötiloja vaativassa grillauksessa toimii parhaiten perus grillihiilet. Pitkissä ja matalassa lämmössä tapahtuviin grillauksiin sopii kovapuuhiilet.
 • Hiilet ovat valmiita n. 15 minuutissa, jonka jälkeen ne kaadetaan hiiliritilälle. Voi lisätä tarvittaessa lisää hiiliä jo syttyneiden hiilien päälle. Jos hiiliä lisätään, niin odotetaan niiden syttymistä rauhassa.
 • Laita grillausritilä paikoilleen ja aloita grillaus.
 • Säädä tarvittaessa ylä- ja alaventtiiliä pienemmälle, jos lämpötilat karkaavat liian ylös.
 • Lämmitys kestää noin 30-45 min, että hiillos on valmis.

Vinkit kamado-kokkaukseen – Sinun ei tarvitse olla huippuluokan chef!

Ennen kaikkea kamado-grillin valinnan puolesta puhuu sen monipuolisuus. Millään muulla grillillä et voi valmistaa niin monipuolisesti erilaisia ruokia kuin kamadolla. Voit samalla grillillä savustaa niin kalaa kuin juustoja, hauduttaa patoja tai höyryttää kasviksia, paistaa pizzoja tai piirakoita, kypsentää matalassa lämmössä pitkään BBQ-ruokia tai grillata burgereita unohtamatta leipomista kamado-grillin lämmössä. Valitse vain suosikki grillireseptisi ja kokeile rohkeasti!

 • Kamado-grillin käyttö on helppoa. Pidä kansi alhaalla, kun grillaat. Tämä on suositeltavaa, koska silloin pidät ilmanoton pienenä. Ilma vaikuttaa hyvin herkästi kamadon grillaustulokseen.
 • Hiili on tehokkaampi polttoaine kuin briketit. Hiili on myös ekologisesti kestävämpi ratkaisu.
 • Kamadon käyttöä pitää opetella jonkin verran, mutta sinun ei tarvitse olla huippukokki. Erityisesti tarkkuutta edellyttävät hiilen määrä ja ilmanotto. Liiallisesti kumpaakin käytettynä grillistä tulee helposti liian kuuma, eikä lämpöä saa yhtä helposti enää laskettua.

Minkälainen kamadogrilli sopii sinulle?

Kamadogrilli sopii monipuolisten käyttömahdollisuuksien ja helppouden vuoksi niin vasta-alkajille kuin pidempäänkin grillausta harrastaneille. Lisävarusteilla grillistä saa monipuolisen ruoanlaittovälineen ja voikin sanoa, että kamado-grillauksessa on taivas rajana.

 • Kun valitset kamado-grilliä niin mieti minkälaiseen käyttöön se tulee. Kamadon koolla on merkitystä grillin valintaan. Koon puolesta on oleellista, kuinka paljon haluat grillata kerralla ja millaista grilliä olet halukas siirtelemään. Esimerkkinä suosittu mallimme Big Green Egg Large on hyvin painava jopa jalustalla siirrettynä, mutta grillausalan halkaisija on jopa 56 cm.
 • Pieni ja kevyempi kamado kulkee mukana ja sen pienen hiilimäärän saa nopeasti kuumaksi.
 • Isolla grillillä pystyt tekemään helposti erilaisia grillausalueita esimerkiksi epäsuoralle ja suoralle grillaukselle.

Kaksi suosituinta kamado-grilliä vastakkain

Kamado-grillejä on eri kokoisia ja eri hintaisia. Niistä löytyy myös muita eroja, joten laitoimme rinnakkain vanhan klassikon, Big Green Egg Largen ja Kobe Kamado -grillin. Tutkimuksessa käytimme digitaalista lämpömittaria ja lämpökameraa. Molempien grillien lämmityksessä käytettiin täsmälleen samoja lähtökohtia. Tutustu tekemäämme vertailuun!

