Laatat ja laatoittaminen

Keraaminen laatta

Keraaminen laatta on valmistettu savi- tai kiviainesmassasta. Yhdistettynä mineraalien, tulen ja veden kanssa saadaan aikaan hyvin kestävä tuote, jonka elinkaari voi ulottua jopa pidemmälle, kuin rakennuksen odotettu elinikä. Luonnonmukaisena rakennusmateriaalina keraaminen laatta ei aiheuta päästöjä. Keraamiset laatat ovat myös helppohoitoisia ja hygieenisiä.

Keraamiset laatat jaetaan karkeasti kaakeleihin eli seinälaattoihin ja kuivapuristelaattoihin eli lattialaattoihin. Tutustu Netraudan laattavalikoimaan tästä.

Keraaminen laatta
Kaakeli

Kaakeli

Valmistetaan savesta, joka voi olla valko- tai punasavea. Tästä johtuen kaakelin massan väri voi olla vaalea tai punertava. Kaakeleita käytetään seinien laatoittamiseen. Valmistustekniikkansa, eli matalan lämpötilan ansiosta, kaakelit ovat helposti työstettävissä. Kaakelin leikkaaminen pienemmäksi laattaleikkurilla on erittäin helppoa. Kaakeli lasitetaan joko matta tai kiiltäväpintaiseksi. Kaakelia ei voi käyttää lattialaattana.

Kuivapuriste

Kuivapuriste

Valmistetaan kiviainesmassasta, joka puristetaan hyvin tiiviiksi ja poltetaan hyvin kuumassa. Näin siitä tulee kova, kestävä ja lähes kosteutta imemätön. Kuivapuristelaattoja käytetään yleensä lattialaattoina, mutta niitä voidaan käyttää myös seinälaattoina. Näitä laattoja voi hyvin käyttää terasseilla ja ulkotiloissa. Kuivapuristelaatat sopivat siis käyttökohteisiin, missä ne altistuvat kovaan kulutukseen. Niitä löytyy sekä mattapintaisena, himmeänä että kiillotettuna ja niitä on saatavilla myös lasitettuina.

Lasimosaiikki

Lasimosaiikki

Soveltuu sekä seinä- että lattiakäyttöön, mutta etenkin lattiakäytössä tulee muistaa että lasimosaiikki ei ole tehty suurta kulutusta varten. Lasimosaiikin käyttö lattiassa, kuten julkisissa tiloissa tai sellaisissa tiloissa joissa liikutaan usein ulkokengät jalassa, ei ole suositeltavaa. Seinissä käytettynä tuote soveltuu myös käytettäväksi julkiseen tilaan.

Rektifioitu, mittatarkka laatta

Rektifioitu, mittatarkka laatta

Valmistuksen yhteydessä laatat voidaan leikata mittatarkasti, jolloin laatan reunat ovat täysin suoria ja ne voidaan asentaa lähelle toisiaan käyttäen erittäin pientä saumaa. Useista laatoista on saatavilla sekä rektifioitu ja ei-rektifioitu malli.

Laatoituksen tekeminen

Laatoituksen tekeminen

Laatoituksen onnistumiseen vaikuttaa moni tekijä ja on hyvä tietää laatoittamiseen liittyvät perusasiat ennen laatoituksen aloittamista.

Laatoitus voidaan tehdä ulkona tai sisällä, kuivassa tai märässä tilassa. Varmista, että käytettävät tuotteet soveltuvat kyseiseen kohteeseen. Ennen laatoittamista on tärkeää suunnitella laatoitettavalle alueelle tulevien laattojen laattajako, jotta seinän tai lattian reunoille tulevat laatat eivät tule liian kapeiksi. Reunaan tuleva laatta ei saisi olla alle puolta sen leveydestä.

Seinälaattojen eli kaakelien leikkaaminen on helppoa normaalilla käsikäyttöisellä laattaleikkurilla. Ohuempien kuivapuristelaattojen leikkaaminen onnistuu usein myös käsikäyttöisellä laattaleikkurilla, mutta paksumpien kuivapuristelaattojen ja jiirien leikkaamiseen tarvitaan moottorilla varustettua vesileikkuria.

Laattoja tilattaessa on otettava huomioon myös 5-20% hukka, joka johtuu laattojen leikkaamisesta ja erilaisista ladontatavoista. Prosentti on yleensä sitä isompi mitä isompi laatta on.

