Juhannuskampanjat voimassa enää:
Lihaopas

Liha - miten sitä valmistetaan?

Tuntuuko liha ja sen valmistaminen vieraalta tai hankalalta? Tästä artikkelista löydät apua niin kananlihan parhaisiin valmistustapoihin sekä vinkkejä, miten paistat maukkaimman pihvin ja miten varmistat, että lammas ei mene liian kuivaksi valmistuksen aikana.

Kananliha | Lampaanliha | Pihvin paistaminen | Entrecote pihvi | Jauheliha

Kananliha ja sen valmistaminen

Vaikka kana on eläimenä pieni, taipuu se ruoanlaitossa moneen. Parhaan lopputuloksen saamiseksi kanan eri osat kannattaa valmistaa vähän eri tavalla, kuten alla olevassa listauksessa näkyy.

  • Broileri – Valmista uunissa kunnes sisälämpötila on 73-75 asteista.
  • Koipireisi – Miedolla lämmöllä uunissa tai osana pataruokaa
  • Rintaleike – Paista pinta kiinni pannulla, loppukypsennä uunissa
  • Paistileike – Hitaasti uunissa tai grillaa
  • Siivet – Uunissa tai grillissä
  • Rintafilee – Paista tai grillaa
  • Sisäfilee – Paista tai grillaa
Kanan rintafile

Lampaanlihan valmistaminen

Lampaanliha on todella hienosyistä ja pehmeää. Se säilyy noin 10 kuukautta pakastimessa, minkä jälkeen itse sulatus kannattaa tehdä aina hitaasti jääkaapissa.

Lihan kudosten sisällä ei ole rasvaa, vaan rasva sijoittuu lihaskudosten päälle ja väleihin. Rasva onkin helposti poistettavissa. Lampaanliha vaatii pidemmän kypsytysajan kuin vähärasvaisempi karitsa. Myös mieto kypsytyslämpö on oleellinen.

Valmistettua lampaanlihaa

Lampaanlihan paistolämpötilat

  • Lampaan paahtopaisti ja lampaan kare kannattaa jättää sisältä reilusti roseeksi. Sopiva sisälämpötila on 54–58 astetta.
  • Sisä- ja ulkofilee kannattaa niin ikään jättää sisältä roseeksi. Lampaan fileen sopiva sisälämpötila on 58 astetta.
  • Lampaan paisti ja viulu ovat parhaimmillaan hiukan punertavina, jolloin sopiva sisälämpötila on noin 65 astetta.
  • Kun sisälämpötila on 70 astetta, liha on täysin kypsää.

Pihvin paistaminen

Yleisohje pihvin paistamiseen on paistaa kumpikin puoli vuorollaan, ja pihvi on valmis lihasnesteiden noustua pintaan. Tämä saattaa osan mielestä tehdä pihvin liian kypsäksi ja kuivaksi. Jos toivot mehevämpää pihviä, kokeile alla olevaa ohjetta.

Pihvin paistaminen

  • Nosta liha huonelämpöön hyvissä ajoin.
  • Liha kuivataan ja maustetaan ennen pannulle laittoa. Huom! Jos lihan pinnassa on öljyä, suola ja pippuri jäävät pintaan eivätkä pääse itse raaka-aineeseen saakka.
  • Paisto aloitetaan öljyllä, joka ei pala kuumuudessa. Molemmat pinnat ja myös laidat paistetaan nopeasti.
  • Tämän jälkeen pihviä käännellään pannulla noin minuutin välein, jolloin kypsyminen on tasaista.
  • Voi lisätään vasta loppuvaiheessa ja pelkästään antamaan makua.
  • Paistamisen ajan lusikoidaan voita pihvin pinnalle, jotta saadaan kaikki maku siitä hyödynnettyä.
  • Lopuksi pihvi otetaan pois pannulta ja annetaan levätä rauhassa ennen leikkaamista.
Paistettu pihvi

Entrecote-pihvi

Entrecote on naudan etuselästä leikattu liha, joka on yksi klassisimmista pihvilihoista. Entrecote grillissä onkin yksi kesän maukkaimmista ruoka-aineista lihan sisältämän rasvan ansiosta.

Entrecote-pihvin valmistus aloitetaan nostamalla liha huoneen lämpöön n. 45 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa lihasta vähintään 2 senttimetrin paksuisia pihvejä. Pihvit voivat olla paksumpiakin. Kuivaa liha ja rouhi pihvin molemmille puolille suolaa sekä mustapippuria. Muista kuitenkin, jos paistat pihvin grillissä, palanut pippuri maistuu terävältä, joten pippuri kannattaa lisätä vasta grillauksen jälkeen.

Entrecote pihvin paistaminen

  • Kun entrecote-pihvin lämpötila on tasaantunut huoneenlämpöön, esilämmitä uuni 150 asteeseen ja lämmitä paistinpannu tai grilli todella kuumaksi. Pannuna kannattaa käyttää ehdottomasti hiiliteräspannua tai valurautaista parilapannua.
  • Kuivaa lihan pinta uudestaan, koska suola nostaa nestettä lihan sisältä sen pintaan. Paista pihvi molemmin puolin suhteellisen nopeasti, vain sen verran että saat maukkaan paistopinnan.

Entrecote uunissa

  • Siirrä paistinpannu 150 aseiseen uuniin ja kypsennä entrecote uunissa haluttuun kypsyysasteeseen.
  • Pihvin sisälämpötilaa voi tarkkailla paistomittarin avulla, tai sitten opetella eri paksuisten pihvien kypsymisajat kokeilemalla. Jos haluat täydellisen lopputuloksen, suositellaan paistomittaria. Muista, että pihvin sisälämpötila jatkaa nousua vielä uunista oton jälkeen noin 4 % uunin lämpötilasta, eli 150 asteisessa uunissa kypsennetyn pihvin sisälämpötilan nousee n. 6 astetta. Kannattaa kokeilla eri kypsyyksiä, löytääksesi juuri sinulle sopivan kypsyysasteen.
  • Kun nostat pihvin uunista, kääri se folioon ja anna sen levätä huoneenlämmössä vähintään 10 minuuttia, jotta lämpötila ja lihasnesteet tasaantuvat läpi koko pihvin
  • Tarjoile entrecote-pihvi kokonaisena tai leikkaa se riittävän paksuiksi siivuiksi Rouhi hieman vielä lisää suolaa pinnalle ja tarjoile esimerkiksi bearnaise-kastikkeen kanssa.

Jauhelihapihvit

Jauheliha on monen arkiruoan peruselementtejä, ja siitä saakin valmistettua maukkaita pihvejä esimerkiksi hampurilaisen väliin ottamalla huomioon pari seikkaa.

Jauhelihapihvit
  • Kaupan valmiit jauhelihat ovat burgeripihveihin liian hienoksi jauhettua. Saat huomattavasti paremman rakenteen pihviin selkeästi rouheammalla jauhatuskarkeudella.
  • Jauhelihapihveissä on myös hyvä käyttää mahdollisimman rasvaista jauhelihaa. Rasvaisuus tuo pihviin helpolla tavalla makua ilman suuria määriä mausteita.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.