Pakkanen puri hinnoista JOPA PUOLET POIS! Hyytävät hinnat voimassa enää:
Kertalämmitteinen Aito-kiua
Aito

Aito-kiuas – Kertalämmitteinen kiuas puusaunaan

Aito-kiuasta on valmistettu jo yli 70 vuotta ja he, joilla se on, eivät halua siitä luopua mistään hinnasta. Mikä tekee kertalämmitteisestä Aito-kiukaasta monen mielestä maailman parhaan puukiukaan ja millaiselle saunojalle se onkin paras valinta?

Ominaisuudet | Lämmittäminen | Asentaminen

Aito-kiuas tarjoaa saunojalle viipyilevän pehmeät löylyt, joihin ihastuu aina uudelleen ja uudelleen saunakerta toisensa jälkeen. Aito eroaa tavallisista puukiukaista erilaisen lämmitystapansa ja ainutkertaisen löylykokemuksen ansiosta. Se lämmitetään ennen saunomista ja saunomisen aikana tulta ei enää ole tulipesässä. Löylyä riittää kuitenkin aina aamuun asti.

Aito-kiukaan lämmitystraditiolle pitää varata hieman aikaa, mutta kiuas kuitenkin palkitsee lämmittäjänsä joka kerta. Aito-kiukaat suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja ne ovat Avainlippu-tuotteita. Ne kestävät sukupolvelta toiselle tehden omasta saunasta paikan rauhoittua lempeiden löylyjen syleilyssä.

Aito-puukiuas
Koska saunomisen aikana tulipesässä ei ole tulta, ainoa ääni mikä saunottaessa kiukaasta syntyy, on löylyveden lempeä suhina.
Kertalämmitteinen Aito-puukiuas
Lämmittämisen jälkeen kiukaan hyvät eristeet ja suuri kivimäärä takaavat hapekkaat löylyt tuntikausiksi.

Aito-kiukaan ominaisuudet

Aito-kiukaan tarjoama poikkeuksellisen hyvä löylykokemus piilee sen erinomaisissa lämmöneristysominaisuuksissa. Kiukaan tulipesä on valmistettu tulenkestävästä massasta valmistetuista elementeistä ja kivitila on vuorattu kauttaaltaan tulitiilellä. Tätä kokonaisuutta ympäröi eristetty, ruostumaton teräsvaippa, joka on saanut viimeitelyn mustalla emaloinnilla. Näyttävä emalipinta on kaunis, mutta se myös suojaa terästä ruostumiselta ja tukevoittaa kiuasta. Lisäksi kiiltävä pinta on helppo pitää puhtaana. Aito-kiuas on näin erinomaisten lämmitys- ja eristävyysominaisuuksiensa lisäksi myös tyylikäs ilmestys, jonka kruunaa valurautainen tulipesän luukku.

Aito-kiuas toimitetaan asennusvalmiina osina ja toimitus sisältää 60° yhdyshormin. Kiuas kootaan asennuspaikalla ja asennuksessa ei tarvita laastia tai erityisiä työkaluja.

Huomioi Aito-kiuasta ostaessasi

 • Aito-kiukaan voi tilata joko keraamisilla kiuaskivillä tai perinteisillä oliviinikivillä. Keraamisia kiviä käyttämällä (suositus) lämmitysaika lyhenee ja näin ollen myös puunkulutus on maltillisempaa. Pyöreät, keraamiset kivet parantavat vetoa ja ovat pitkäikäisempiä, sillä niillä on hyvä lämmönkestävyys.
 • Suojaetäisyydet palaviin rakenteisiin ilman lisäsuojausta: sivuille ja taakse 50 cm, eteen 100 cm ja ylös 120 cm. Suojaetäisyyttä voidaan pienentää asentamalla suojalevy, lue lisää Aito-kiukaan käyttö- ja asennusohjeesta.
 • AK-57K-kiuas soveltuu loistavasti isoihin saunoihin (11–25 m³). AK-57K edellyttää saunahuoneelta vähintään 270 cm korkeutta. Näin lauteet ovat riittävän korkealla kiukaaseen nähden.
 • Aito-kiukaan eteen pitää varata vähintään metrin tila tulipesän hoitoa ja kiukaan lämmittämistä silmällä pitäen.
Kertalämmitteinen Aito-puukiuas

Aito-kiuasta on saatavilla kahta eri perusmallia: Aito AK-47 ja Aito AK-57. Omaan saunaan sopiva Aito-kiuas valitaan saunan koon mukaan. AK-47 soveltuu tilavuudeltaan 8-12 m³ saunoihin ja AK-57 9-20 m³ saunoihin. Keraamisia kiuaskiviä AK-47 ja AK-57 vaativat mallista riippuen 60-90 kg (oliviinikiviä 90-160 kg).