Alusta, jolle laatoitus tehdään

Alustan tulee olla tasainen sekä puhdas pölystä, öljystä ja rasvasta. Alustan tulee olla luja, kantava ja muotoonsa kuivunut/kutistunut. Kylpyhuoneessa lattiaan tehdään kaato, jotta vesi valuu lattiakaivoon. Kaadon tulisi olla vähintään 1:100 eli metrin matkalla yhden cm:n kaato.

Mikäli alusta joudutaan tasoittamaan tai siihen tehdään kaato, käytetään alustaan soveltuvaa tasoitetta. Tasoite voi olla itsestään siliävää kun tehdään pintaa, missä ei ole kaatoa. Alusta, jolle tehdään kaato, käytetään tasoitetta joka ei ole itsestään tasoittuvaa, vaan sitä voidaan levittää eri kerrospaksuuksia yhdellä levityksellä. Normaalisti kuivuvat tasoitteet kuivuvat kiinnityskelpoisiksi noin vuorokaudessa. Saatavilla on myös pikatasoitteita, jotka kuivuvat 1-3 tunnissa.

Ennen tasoituksen tekemistä sementtipinnoille levitetään pohjuste, joka vahvistaa pintaa, sitoo alustassa olevia pölyjäämiä ja tekee alustasta tasaisesti kuivuvan pinnan tulevalle tasoitteelle.

Kun sekoitat tasoitetta, kiinnityslaastia tai saumalaastia, muista aina tarkistaa kyseiselle tuotteelle käytettävä vesimäärä tarkasti. Sekoita vesi ja hiekka-aines hyvin poravispilällä. Anna massan kypsyä noin 5 minuuttia ja sekoita hetki uudelleen. Näin varmistat, että vesi ja kiviaines imeytyvät keskenään hyvin. Älä sekoita enää tämän jälkeen tuotetta. Märkätiloissa, kuten kylpyhuoneissa, lattia- ja seinäpinnoille tehdään vedeneristys ennen laatoittamista. Vedeneristyksen saa tehdä vain siihen koulutettu ammattilainen.

Laastin levitys

Yleensä laattalaasti levitetään pelkästään laatoitettavaan alustaan, mutta isoja lattialaattoja tai uima-altaita laatoitettaessa suositellaan kaksipuolista laastin levitystä eli laasti levitetään sekä laatan pohjaan että alustaan. Laatoitettaessa on tärkeää että laatan koko pohja kastuu tarpeeksi laastista.

Laatalle valitaan sille soveltuva laastikampa. Laastikamman hammastuskoko vaikuttaa myös laastin menekkiin.

Laastin levitys

Esimerkkejä:
5x5 cm laatta, 3 mm hammastus, laastimenekki noin 1 kg / neliömetri
10x10 cm laatta, 4 mm hammastus, laastimenekki noin 2 kg / neliömetri
20x20 cm laatta, 6 mm hammastus, laastimenekki noin 3 kg / neliömetri
30x30 cm laatta, 8 mm hammastus, laastimenekki noin 4 kg / neliömetri

Kun laasti levitetään alustaan, on tärkeää että laastin pinta ei pääse kuivumaan liikaa eli nahoittumaan. Useilla normaalisti kuivuvilla laasteilla tämä avoin aika on noin 30 minuuttia, jona aikana laatat tulee hiertää kiinni laastiin. Laastin työskentelyaika laastin sekoituksesta käyttöön vaihtelee tuotteittain, mutta on usein noin 2-4 tuntia, jona aikana laasti tulisi käyttää. Laastia ei tule sekoittaa uudelleen sen kuivuttua tai siihen ei saa lisätä vettä ja sekoittaa uudelleen.
 

Saumaaminen

Lattialaatoituksen jälkeen odotetaan noin vuorokausi ennen saumaamista. Jos alusta on tiukka ja imemätön voi odotusaika olla pidempikin.

Laattasaumojen saumaaminen tehdään yleensä kiviainespohjaisella saumalaastilla, johon on valmiiksi lisätty "muoviainesosia" lisäämään saumalaastin tiiveyttä ja helpottamaan sen puhtaanapitoa. Markkinoilla on myös kaksikomponenttista epoksisaumalaastia. Epoksisauma on hygieeninen, vettä imemätön ja kovaa mekaanista ja kemiallista kulutusta kestävä. On hyvä tietää, että normaalia saumalaastia ei koskaan suositella lattiaan puhtaan valkoisen värisenä, koska sen valkoisena pysyminen on hyvin hankalaa, vaikka saumaa pestäisiin.

