Toukokuun kampanjat saivat jatkoa! Tarjoukset voimassa enää:
Kotitoimiston sisustus

Kotitoimiston ja etätyöpisteen sisustus

Monet tekevät toimistotöitä kokonaan tai osittain kotona ja se asettaa haasteita kodin työtiloille. Millainen etätyöpiste kotiin olisi työrauhan ja -tehokkuuden kannalta hyvä, ja mitä tulisi ottaa huomioon kotitoimiston sisustamisessa? Sisustussuunnittelija Riia Lankinen kertoo vinkit kotitoimiston sisustamiseen ja tuotevalintoihin.

Boråstapeter
Etätyötilan pitäisi olla juuri sinun työllesi sopiva ja sellainen jossa itse viihdyt. Jos koet 1800-luvun kirjailijakodin sisustuksen olevan inspiroiva ympäristö, ole rohkea ja toteuta unelmasi. Kuvassa Boråstapeter-tapettivalikoiman Falsterbo III Countryside Morning 7678.
Liitutaulutapetti
Kaipaat ehkä selkää ja modernia ympäristöä työpäivän ajaksi. Musta, valkoinen ja harmaa ovat varmoja värivalintoja myös työtilan sisustuksessa. Liitutaulutapetilla voi toteuttaa upean, tumman seinäpinnan ja samalla se mahdollistaa pienen leikkisyyden.

Rauhoita työtila, erota työ- ja vapaa-aika

Tyypillisin riski etätyötä tekevän elämässä on työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen. Työpäivät saattavat venyä pitkiksi tai toisaalta on vaikea keskittyä työntekoon, jos kotityöt ovat silmien alla koko työpäivän ajan. Työtila olisi hyvä rauhoittaa, ja jos kotona ei ole erillistä työhuonetta, työtila voidaan rajata tai eristää esim. kevyellä väliseinällä, rimaseinällä, sermillä, verholla, hyllyllä tai muulla huonekalulla.

Eristetty työpiste on vapaa-aikana piilossa, mutta jos tämä ei ole kodissasi mahdollista pyri siihen, että työpiste olisi helppo pitää siistinä. Usein näköyhteys ulos rauhoittaa ja tuo mielekkyyttä työpäivään, joten mieti voiko työpöydän sijoittaa osittain tai kokonaan ikkunan viereen.

Tilanjakaja
Sermillä on helppo erottaa kodin tiloja toisistaan ja niitä on kevyt liikuttaa tarpeen mukaan. Artgeist-sermien laaja valikoima tarjoaa erilaisia kuva-aiheita, joilla voi piristää kodin sisustusta. Kuvassa Artgeist Foggy Forest -sermi.
Työpöytä ikkunan lähellä
Työpöydän sijoittaminen ikkunan läheisyyteen voi helpottaa jaksamista työpäivän aikana. Silmille tekee hyvää välillä hakeutua maisemaan.

Työpisteen luomisessa pieneen tilaan joutuu käyttämään luovuutta. Mieti onko kodissasi hukkatilaa, johon pienellä työpöydällä tai muunneltavalla säilytysratkaisulla voisi loihtia työpisteen.

Elfa
Elfa-säilytysjärjestelmä taipuu kätevästi myös työpisteen toteuttamiseen. Kantokiskoille tehtyä työpistettä on helppo muokata muutuvien tarpeiden mukaan ja työskentelypiste on helppo toteuttaa myös pieneen tilaan.
Elfa
Haluatko kotitoimiston piiloon työpäivän jälkeen? Elfa-liukuovilla voi työpäivän lopettaa konkreettisesti sulkemalla työpisteen ovet.
Työpiste portaiden alla
Työpisteen luomisessa joutuu käyttämään luovuutta silloin, kun tila on kortilla. Portaiden alla on usein hukkatilaa, johon pystyy toteuttamaan pienen etätyöpisteen.

Muista ergonomia ja akustiikka

Ergonomia, hyvä työasento ja liikkuminen työpäivän aikana edistää hyvinvointia istumatyötä tehdessä. Toimistoympäristössä askelia kertyy automaattisesti työpäivän aikana siirryttäessä lounaalle ja kahvitauoille, mutta kotona liikkuminen saattaa olla päivän aikana todella rajallista. Sähköpöydän avulla pystyy helposti vaihtelemaan työasentoa päivän mittaan ja esim. videopalavereiden ajan voisi mahdollisuuksien mukaan seistä. Harkitse myös voisiko työnkuvaasi sopia työskentely välillä jumppapallolla istuen tuolin sijaan tai kävelymatolla kävellen.

Jos kodissa ei ole tilaa erilliselle työtilalle, vaan teet töitä esim. keittiön pöydän ääressä, mieti olisiko mahdollista panostaa kunnon työtuoliin sekä korokkeeseen, jolloin voit välillä tehdä töitä seisten. Työpäivän päätteeksi olisi hyvä saada tietokone ja muut työvälineet kätevästi pois näköpiiristä. Voisiko tähän tarkoitukseen löytyä esim. vetolaatikko keittiöstä tai säilytyskalusteesta?

Sähköpöytä
Sähköpöydät ovat suosittuja myös kotitoimistoissa. Pitkän työpäivän aikana olisi hyvä muunnella työasentoa ja liikkua mahdollisuuksien mukaan.
Näyttökoroke
Korokkeella saat nostettua niin näytön kuin läppärinkin korkeammalle. Luo vaikka keittiötason päälle seisova työpiste korokkeen avulla.

