Cent - Saunapaneelin valinta
Cent

Saunapaneelin valinta

Saunan pinnoilta kaivataan ulkonäön ja kauniin sävyn lisäksi hyvää kuumuuden ja kosteuden kestävyyttä. Centin kotimainen mäntypaneeli on nousemassa suosituksi seinä- ja kattomateriaaliksi saunaan, eikä suotta. Mäntyä on hyvin saatavilla ja sen ominaisuudet sopivat saunaan hyvin. Erilaisia materiaaleja, paneeleja ja pintakäsittelyjä yhdistämällä voidaan luoda hyvinkin persoonallisia saunoja. Vain mielikuvitus on rajana!

Miten eri puumateriaalit sopivat saunaan? | Mitä tarkoittaa STP- ja STS-paneeli? | Käsittele saunapaneelit oikein

Saunan seinässä Centin Dyyni -paneeli ja katossa radiatamäntypaneeli
Yhdistämällä erilaisia puumateriaaleja saadaan aikaan yksilöllisisiä saunasisustustuksia. Radiatamänty katossa ja lauteissa, ja seinissä värillisellä saunasuojalla käsitelty, puuvalmis Cent Dyyni -paneeli.
Mustaksi maalattu saunan seinä ja katossa Cent sormipaneeli
Näytävää kontrastia! Katon puuvalmis mäntysormipaneeli on käsitelty kirkkaalla saunasuojalla.

Miten eri puumateriaalit sopivat saunaan?

Paljon saunassa käytettyjen puumateriaalien, kuten lepän ja haavan saatavuuden haasteet ovat saaneet monen saunarakentajan miettimään vaihtoehtoisia puumateriaaleja. Myös kotimaisuus on entistä enemmän arvossaan. Miksi emme hyödyntäisi saunassa enemmän kotimaista puuta, joka ekologisuuden lisäksi tukee myös Suomalaista osaamista ja teollisuutta?

Kotimainen mänty on erinomainen vaihtoehto saunan seiniin ja kattoon

Mänty on ollut pitkään aliarvostettu materiaali saunapaneeleissa. Osasyynä on ollut valmiiksi käsiteltyjen mäntypaneelien niukka valikoima, mutta myös pelko materiaalin pihkaantumisesta. Ennen puusaunat lämmitettiin todella kuumiksi, lähes 100 asteeseen useaksi tunniksi, jolloin pihkaa saattoi muodostua. Tämä ei ole kuitenkaan enää nykysaunoissa ongelmana. Sauna lämmitetään tavallisesti 50-70 asteeseen eikä pihkaantumista näissä lämpötiloissa esiinny.

Centin mäntypaneeleilla on paras laatuluokka EM/VM eli oksia on todella vähän ja laatu on ensiluokkaisia. Kotimaista mäntyä on hyvin saatavilla, ja erilaisia profiileja ja paneelityylejä yhdistämällä mahdollisuuksia on rajattomasti. Peruspaneelien lisäksi on saatavilla monia tehostepaneeleja, kuten Dyyni- ja sormipaneeli. Mänty soveltuu hyvin käsiteltäväksi saunasuojalla ja kestää käsiteltynä erinomaisesti saunan haastavissa olosuhteissa.

Centin mäntypaneelit saunaan

Centin mäntypaneelissa on normaalia saunapaneelia vahvempi paksuus, 18 mm, ja se kestää vaativissa saunaolosuhteissa.

Mitä tarkoittaa STP- ja STS-paneeli?

Jämäkkä, 18 mm paksu Cent-mäntypaneeli
Tervalepän sävyyn sävytetty Cent-mäntypaneeli
Tervalepän sävyllä käsitelty Cent-mäntypaneeli on hyvä vaihtoehto tervaleppäpaneelin tilalla, jonka saatavuus tällä hetkellä on huono.
Lämpöhaavan sävyyn sävytetty Cent-mäntypaneeli
Lämpöhaavan saatavuudessa on myös haasteita. Centin lämpöhaavan sävyyn sävytetty paneelilla voi toteuttaa kauniit pinnat saunaan.

