Maaliskuu myllertää hinnoissa:
Separett
Separett

Kuivakäymälä mökille – Yhtä mukava vessakäynti kuin kotona!

Unohda hyttyset kankussa ja huussi pihan perällä! Vapaa-ajan asunnollakin voi olla kiva käydä vessassa – ihan kuin kotona. Separettilla on ratkaisut siistiksi sisävessaksi myös sinne, missä ei ole juoksevaa vettä. Polttava WC, pakastava WC tai erotteleva kuivakäymälä ovat erinomaisia vaihtoehtoja, kun kaipaat mukavuutta ja helppohoitoisuutta käymälältä. Tutustu näiden kolmen käymäläratkaisun toimintaperiaatteisiin. Mikä olisi sinun mökillesi paras ratkaisu?

Polttava WC | Pakastava WC | Erotteleva kuivakäymälä

Separett - Polttava WC
Separett - Pakastava WC
Separett - Erotteleva WC

Polttava WC – Siisti, vesivessan veroinen käymälä mökille

Separettin polttavien käymäläratkaisujen suosio kasvaa, eikä ihme! Ne ovat yhtä siistejä ja helppokäyttöisiä kuin vesivessat, eikä niiden käyttö edellytä jätevesijärjestelmään liittymistä. Toimiakseen polttava WC tarvitsee vain sähköä, poistoilmaputken ulos ja korvausilmaa oman venttiilinsä kautta. Lisäksi jokaisen käytön yhteydessä tarvitaan kertakäyttöinen paperipussi.

Separett CINDI® -polttava käymälä

Miten polttava WC toimii?

Polttava WC:n sisällä on korkeaan lämpötilaan kuumeneva lämpövastus. WC:ssä asioinnin jälkeen aloitetaan poltto-ohjelma, jolloin vastus lämpenee n. 550 C°. Ohjelmassa on kaksi vaihetta: lämpenemisvaihe (virtsa haihtuu, kestää 30-60 min, vaiheeseen kuluva aika riippuu ympäristön lämpötilasta ja haihdutettavan nesteen määrästä) ja polttovaihe (kiinteä jäte palaa tuhkaksi, kestää 15-40 min). Lopuksi jää vain vähän puhdasta tuhkaa. Poltto-ohjelman jälkeen vastus sammuu ja käymälän viilenemisvaihe alkaa (kestää n. 60 min, jolloin tuuletin pyörii kovemmalla teholla, ja hiljentää nopeutensa automaattisesti sen jälkeen).

Ennen tarpeiden tekoa käymälään asetetaan polttopussi. Pussi ja jätteet pitää tiputtaa polttokammioon heti käytön jälkeen, ja käynnistää poltto-ohjelma. Polttavaa WC:tä voi käyttää, vaikka toinen olisikin juuri asioinut WC:ssä. Laite huomioi jokaisen painalluksen ja optimoi polttoajan jätteen määrän mukaan.

Millaisiin kohteisiin polttava WC sopii?

Polttava kuivakäymälä tarvitsee toimiakseen sähköä ja vapaasti virtaavaa ilmaa. Se voidaan sijoittaa asuinrakennuksen sisätiloihin erilliseen huoneeseen tai erilliseen puucee-rakennukseen. Tilassa pitää olla vähintään yksi ulkoseinä, jotta asennus voidaan toteuttaa ohjeiden mukaisesti.

Miten polttava WC asennetaan?

Polttavalle käymälälle on kolme eri asennusvaihtoehtoa. Kaikissa on vaatimuksena poistoilmaputken vieminen ulos käymälätilasta sekä raitisilmaventtiilin asennus tilaan. Separettin oma 110 mm tuuletusputkipaketti sisältää kaikki asennukseen tarvittavat osat, kuten raitisilmaventtiilin ja poistoilmaputket. Käymälätilassa ei saa olla muita tuulettimia tai koneellista ilmanpoistoa. Käymälän olisi hyvä asentaa omaan vikavirtapiiriin. Lisätietoa asennusvaihtoehdoista ja asennusvideon löydät kunkin tuotteen tuotesivuilta.

Separett - Polttavan WCn asennustavat
Separett CINDI® -polttava käymälä

Miten polttavaa WC:tä huolletaan ja ylläpidetään?

Tuhkalaatikko tyhjennetään 50 käyttökerran välein ja joka toisella tuhkantyhjennyskerralla suoritetaan puhdistusohjelma, johon tarvitaan vain vettä. Käymälä muistuttaa nuohoamaan savuputken 200 kerran välein. Tavallisesti tämä tehdään 1-2 kertaa kesässä käytöstä riippuen.