Hyvä akustiikka on kotona tärkeää, mutta erityisesti siihen kannattaa kiinnittää huomiota, jos vietät paljon aikaa videopalavereissa tai työpäivääsi kuuluu muuten paljon ääntä. Akustiikkalevyt ovat helpoin ja tehokkain tapa parantaa tilan akustiikkaa, mutta myös sisustuksellisilla ratkaisulla voi poistaa kaikua ja tehdä tilan akustiikasta miellyttävän. Kokeile tekstiilejä, kuten mattoja ja verhoja, seinäkorkkia, rimaseinää tai pehmeää lattiamateriaalia (esim. korkkilattia).

Jos teet yrittäjänä kotona töitä ja sinulla on työhuone tai rajattu työnurkkaus, ja olet paljon videopalavereissa asiakkaiden kanssa, voit sisustusratkaisuilla luoda ammattimaisen silauksen takanasi näkyvään tilaan. Maalaa taustaseinä yrityksesi väreillä, teetä yrityksesi graafikalla akustiikkataulu tai tapetoi taustaseinä persoonallisesti. Eri materiaalivalinnalla taustaseinässä viestit myös sanattomasti: sopiiko yrityksellesi paremmin puupaneeli- vai betoniseinä?

Konto-akustiikkalevyt
Kotimaisten Konto-akustiikkalevyjen valmistusmateriaali on turve. Kuvassa Konto Heksagon -akustiikkalevyjä, jotka vaimentavat ääntä ja toimivat samalla sisustuselementtinä.
Taustaväri työhuoneeseen
Yrittäjän työhuoneessa saa näkyä yrityksen värit ja grafiikka. Maalaa työhuoneen seinä yrityksen värillä ja viimeistele videopuhelujen taustalla näkyvä miljöö.

Kiinnitä huomiota valaistukseen

Työtilan valaistus on tärkeää, jotta vireystila pysyy koko päivän hyvänä. Pyri hyvään yleisvalaistukseen, joka on yleisesti miellyttävää myös vapaa-ajalla. Harkitse lisäksi erilaisia muunneltavia valonlähteitä. Älyvalaistus mahdollistaa mm. eri värilämpötilojen vaihtelun ja voit jopa ohjelmoida tietyt valot sammumaan kun on aika lopettaa työpäivä. Kirkasvalolamppu on hyvä lisä kotitoimiston valaisimiin. Varsinkin pimeänä vuodenaikana se korvaa puutuvan luonnonvalon ja auttaa väsymistä vastaan.

Trio Ivar
Lisää työpisteen viihtyvyyttä näyttävällä valaisimella. Kuvassa Trio Ivar -valaisimet, joissa yhdistyy antiikkiteräs ja puu. Valonlähde kuultaa läpi tiheästä metalliverkkokuvusta.
Innolux-kirkasvalolamput
Innoluxin kirkasvaloista löytyy tyylikkäitä valaisimia myös työtiloihin. Kuvassa Innolux Epic -kirkasvalo, joka on hyvä valinta työpöydälle valotehon ja värilämpötilan monipuolisten säätöjen ansiosta.

Edullisesti päivitystä työhuoneeseen

Pienellä pintaremontilla ja sisustuksen päivityksellä saat helposti ja edullisesti viihtyisyyttä työnurkkaukseen tai -huoneeseen.

Lattian vaihto

Vinyyli ja laminaatti ovat edullisia lattiamateriaaleja, joilla saat pienellä näyttävän päivityksen työhuoneeseen. Nämä materiaalit eivät kuitenkaan akustoi ja avoimessa tilassa ne saattavat lisätä kaikua. Puu tai korkki ovat pehmeämpiä materiaaleja, jotka ovat erityisen miellyttäviä työtiloissa. Parketeissa ja korkkilattioissa löytyy eri hintaisia vaihtoehtoja, joten pienessä huoneessa kustannukset eivät välttämättä ole merkittävät. Lue lisää eri lattiamateriaaleista lattiamateriaalien valintaoppaasta.

Tee näyttävä efektiseinä

Tapetilla saat uutta pintaa nopeasti ja edullisesti. Suljetussa työtilassa voit hakea jopa hieman erilaista tunnelmaa kuin kodin muussa sisustuksessa. Lue lisää sopivan tapetin valinnasta tapettien valintaoppaasta. Efektiseinän voi toteuttaa myös sisustuslevyllä tai paneelilla. Kustannuksissa voi säästää paneloimalla vain osan seinästä näyttävällä sisustuspaneellla.

Vaihda valaisin tai hanki lisävaloa

Kattovalaisimen vaihto piristää työtilaa ilman, että pintoihin kosketaan ollenkaan. Tyylikäs tai näyttävä pöytävalaisin ja lattiavalaisin tuo toivottua lisävaloa ja kun valaisimeen asentaa älypolttimon, voi valon väriä ja lämpötilaa vaihtaa työpäivän aikana helposti.

Sähköjohdot siistiksi

Kotona on harvoin pistorasia juuri siellä missä pitää ja kotitoimistossa voi olla tarvetta jatkojohdolle. Harkitse sisustukseen sopivaa jatkojohtoa, jonka voi kiinnittää kalusteeseen ja mahdollistaa USB-latauksen. Pienellä panostuksella pääset eroon johtosotkuista.

Tekstiilit ja viherkasvit

Pienillä muutoksilla voi olla valtava vaikutus viihtyvyyden kannalta. Mieti millaiset verhot tai matot piristäisivät sinun työpäivääsi. Viherkasvi työpöydällä tuo ripauksen luontoa arkeen ja raikastaa tilaa juuri sopivasti, varsinkin jos et näe ulos työpäivän aikana.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.