Perinteinen, suomalainen kuusipaneeli

Kuusi on ollut pitkään yksi suosituimmista materiaaleista saunan paneeleissa ja se kestää erinomaisesti kosteuden ja lämmön vaihtelua. Suorasyinen kuusi on väriltään vaalea ja luonnollisen kaunis myös värittömällä saunasuojalla käsiteltynä. Kuusi on erityisen suosittu ja hyvä materiaali mökki- ja pihasaunoihin, jotka ovat osan vuodesta kylmillään.

Centin kuusipaneelit ovat vähäoksaisia ja laadukkaita – erinomainen valinta saunaan kuin saunaan!

Centin valikoimista löytyy valmiiksi eri sävyillä sävytettyjä kuusipaneeleita, jotka ovat heti käyttövalmiita saunaan ja helppo vain laittaa paikalleen. Lisäksi valikoimista löytyy puuvalmis kuusipaneeli, jonka voi itse käsitellä värillisellä tai värittömällä saunasuojalla.

Cent-kuusipaneeli saunaan

Näyttävä lämpökäsitelty radiatamänty

Väriltään lämpimän ruskea lämpökäsitelty radiatamänty on niittänyt suosiota näyttävänä laudemateriaalina, mutta materiaali toimii loistavasti myös saunapaneelina. Puun näyttävä syykuvio on esillä selkeästi ja parafiiniöljykäsittely syventää sävyä ja kuviota entisestään. Lämpökäsittelyn ansiosta materiaalin kosteuseläminen pienenee ja siitä tulee hyvin kulutusta ja kosteutta kestävä. Radiatamäntyä kasvatetaan Pohjois-Amerikan länsirannikolla, Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Chilessä ja Etelä-Afrikassa.

Radiatamänty sopii lauteisiin ja saunapaneeleihin
Kaunis radiatamänty on ihanteellinen puumateriaali niin paneeleissa kuin lauteissakin.

Tutut saunamateriaalit haapa ja tervaleppä

Tervaleppä ja haapa ovat olleet pitkään suosittuja laude- ja paneelimateriaali suomalaisissa saunoissa. Materiaalit eivät pihkaa ja niistä leviää saunaan hyvä puun tuoksu. Tervaleppä on väriltään vaalean ruskea, hieman punertava ja tasasävyinen. Materiaalina se on kevyttä ja pehmeää, joten se ei kuumene saunassa.

Haapa on väriltään hyvin vaalea, lähes valkoinen. Tasasävyinen ja suorasyinen haapa on suosittu materiaali saunassa, kun halutaan vaaleaa pintaa ja avaruutta, hyvä valinta esim. pieniin saunoihin. Lämpökäsitelty haapa taas eroaa käsittelemättömästä haavasta paljon. Se on väriltään ruskea ja eläväinen. Sävyn tummuus vaihtelee käsittelyn lämpötilasta. Lämpökäsittelyn ansiosta materiaalin kosteuseläminen pienenee ja siitä tulee hyvin kulutusta ja kosteutta kestävä. Parafiiniöljykäsittely syventää lämpökäsitellyn haavan ruskeaa sävyä.

Terveleppälauteet ja -paneelit
Tervaleppä on tasavärinen ja vaalea saunamateriaali.
Kaunis, valkoinen sauna haavasta
Haapa on väriltään hyvin vaalea ja sillä saa helposti avaran ja valoisan saunan.
Lämpökäsitelty haapa lauteissa ja paneeleissa
Lämpökäsitelty haapa sopii niin lauteisiin kuin paneeliseinäänkin.

Mitä tarkoittaa STP- ja STS-paneeli?

Paneelien yhteydessä ilmoitettu STP-, STS- tai STV-kirjainyhdistelmä kertoo paneelin profiilin. STP tarkoittaa pyöristettyä reunaa, STS suoraa reunaa ja STV vinosti leikattua reunaa. STS-profiilissa on oletusarvoisesti 10 mm ura. STS4-merkinnällä ilmaistaan paneelin tavallisesta poikkeavaa 4 mm uraa.

Paneelin valinnassa kannattaa miettiä millaisen profiilin sopii saunan sisustukseen ja ilmeeseen. Teräväreunainen ja kapeaurainen STS4-profiili lisää tilan linjakkuutta, ja sillä pystytään korostaa saunan korkeutta ja leveyttä asennussuunnasta riippuen. Pyöristetty STP-profiililla on taas ilmeeltään pehmeämpi ja kevyempi.