Kahden kamado-grillin vertailu
Testiin laitettiin premium-tason kamado Big Green Egg Large sekä edullisempi Kobe Kamado Grande. Kumpikin grilli ovat valikoimamme suosituimpia kamado-grillejä.
Kahden kamado-grillin vertailu
Sininen käyrä on Big Green Egg ja oranssi käyrä on Kobe.
Kohta 1: Sytytys täysillä ilma-aukoilla | Kohta 2: Ilma-aukot minimiin | Kohta 3: Ilma-aukot täysin auki | Kohta 4: Kansi auki | Kohta 5: Annettaan hiipua

Lämmityksen aloittaminen

Alussa molempiin grilleihin laitettiin saman verran hiiltä ja sytytyspalat. Jo muutaman minuutin sisällä eroja alkoi tulla, koska Kobe Kamado alkoi tuottamaan savua nopeammin kuin vieressä ollut Big Green Egg. Savuntuotosta huolimatta Big Green Egg otti kirin ja meni lämmössä ohitse.

Molempien grillien sisällä oli tarkka digitaalinen lämpömittari, joka mittasi tarkemmin sisäistä lämpötilaa. Big Green Egg pääsi ensin 100 asteeseen.

Ilmanottoaukot puolessa välissä

Seuraava testin vaihe oli laittaa grillien ilmanottoaukot puoleen väliin. Grillien pinnoissa oli jo havaittavissa äärimmäisen tiukka ero. Big Green Egg tuottaa lämpöä myös materiaalin läpi pinnalle siinä missä Kobessa pinta pysyy viileämpänä. Big Green Eggin kohdalla ei kuitenkaan voida puhua hukkalämmöstä, sillä sisälämpö pysyy korkeissa lukemissa verrattuna Kobeen. Eroa syntyy nyt 50 asteen verran, kun Big Green Egg lähtee ihan omalle lämpöteholleen.

Ilmanottoaukko minimissä

Seuraavaksi ilmanottoaukot laitettiin minimiin. Tästä seurasi molempien grillien lämpötilan nousu jatkuu vakaasti ja hitaasti. Tästä tutkijatiimi tekee johtopäätöksen ja suosituksen, ettei grillaajan kannata laitaa täyttä päälle grillauksen aloituksessa.

Lämmityksen aloittaminen
Lämmityksen aloittaminen
Ilmanottoaukot puolessa välissä
Ilmanottoaukot puolessa välissä
Ilmanottoaukko minimissä
Ilmanottoaukko minimissä

Ilmanottoaukko täysin auki

Minimin jälkeen vaihdetaan ilmanotto täysille: ilmanottoaukot ja kannet auki. Nyt seurauksena oli se, että Big Green Egg jatkaa edelleen maltillista lämpötilanousuaan. Kobe alkaa myös kiriä, minkä ansiosta aiemmin mainittu 50 asteen ero kaventuu 20 asteen eroksi. Grillien omat lämpömittarit täyden ilmaoton jälkeen ovat Big Green Egg 500°F (260°C) ja Kobe 600°F (315°C).

Yön yli

Viimeiseksi molemmat grillit jätettiin täysin suljettuina lepäämään yön yli. Lämpötilatestissä paljastui, että Big Green Egg sammui noin tunnin aikaisemmin kuin Kobe-grilli.

Testin loppupäätelmät

Big Green Egg on aivan omaa sarjaansa lämmönnousussa. Grilli lämpenee tasaisesti ja hillitysti korkeisiin astelukemiin. Vastaavasti tämä tarkoittaa, ettei ohjailua kykene tekemään niin hyvin, koska ilmanottoaukkojen säätäminen vaikuttaa vain vähän.

Sen sijaan Kobe Kamado poukkoilee lämmössään. Se ottaa paljon herkemmin lämpötilaansa vaikutteita ilmanottoaukoista kuin Big Green Egg. Tämä tekee Kobesta taas helpommin hallittavan.

Molempien grillien kohdalla lämpötila on nousujohteista, minkä vuoksi jo alussa grillaajan tulee olla tarkkana hiilen määrän suhteen.

Big Green Egg Large

+ Tasainen lämpötilanousu
+ Kuumenee nopeammin
+ Lämpö pysyy sisällä, vaikka pinta lämpenee
- Ei reagoi juurikaan ilmansäätöön

Kobe Kamado

+ Helppo ilman- ja lämpötilansäätö
+ Nopea lämpötilanousu
+ Pitää lämmön sisällään, pinta ei lämpene
- Lämpötila poukkoilee

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.