Lisäksi polttaville käymälöille suositellaan tehtävän säännöllisesti kausihuolto. Kausihuolto on hyvä teettää n. 1000 käytön välein - laite muistuttaa kausihuollosta näytöllä. Mökkikäytössä kausihuolto tulee tavallisesti tarpeen 2-3 vuoden välein. Kausihuollossa puhdistetaan laitteen sisäosat ja vaihdetaan uusi sähkövastus. Kausihuollon suositushinta on n. 320 €.

Separett suosittelee tuotteilleen vain valtuutettuja huoltopisteitä. Niitä löytyy yli 20 ympäri Suomea. Voit varata kausihuollon kätevästi Separettin kausihuollon varauspalvelusta.

Huomioitavaa!

Jotta polttava WC toimii oikein, on tärkeää, että asennus tehdään tarkkaan ohjeiden mukaisesti ja käymälää käytetään ohjekirjan ohjeita noudattamalla. Näin varmistat, että polttava käymälä palvelee pitkään ja saavuttaa aina parhaan mahdollisen polttotuloksen.

Polttava käymälän kuukausittaiset käyttökustannukset nelihenkisellä perheellä ovat yleensä n. 40-60 €. Yhden käyttökerran hinta on n. 0,15-0,60 € (sisältäen polttopussin n. 0,11 €/pussi). Kustannuksiin vaikuttavat käyttömäärä sekä sähkön hinta. Käymälä kuluttaa sähköä 0,4-2,4 kWh/käynti.

Separett CINDI® -polttava käymälä

Separett-tuotteet - Polttavat kuivakäymälät

Separett CINDI® -tuoteperheen CINDI® Family ja CINDI® Basic ovat edistyksellisiä polttavia kuivakäymälöitä, jotka täyttävät korkeimmat turvallisuusvaatimukset ja varustettu mekaanisella ylikuumenemissuojalla. Kumpikin malli soveltuu loistavasti jopa kuuden henkilön päivittäiseen käyttöön, ja toimivat samalla periaatteella ja tehokkuudella. CINDI® Family -mallissa on lisäksi käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia, kuten käymälän päällä sijaitseva näyttö, joka kertoo käymälän tilasta valitsemallasi kielellä (suomi, ruotsi, englanti) ja laitteen vastuksen sammuttava magneettitunnistin istuimessa.

Pisuaari Pee on hyvä valinta yökäymäläksi ja mainio lisätuote polttavan käymälän rinnalle

Separett Pee -pisuaari on tarkoitettu nestemäisen jätteen käsittelyyn. Peen avulla polttavan käymälän käyttökustannuksia voidaan laskea merkittävästi, sillä virtsan haihduttaminen on polttoprosessissa eniten aikaa vievä vaihe. Polttavan käymälän kapasiteetti kasvaa ja samalla energiankulutus laskee jopa 80 %. Myös polttopussien käyttömäärä vähenee. Peetä käytetään vain lämpimässä tilassa, jotta virtsa ei pääse jäätymään. Virtsa johdetaan Peestä ejektorisäiliöön tai vaihtoehtoisesti viemäriin (jos viemärijärjestelmä on sopiva virtsan johtamiselle).

Separett Pee -pisuaari

Pakastava WC – Asennuksen ja käytön helppoutta

Pakastava WC on erinomainen vaihtoehto, kun kaivataan joustavaa ja helppoa käymäläratkaisua. Sen käyttö on tehty erittäin yksinkertaiseksi: kun on tulee hätä avaat kannen, teet tarpeet ja heität vessapaperin perään. Tämän jälkeen kansi kiinni ja elämä jatkuu! Muista kuivakäymälöistä poiketen, pakastava käymälä ei vaadi läpivetoja tuuletukselle tai muuta kiinteää asennusta. Se sopii vapaa-ajan asunnolle, mutta loistavasti myös väliaikaiseksi käymäläksi esim. kylpyhuoneremontin ajaksi.

Separett Freeze -pakastava kuivakäymälä

Miten pakastava WC toimii?

Pakastava käymälä toimii kuten pakastearkku – se pakastaa käymäläjätteen hetkessä! Ennen käyttöä sisäsäiliöön laitetaan biojätepussi. Käymälä jäädyttää jätteen -18 C° lämpötilassa nopeasti, jonka jälkeen jätteestä tulee hajutonta. Pakastava käymälä on helppo tyhjentää säiliön täyttyessä irrottamalla sisäsäiliö ja viemällä sillä jäte kompostiin.

Millaisiin kohteisiin pakastava WC sopii?

Pakastava kuivakäymälä on omiaan mökille sekä muihin kohteisiin, joissa ei ole juoksevaa vettä tai viemäriverkostoa. Se soveltuu erinomaisesti myös väliaikaiseksi käymäläratkaisuksi remontin yhteydessä tai yökäymäläksi. Pakastavan käymälän käyttölämpötila pitää olla yli 10 C°. Käymälää voidaan kuitenkin säilyttää tyhjennettynä ilman virtaa kylmässä tilassa.