Saumalaastia sekoitettaessa on tärkeää, että siihen laitetaan oikea vesimäärä eikä siitä tehdä liian juoksevaa, vaikka se olisikin näin helpompi levittää saumoihin. Liika vesi heikentää sauman lujuutta ja saattaa aiheuttaa väri- ja kuivumisongelmia.

Saumalaastia kuluu saumaamiseen seuraavasti:

2x2 cm mosaiikki - 3mm sauma - noin 1,6kg/m²
10x10 cm laatta - 3mm sauma - noin 0,9kg/m²
20x30 cm laatta - 3mm sauma - noin 0,5kg/m²
30x30 cm laatta - 3mm sauma - noin 0,4kg/m²

Saumattu lattia on kävelykelpoinen 12-24 tuntia laatoituksesta ja suihkutila voidaan ottaa käyttöön n. 3 vuorokauden kuluttua saumaamisesta. Nurkat saumataan saniteettisilikonilla.

Saumaaminen

Keraamisten laattojen hoito-ohjeita


KÄYTTÖÖNOTTOSIIVOUS

Laatat pestään huolellisesti käyttäen hapanta pesuainetta (Ph 2-3). Muista kostuttaa saumat.
Pesun jälkeen laatat huuhdotaan huolellisesti ja kuivataan.

PÄIVITTÄINEN SIIVOUS

Materiaalit ovat helppoja ylläpitää, eivätkä vaadi mitään erikoistoimenpiteitä. Huomioi kuitenkin, ettei likaa ja tahroja jätetä lattiaan pitkäksi aikaa. Käytä neutraalia tai hapanta puhdistusainetta tuotteen valmistajan täsmentämien määrien mukaan. Huuhtele puhtaalla vedellä ja kuivaa lattia.

Keraamisten laattojen puhdistus

Keraamisten laattojen jaotteleminen tarkemmin eri luokkiin

Laatat jaetaan myös kulutuslujuuden, liukkauden ja muiden ominaisuuksien mukaan, jotta olisi mahdollisimman helppoa löytää oikea laatta jokaiseen tilaan. Laattoja ei käytetä pelkästään saniteettitiloissa vaan yhä enemmän myös eteisessä, keittiöissä, käytävillä, takkahuoneissa, julkisissa tiloissa, ulkona jne.

Laattojen tekninen luokittelu

Laattoja luokitellaan teknisesti monin eri tavoin.
- PEI-luokitus on kulutuskeston luokitus
- MOHS-luokitus on pinnan kovuuden luokitus
- ABC- ja R-luokitus luokittelee laatan liukkauden

Tutustu laattojen symbolien selityksiin >

PEI-luokat

PEI 1 - hyvin kevyt kulutus (ei käytetä kenkiä)
PEI 2 - kevyt kulutus (märkätilat)
PEI 3 - yksityiskodin kaikki tilat
PEI 4 - kovahko kulutus (liiketilat, koulut, hotellit)
PEI 5 - kova kulutus (teollisuustilat)

MOHS-luokat

10 eri kovuusluokkaa kertovat pinnan kovuuden (1 heikoin, 10 kovin).

ABC- ja R-luokitus

Mittaus tehdään eri kaltevuusasteisilla pinnoilla; ABC-testissä paljain jaloin märällä laattapinnalla ja R-testissä kengillä öljytyllä laattapinnalla.

A-luokka - kuivat tilat
B-luokka - märkätilat, uima-altaat
C-luokka - erikoistilat (esim. portaat)

R9 - normaalipinta, 3-10 astetta (esim. normaalikeittiöt, ruokahuoneet)
R10 - normaalipita tai karhea pinta, 10-19 astetta (esim. varastotila)
R11 - karhea pinta, 19-27 astetta (esim. kettiöt, pesulat, terassit)
R12 - hyvin karhea pinta, 27-35 astetta (esim. teollisuus, suurkeittiöt, sairaalat)
R13 - äärimmäisen karhea pinta, yli 35 astetta (erikoistilat)

Pakkasluokitus

Pakkasluokitus ilmoitetaan vedenimuprosenttiarvolla. Suomessa 1,5%, muualla Euroopassa 3%.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.

Soita ja tilaa!

Myyntinumeromme palvelee

029 1800 220

Ark 8.30-18.00 | La 10-16