Kookkaampiin, tilavuudeltaan 11-25 m³ saunoihin sopii parhaiten korotettu kiuasmalli AK-57K ja tätä suurempiin saunahuoneisiin on saatavilla mallit AK-68 (14-26 m³), AK-78 (19-30 m³), AK-95 (24-34 m³) ja AK-110 (31-90 m³). Isompia Aito-kiukaita voi tiedustella Netraudan myyntipalvelusta.

Aito-kiukaan huoltaminen ja ylläpito on vaivatonta. Kiukaasta on hyvä poistaa tuhkat aina lämmityksen jälkeen, jolloin arina pysyy parempana pidempään ja palamisteho ei kärsi. Nuohous suoritetaan vähintään kerran vuodessa ammattilaisen toimesta. Emalipinnan voi tarvittaessa puhdistaa pehmeällä liinalla ja vedellä kiukaan ollessa täysin jäähtynyt. Kiuaskivet on hyvä tarkistaa säännöllisesti ja kuluneet kivet on vaihdettava uusiin tarvittaessa. Jos Aito-kiuas on pitkän aikaa käyttämättä, kannattaa se puhdistaa huolellisesti tuhkasta ja noesta, ja jättää luukut auki parantamaan kuivumista.

Aito-kiukaan valinta saunan koon mukaan

Kiuas pitää valita saunan kuutiotilavuuden mukaan, jonka saa kertomalla löylyhuoneen leveyden, korkeuden ja syvyyden keskenään.

Esimerkki: Saunan leveys on 200 cm, syvyys on 270 cm ja korkeus on 220 cm.
2 m x 2,7 m x 2,2 m = 11,9 m³ = saunan tilavuus

Jos saunassa on betoni- tai tiiliseinää, pitää tilavuuteen lisätä 0,8-1,5 m³ jokaista tällaisen seinäneliömetriä kohti. Huomioi myös, että jos kiuas on tulossa massiivisesta hirrestä rakennettuun saunaan tai jos saunassa ei ole peruslämpöä, saunan tilavuus pitää laskea 1,5 kertaisesti.

Kertalämmitteinen Aito-puukiuas

Aito-puukiukaan lämmittäminen

Aito-kiukaan lämmitystä voisi kuvailla rituaaliksi, jolle pitää varata sen ansaitsema aika. Älä hätäile vaan anna tulen lämmittää kiuas kunnolla ja lämmölle tarpeeksi aikaa tasaantua. Tärkeää on tarpeeksi ärhäkäs lämmittäminen eli kunnon liekillä polttaminen koko lämmityksen ajan ja välttää hiillokselle päästäminen, ennen kuin ylemmät kivet ovat alkaneet punoittamaan. Näin lämmitysaika pysyy kohtuullisena.

Suosi laadukasta, kuivaa ja puhdasta puuta. Parhaan ja nopeimman lopputuloksen saa, kun käyttää pieniksi pilkottua, kuivaa koivua. Varsinkin lämmityksen loppuvaiheessa kannattaa käyttää pieniä polttopuita, jotka palavat nopeammin jättämättä pitkäaikaista hiillosta.