Miten pakastava WC asennetaan?

Pakastava käymälä tarvitsee ainoastaan sähköä. Se ei vaadi kiinteää asennusta eikä tuuletus- tai virtsaputkien vetämistä seinän läpi. Käymälä on käyttövalmis n. tunnin päästä virran kytkemisestä laitteeseen. Käymälää voi liikutella vapaasti ja siirtää tarvittaessa paikasta toiseen.

Miten pakastavaa WC:tä huolletaan ja ylläpidetään?

Kahden henkilön käytössä säiliö täyttyy noin viikossa. Täysi sisäsäiliö tyhjennetään käymäläjätteelle sopivaan, umpipohjaiseen kompostoriin. Separett Roslag -käymäläjätekompostori on tähän tarkoitukseen hyvä vaihtoehto. Käymäläjätteen kompostoituminen kesää 12-24 kk, jonka jälkeen kompostin voi hyödyntää puutarhassa. Pakastavan käymälän jätesäiliön voi halutessaan huuhdella tyhjennysten välissä.

Separett Freeze -pakastava WC
Separett Freeze -pakastava käymälä

Huomioitavaa!

Pakastava kuivakäymälä ei erottele jätteitä, joten laitteen jätesäiliö täyttyy muihin kuivakäymälöihin verrattuna nopeasti. Kahden henkilön käytössä säiliö pitää tyhjentää n. viikon välein.

Separettin pakastava käymälät ovat hiljaisia (n. 39 dB(A)) ja normaalissa käytössä ne kuluttavat sähköä 0,73kWh/vrk.

Tavallisia pakastavia käymälöitä ei voi asentaa, jos tilassa on lattialämmitys. Näihin kohteisiin on kuitenkin olemassa oma mallinsa, johon on lisätty eristystä ja lauhdutinpuhallin. Istuinrengas saattaa olla viileän tuntuinen, mutta asentamalla käymälään Separett 200 -lämpöistuimen tulee asioimisesta mukavaa ja miellyttävää.

Separett-tuotteet - Pakastavat kuivakäymälät

Suomessa valmistettavia Separett Freeze -pakastavia käymälöitä on saatavilla kaksi eri mallia: Freeze 2000 ja Freeze 2200. Freeze 2200 soveltuu myös lattialämmityskohteisiin, mutta muuten mallit ovat keskenään samanlaisia. Separett Freeze -käymälöille myönnetään 3 vuoden takuu.

Erotteleva kuivakäymälä – Hajuton sisävessa ilman juoksevaa vettä

Separett on valmistanut ja kehittänyt erottelevia kuivakäymälöitä yli 40 vuoden ajan. Erottelevissa käymälöissä yhdistyvät hygieenisyys, yksinkertaisuus ja helppo käyttö. Virtsan erottelun ansiosta niin hajut kuin käsiteltävän jätteen määrä vähenevät. Tuotteisiin sisäänrakennettu tuuletin poistaa kosteutta ja varmistaa tilan raikkaan ilman. Erotteleva kuivakäymälä vaatii toimiakseen sähkön sekä tuuletusputken.

Separett Villa -erotteleva kuivakäymälä

Miten erotteleva käymälä toimii?

Erotteleva kuivakäymälä erottelee virtsan ja kiinteät jätteet toisistaan. Virtsa johdetaan ulkoiseen säiliöön (Separett Ejektorisäiliö) tai vaihtoehtoisesti viemäriin (jos viemärijärjestelmä on sopiva virtsan johtamiselle) käymälästä lähtevällä putkella. Separett Tiny -käymälästä on saatavilla myös virtsasäiliöllä varustettu malli. Kiinteä jäte ja WC-paperi kerätään erottelevan käymälän sisälle säiliöön, jonka suojaksi asetetaan kompostoituva biojätepussi. Käymälätila pysyy hajuttomana erottelevan kuivakäymälän tuulettimen ansiosta. Se poistaa tehokkaasti kosteutta ja ilmaa.

Kiinteä jäte tyhjennetään käymäläjätekompostoriin, jossa jäte maatuu mullaksi n. 1-2 vuodessa. Tämän jälkeen multa on käytettävissä puutarhassa. Vaihtoehtoisesti kiinteä jäte voidaan vanhettaa käymälän mukana toimitettavissa säiliöissä. Säiliö suljetaan väljästi kannella ja 12 kk jälkeen lopputuote voidaan levittää luontoon tai tavalliseen kompostiin.

Millaisiin kohteisiin erotteleva käymälä sopii?