STP, STS ja STV-profiilit saunan paneeleissa
Paneelin profiili vaikuttaa saunan ilmeeseen. STS-paneelilla saadaan aikaan ryhdikäs ja linjakas ilme ja STS-paneelilla kevyt ja rauhallinen. STV-profiili oli yleisesti käytössä 1970-1990.
Saunan katossa Cent Dyyni -paneeli
Perinteisissä paneeleissa on tavallisesti 10 mm ura. Centin valikoiman STS4-paneelin ura on vain 4 mm leveä, jolloin se sopii erityisen hyvin särmikkäämpään saunaan.

Käsittele saunapaneelit oikein

Kaikki puumateriaalit (myös lämpökäsitellyt) tulisi käsitellä asianmukaisesti ennen saunaan asennusta. Sauna asettaa puulle erityisvaatimuksia ja suojakäsittely auttaa puuta kestämään lämpötilan ja kosteuden vaihtelua paremmin. Puu pysyy kauemmin kauniina käsiteltynä ja on myös helpompi puhdistaa.

Saunaan pitää aina valita oikea käsittelyaine, jolla käsiteltynä puu ei kuumene. Esimerkiksi lakka kuumenee helposti eikä se sovellu saunaan. Käytä saunapaneelien käsittelyyn parafiiniöljyä tai saunasuojaa. Parafiiniöljy sopii erityisesti lämpökäsitellyille materiaaleille ja kun halutaan säilyttää ja korostaa puun omaa sävyä. Suosittu ja monipuolinen käsittelyaine on saunasuoja, jota voi käyttää värittömänä tai sävyttää haluamaansa sävyyn. Sävytetty saunapaneeli avaa mahdollisuuden rohkeille toteutuksille!

Centin kuultavan mustaksi sävytettyä tervaleppää saunan seinässä
Netrauta ja Cent toteuttivat Sami Kuroselle saunaremontin. Samin saunan lauteet ovat radiatamäntyä ja seinät kuultavan mustaksi sävytettyä tervaleppää.
Saunan katossa Cent Dyyni -paneeli
Hirsiseinän kanssa sopii loistavasti kaunis puuvalmis Dyyni-mäntypaneeli, joka on käsitelty inkiväärin sävyyn sävytetyllä saunasuojalla.
Saunan seinässä Cent-sormipaneeli
Vaalean puun ja mustan teräksen kontrasti tuo löylyhuoneeseen persoonallisuutta. Centin sormipaneeli on käsitelty kirkkaalla saunasuojalla.
Saunan lauteet radiatamäntyä ja seinät Dyyni-mäntypaneelia
Saunan tyylikäs valaistus leikkii sävytetyn puuvalmiin Dyyni-mäntypaneelin pinnalla.

Tutustu Cent-tuotteisiin Showroomeissa

Haluatko nähdä eri saunapaneelit livenä ennen tilaamista? Tutustu Centin laajaan tuotevalikoimaan Netraudan Showroomeissa Tammistossa ja Lempäälän Ideaparkissa. Asiantuntevat myyjämme auttavat sinua sopivien sauna- ja sisustuspaneelien valinnassa. Lisätietoa tuotteista ja apua tuotevalinnoissa saat aina myös Netraudan myyntipalvelusta.

Mallipala helpottaa paneelin valinnassa

Jos et pääse käymään Showroomeissamme ja haluat nähdä Centin paneelin tai listan ennen tilaamista, voit helpottaa oikean lattian valintaa tilaamalla Centin mallipalan. Mallin avulla voit tarkastella materiaalien värisävyjä ja profiilia kotona.

Cent

Netrauta Showroom
Sami Kuronen remonttiyhteistyö

Sami Kurosen kylppäriremontti

Netrauta ja Cent olivat toteuttamassa upeaa saunaa ja kylpyhuonetta Sami Kurosen kotiin.

Katso videot ja kuvat Samin spa-osastosta

Pinkku Pinskun remontti

Pinkku Pinskun remontti

Netrauta ja Cent olivat mukana Pinja Sanaksenahon, eli Pinkku Pinskun jättimäisessä omakotitaloremontissa.

Katso videot ja kuvat Pinkku Pinskun remontista

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.