Aito-kiukaan lämmityksen vaiheet

 1. Avaa tuhkalaatikkoa, savupellin side ja savupelti kiukaasta, ja sulje tämän jälkeen savupellin side.
 2. Lado puut ja jätä n. 1/3 tyhjää tilaa tulipesään. Sytytä puut.
 3. Varmista, että palaminen saa riittävästi ilmaa, ja avaa tuhkalaatikkoa tarvittaessa lisää. Katso, että tuli palaa reilulla liekillä.
 4. Kun ylimmät kivet alkavat hehkua punaisena, on kiuas tarpeeksi kuuma. Tämän jälkeen polta loppu hiillos reilulla paloilmalla pois.
 5. Jätä kiuas tekeytymään hetkeksi, jonka aika lämpö tasaantuu. Poista tämän jälkeen tuhka ja loppu hiillos pois tulipesästä. Huom! Käytä tuhkalle ja hiillokselle aina palamatonta, kannellista tuhka-astiaa. Astiaa ei saa asettaa palavalle alustalle. Mieti valmiiksi turvallinen paikka astian säilyttämiseen.
 6. Heitä häkälöylyt ennen varsinaista saunomista. Heitä reilusti vettä eri puolille kivitilaa ja sulje löylyluukku aina heittojen välissä. Tuhkapöly poistuu kivistä ja löylyistä tulee raikkaat! Varo häkälöylyjä heitettäessä kuumaa vesihöyryä ja roiskuvaa vettä!
 7. Sulje kiukaan savupelti ja savupellin side, ja tuuleta saunahuone. Jos maltat, voit antaa kiukaan vielä tekeytyä hetken ennen saunomista.
 8. Aloista saunominen avaamalla löylyluukku (aseta kuuma luukku palamattomalle alustalle). Heitä vettä löylyluukusta maltillisesti vähän kerrallaan – ja nauti Aito-kiukaan löylyistä!

Huomioi, että ensimmäinen lämmityskerta pitää tehdä puoliteholla. Tutustu kiukaan käyttöohjeeseen ennen ensimmäistä lämmitystä.

Lisävinkit Aito-kiukaan lämmittämiseen

 • Suunnittele lämmitysajankohta hyvissä ajoin. Aito-kiukaan loistavien eristysominaisuuksien ansiosta voit lämmittää kiukaan jo iltapäivällä, jos haluat saunoa illalla.
 • Jotta kiukaan käyttö olisi turvallista, on kaikkien saunaa käyttävien hyvä tutustua lämmitystapaan. Häkälöylyjen heittäminen ja kuumien osien oikea käsittely ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta.
 • Valitse polttopuun pituus kiukaan halkaisijan mukaan. Noin 15 cm kiukaan tulisijaa lyhemmät puut ovat ihanteellisia lämmitykseen. Älä heitä puita pesään vaan lisää ne rauhallisesti, jotta tulipesän takatiilet eivät halkeile puiden iskuista.
 • Tasaa palavat puut ja hiillos tasaiseksi ennen uusien puiden lisäystä tulipesään.
 • Käytä lämmityksen ja saunomisen aikaan asianmukaisia palosuojattuja hanskoja. Kiukaan luukku, tuhkalaatikko ja metalliosat ovat erittäin kuumia.
Kertalämmitteinen Aito-puukiuas

Aito-kiukaan asentaminen

Aito-puukiuas toimitetaan osina, jotka on helppo koota asennuspaikalla täydelliset löylyt tarjoavaksi komistukseksi. Asennusalustan pitää olla tukeva ja palonkestävä. Huomioi, että lämpötila kiukaan alapuolella voi olla jopa 250 °C, joka vaurioittaa mahdollista vesieristystä tai lattialämmitystä. Kiukaan ja palomuurin väliin pitää jättää vähintään 5 cm tilaa.

Tulisijan suunta katsotaan vaipan alaosaa asennettaessa, jonka jälkeen kokoaminen aloitetaan. Asennuksessa ei tarvita laastia eikä tiiliä muurata, vaan ne ladotaan päällekkäin vaipan sisälle ohjeiden mukaan. Pese kaikki kiuaskivet vedellä ennen asentamista. Katso Aito-kiukaan asennusohjeesta kokoamisen yksityiskohdat.

Aito-kiuas esillä Tammiston Showroomissa

Voit tutustua Aito-puukiukaaseen Netraudan Showroomissa Vantaan Tammistossa. Samalla saat asiantuntevaa palvelua, kun mietit oikean kiukaan tai muiden saunatuotteiden valintaa.

Lisätietoa tuotteista ja apua tuotevalinnoissa saat aina myös Netraudan myyntipalvelusta.

Aito

Aito-kiuas

Aito-kiukaat kotiin toimitettuna!

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.