Erotteleva kuivakäymälä tarvitsee toimiakseen sähköä (230V tai 12V) tuuletinta varten. Se voidaan sijoittaa asuinrakennuksen sisätiloihin erilliseen huoneeseen tai erilliseen puucee-rakennukseen. Separett Villa -käymälän mukana toimitetaan kolme erillistä sisäsäiliötä. Edellisen täyttyessä, voi uuden asentaa nopeasti paikalleen ja käymälän käyttö jatkuu ilman keskeytyksiä. Näin sen kapasiteetti on lähes rajaton!

Miten erotteleva käymälä asennetaan?

Erottelevan käymälän asennusta varten tarvitaan sähköä sekä kaksi reikää. Ensimmäinen reikä on virtsan johtamiseen ulos ejektorisäiliöön (tai vastaavaan ratkaisuun) ja toinen reikä on tuuletusputkea varten seinän tai katon läpi. Jos tuuletusputki vedetään katon läpi, kannattaa käyttää Separett-läpivientitiivistettä. Käymälä kiinnitetään seinään tai lattiaan. Lisätietoa asennusvaihtoehdoista ja asennusvideon löydät kunkin tuotteen tuotesivuilta.

Separett Tiny -erotteleva käymälä
Separett Villa -erotteleva kuivakäymälä

Miten erottelevaa käymälää huolletaan ja ylläpidetään?

Kiinteän jätteen säiliö tyhjennetään n. 2-4 viikon välein (mallista ja käytöstä riippuen) käymäläjätekompostoriin tai erilliseen vanhetusastiaan. Separett-ejektorisäiliöön johdettu nestemäinen jäte voidaan hyödyntää lannoitteena puutarhassa. Ejektorisäiliö liitetään puutarhaletkuun, josta saadaan vettä säiliölle. Säiliö sekoittaa virtsaa veteen automaattisesti oikeassa suhteessa: 8 osaa vettä ja 1 osa virtsaa. Tässä suhteessa laimennettuna virtsan ravinteet ovat hyödynnettävissä kasveille.

Huomioitavaa!

Virtsan poistoputkeen saattaa muodostua kiteytymiä, jotka voivat aiheuttaa putken tukkeutumisen. Käytä käymälässä virtsanpoistomaljaan laitettavia Separett-biotabletteja, jotka hajoavat hitaasti, ja ehkäisevät tukoksia ja kerääntymien muodostumisen virtsanpoistoputkessa. Lisäksi ne tuoksuvat miellyttävältä. Huuhtelemalla virtsanpoistomaljan kupillisella vettä käytön jälkeen, se pysyy siistinä ja raikkaana.

Separettin erottelevien käymälöiden kanssa ei saa käyttää kuiviketta, sillä se voi vahingoittaa tuuletinta. Jätteiden erottelu ja tuuletin varmistavat, että kiinteä jäte pysyy kuivana, ja käymälätila raikkaana ja hajuttomana. Jos kiinteän jätteen puolelle tulee kosteutta ja hajua muodostuu, voidaan käyttää kosteudenpoistoliinaa.

Separett Tiny -erotteleva käymälä

Separett-tuotteet - Erottelevat kuivakäymälät

Separett tarjoaa kaksi eri mallia erottelevaksi kuivakäymäläksi vapaa-ajan asunnoille, minikotiin, veneeseen tai asuntoautoon. Separett Villa on suosittu ja perinteinen käymäläratkaisu, jossa on kaikki erottelevan käymälän loistavat ominaisuudet.

Separett Tiny® on erityisesti pieniin tiloihin suunniteltu erittelevä käymälä. Mitoiltaan 47 x 50 x 40 cm Tiny®-käymälästä on saatavilla kaksi eri versiota. Tiny® virtsasäiliöllä sisältää sisäsäiliöt sekä kiinteälle että nestemäiselle jätteelle. Tiny® virtsan poistolla toimii kuten Villa-käymälä: kiinteä jäte kerätään sisäsäiliöön ja nestemäinen johdatetaan erilliseen säiliöön.

Kaikissa Separettin erottelevissa käymälöissä on näkösuoja, joka peittää jätesäiliön, kunnes WC:lle istutaan. Ne toimivat verkkovirran lisäksi myös akkukäyttöisenä tai aurinkopaneeleilla.

Tutustu Separett-tuotteisiin Ideaparkin Showroomissa

Mietityttääkö eri käymäläratkaisut ja haluaisit nähdä vessanpöntöt ennen tilausta? Tutustu Separett-kuivakäymälöihin Netraudan Showroomissa Lempäälän Ideaparkissa. Asiantuntevat myyjämme auttavat sinua oikean tuotteen valinnassa. Lisätietoa tuotteista ja apua tuotevalinnoissa saat myös Netraudan myyntipalvelusta.

Separett - Netrauta Showroom Ideapark
Separett - Netrauta Showroom Ideapark

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.